x

Nyt mødested i Hedeland Naturpark er indviet

Pressemeddelelse 25. juli 2022

Når du næste gang besøger den unikke natur i Hedeland Naturpark kan du tage dig en velfortjent pause eller nyde din madpakke i ’Læringsspiralen’ – et nyt vartegn for området. Vartegnet består af 17 verdensmålshytter, der både giver besøgende ly for al slags vejr og sætter fokus på verdensmålene bl.a. gennem interaktive verdensmålsruter i nærområdet.

Søndag den 24. juli blev et nyt møde- og læringssted officielt indviet ved en åbningsceremoni i Hedeland Naturpark, der også lægger jord til Nordens største spejderlejr i disse dage. Knap 100 personer overværede indvielsen i ’The Canyon’ nær Brandhøjgårdsvej. 

Mødestedet består af tre elementer

Det største og mest iøjnefaldende element er en cirka 29 meter bred og fem meter høj Læringsspiral. Spiralen, hvis indgang er vendt mod nord, består af sytten 7.5 m2 hytter. Hver ’verdensmålshytte’ sætter fokus på et specifikt verdensmål. Derudover skaber hytten samtidig et opholdsrum, hvor man både kan søge ly for vejret og se ud på de rå omgivelser gennem det flotte verdensmålsfarvede glas.

I Læringsspiralens centrum er der placeret en træplatform, udformet som et verdenskort. Her vil det være muligt for større grupper at samles og spise deres madpakker.

Dertil kommer et interaktivt læringselement i form af to verdensmålsruter i Hedeland Naturparks nærområde. Nysgerrige kan teste deres verdensmålsviden gennem quizzer og opgaver via digitale poster i naturen. Ruterne findes via en gratis applikation som kan downloades på mobilen.

”Specielt skoler efterspørger muligheder for at besøge Hedeland Naturpark som naturligt og uden forberedelse kan indgå i undervisningen. Med Læringsspiralen kan Hedeland nu tilbyde en læringsrig destination, hvor eleverne lærer om verdensmålene i et socialt fællesskab og samtidig får rørt sig. Vi er glade og stolte over vartegnet og håber, at rigtig mange vil få glæde heraf,” siger I/S Hedelands bestyrelsesformand Gitte Kronbak Nielsen.

Mange fremmødte

Blandt de knap 100 fremmødte var der både flere lokale spejdere, medlemmer af Pionerernes Fagforbund, som har hjulpet med at bygge vartegnet, medlemmer af I/S Hedelands bestyrelse samt byrådsmedlemmer fra Høje-Taastrup, Greve og Roskilde kommune. 

”Spejderne har stået for at planlægge, udvikle og opføre et fint og funktionelt mødested og støttepunkt i Hedeland, som også på længere sigt får betydning for Hedeland som naturpark i hovedstadsområdet. Hos Realdania er vi glade for at støtte et projekt, der forener læring, fællesskaber og friluftsliv i en arkitektonisk flot ramme,” siger Ditte Marquard Jessen, projektchef for Realdania.

”Lokale og Anlægsfonden er glade for at have støttet, Læringsspiralen, der skal være et mødested og friluftsstøttepunkt for lejrens deltagere og de fremtidige brugere af Hedeland Naturpark” udtaler Jakob Færch, Udviklingschef for Lokale og Anlægsfonden.

”Spejdernes arbejde med verdensmålshytterne er rørende og giver mod på fremtiden. Hytterne er en god ide, som er smukt udført. Det er en påmindelse om, at vi kun har en klode, og at vi er forpligtet til at efterlade den bedre, end vi overtog den. Igen har spejderne fundet en måde at tale til det bedste i os alle som mennesker. Det er vi stolte af at kunne hjælpe på vej,” siger Lene Groth, formand for STARK Fonden.

Fakta om vartegnet

  • Læringsspiralen har en diameter på 29 meter og består af 17 verdensmålshytter som er fem meter høje – hver hytte repræsenterer et verdensmål
  • Målgruppen for mødestedet er skoleklasser i mellem- og udskoling samt Hedeland Naturparks besøgende
  • Projektet har haft samlede anlægsomkostninger på knap to millioner kroner
  • Læringsspiralen har en forventet levetid på ti år
  • Læringsspiralen er placeret i ’The Canyon’, hvor man stoppede med at grave efter grus i begyndelsen af året. Læringsspiralen kan ses fra den nærved liggende Brandhøjgårdsvej

Organisationerne bag vartegnet

  • Projektet er tegnet af arkitekt MMA Søren Yde og udviklet i samarbejde med I/S Hedeland og Spejdernes Lejr.
  • Projektet er finansieret med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt STARK Fonden. Derudover har den lokale virksomhed, Tscherning Beton A/S, sponsoreret en del af materialerne til fundamentet.

Økonomi

  • Lokale og Anlægsfonden støtter med 400.000 kr.
  • Realdania støtter med 500.000 kr. hvoraf 100.000 kr. er særligt afsat til at skabe læringsmiljø mellem professionelle håndværkere og spejderne
  • STARK Fonden støtter med 400.000 kr.
  • Spejdernes Lejr bidrager med en egenfinansiering på 400.000 kr.
  • De frivillige byggetimer er beregnet til 1.200 timer, prissat til en frivillig værdi på 300.000 kr. (dette ligger ud over anlægsbudgettet)
  • Det samlede budget for vartegnet er knap 2 millioner kr.
  • I/S Hedeland står for vedligeholdelsen af vartegnet efter Spejdernes Lejr 2022