x

Medlemsarrangement: Byvandring i Odenses nye bydel

Reportage 17. august 2022

Omkring 70 Realdania-medlemmer var en junidag i 2022 til byvandringer i en samlet, grøn og forandret Odense midtby. Et eksempel på nogle af de mange arrangementer, som foreningen tilbyder sine ca. 175.000 medlemmer.

"Der er letbanen!” Theodor på tre år drejer hovedet af led i sin klapvogn. Far, Morten Kristiansen, kører hen mod sporet, så drengen rigtig kan se. 

 ”Den kommer I til at se mange gange, mens vi går rundt,” siger Stig Langsager. Han er projektchef i Odense Kommune og projektet ”Fra gade til by”, som er et partnerskab mellem kommunen og Realdania. Et stort, ambitiøst byomdannelsesprojekt, der har varet i ti år, og som projektchefen nu viser medlemmer af Realdania rundt i. Startpunktet er Oluf Bagers Plads, der fungerer som byport til den nye bydel, og hvor Realdanias datterselskab Realdania By & Byg også bor. 

Omkring 35 medlemmer er troppet op til den første rundvisning i byen, og det samme til den anden. De kommer fra Odense, Nyborg og Middelfart. Der er solbriller i panden, shorts og gode gåsko over hele linjen. Turen går blandt andet over Rosenhaven, forbi det nye H.C. Andersens Hus og til Fisketorvet.  

 ”Det at Realdania har været med, har gjort, at der har været kælet for rigtig mange detaljer,” indleder Stig Langsager og peger på gadebelægningen.

”At der har været kvalitet i valg af alle materialer. I granit og de klinker, der er brugt selv på cykelstien.”

Bump på cykelstien

Hele byudviklingsprojektet omhandler en firesporet og omdiskuteret vej kaldet Thomas B. Thriges Gade. Den blev anlagt i 1960’erne, og lige så snart den blev anlagt, begyndte man at diskutere, om det nu også var en god idé. ”Det har man gjort lige siden,” forklarer Stig Langsager. Fra gade til by-projektet har da også haft som formål at samle Odenses bymidte igen. At få genskabt den gamle tætte by – bare på en ny og moderne måde.

De nye bykvarterer, der står grønne og levende der, hvor byen før var revet over i to dele af den bredsporede vej, er varierede at gå rundt i. Der er høje bygninger omkring Odeon, og lave bebyggelser i H.C. Andersen-kvarteret. 

Der bliver mere og mere grønt som flokken bevæger sig rundt. Der er plantet over 100 træer i forbindelse med byudviklingen. Nogle af dem er plantet oven på den store p-kælder med fem nedkørsler. 

En af dagens deltagere er Rasmus Bundsgaard på 23 år, der er med på byvandring sammen med sin far. For ham er det interessant at høre om alle overvejelserne, der ligger bag byudviklingen. 

”Jeg har fulgt projektet og interesserer mig for adfærdsdesign. Det er en stor oplevelse at gå rundt i det hele, mens man hører om, hvordan man har tænkt på vandafledning og på belysning, så der er trygt at færdes.”

En fra medlemsskaren stiller spørgsmålet: ”Hvorfor er der bump på cykelstien?” 

Stig Langsager er glad for spørgsmålet. Han forklarer, at det nye byrum er ’shared space’. Det betyder, at cyklister skal tage hensyn til gående, og at man markerer overgange med forskellige belægninger. Ingen hegn om letbanesporet for eksempel, men en anden belægning og en stigning i underlaget, så også blinde med gangstok mærker overgangen. Så bumpene på cykelstien er netop for at indikere: ”Sæt farten ned”, når man kommer til et sted, hvor man krydser en gågade. 

Øget hjemfølelse

Byvandringen fortsætter ind i Rosenhaven. Fyldt med stauder og roser. Et område hvor en gymnasielærer gik sammen med otte andre familier om at flytte ind. Og videre til det nye H.C. Andersens Hus. Komplet med lilla planter, og tagterrasse på et museum under jorden. Derfra til Fisketorvet og tilbage til Oluf Bagers Plads. Til slut på turen gumles der på cookies og drikkes kaffe. Snakken går. 

”Jeg får øget min hjemfølelse, hvis man kan sige det sådan,” siger Else Marie Christensen om dagens byvandring. 

Hun og hendes mand Arne Christensen bor omkring tre kilometer uden for Odense By, men cykler meget i byen. 

”Det giver os noget at fortælle videre til andre. Næste gang vi har venner eller familie på besøg, som gerne vil se byen,” siger Arne, der er imponeret over, hvor flot og gennemført, det er blevet.”

Det er hverken første eller sidste gang, de to er mødt op til et Realdania medlemsarrangement i nærområdet, for som Else Marie siger det: 

”For hver gang jeg møder op, får jeg mere glæde ved byen.”

Video fra arrangementet