x

Oluf Bagers Mødrene Gård i Odense:
Da Johannes V. Jensen kom forbi

Pressemeddelelse 8. august 2023

Som et af Odenses ældste huse sætter den 500 år gamle Oluf Bagers Mødrene Gård mange tanker i gang – også hos den unge forfatter Johannes V. Jensen, da han i slutningen af 1800-tallet besøgte det gamle hus og filosoferede over, hvordan storkøbmanden Oluf Bager i sin tid havde vogtet på sine vinfade i de tøndehvælvede kældre. Både huset og kældrene er bevaret, og den 17. august kan du gå i den berømte forfatters fodspor, når Realdania By & Byg Klubben inviterer på en guidet rundvisning i huset, der normalt er lukket for offentligheden.

”Oluf Bager var en stor Købmand; det var ham, der fyrede i Ovnen med Kanel, da Kongen kom på Besøg, og tændte Lys med Gældsbeviser for Penge. […] Gaarden, han satte i Odense, var både stolt og stor, den er nu ombygget, men de gamle Kældre findes endnu. Det er lange, lave Kanaler, der i alle Retninger går ind under Jorden. Her lå Oluf Bagers Vin på gammeldags bundne Fade, den han med egne Karveller lod hente fra Middelhavet. Jeg tænker ikke, det faldt Oluf Bager ind at drikke den selv, men jeg ser ham gå nede i disse murede Gange og spile Næsen op mod den syrlige Lugt af vindrukkent Træ. Det klang dæmpet af Nøgler og Dalere i hans Lommer, naar han vandrede dernede…”

Sådan skrev Johannes V. Jensen i slutningen af 1800-tallet, da han som ung forfatter skildrede sine møder med provinsbyer og købstæder rundt om i landet. Langt fra alle oplevelserne faldt i den kritiske forfatters smag, men den historiske Oluf Bagers Mødrene Gård gjorde positivt indtryk. Og ikke uden grund.

Den fredede gård, som Realdania By & Byg købte og restaurerede for 20 år siden, rummer et væld af fine historiske detaljer både udenfor og indenfor. Den er en af Odenses ældste verdslige bygninger og et af byens få tilbageværende fornemme byhuse fra renæssancen, og den er samtidig et minde om en epoke i Odenses historie, hvor driftige købmænd som Oluf Bager gav byen dens fremskudte plads i kredsen af danske provinsbyer.

Bygget på resterne af en mødrene gård

De kældre, som Johannes V. Jensen besøgte for over 100 år siden, er resterne af en ældre gård, der havde tilhørt Oluf Bagers mors slægt. Da Oluf Bager byggede sin gård i 1586, blev den opført på resterne af den gamle gård, og fik derfor navnet ’Oluf Bagers Mødrene Gård’.

Den stemningsfulde gård består af et forhus mod gaden, opført i sten, hvilket var yderst kostbart på dette tidspunkt. Som supplement til forhuset opførte Oluf Bager også et baghus i rigt renæssancebindingsværk, udsmykket med fine rosetter, som var udskåret i træ og meget udbredte i Odense på dette tidspunkt; faktisk en af byens specialiteter. I midten af 1800-tallet fik købmandsgården tilført et stort pakhus med mekanisk hejseværk på loftet og hestestald i stueetagen.

Overalt i den odenseanske gård er der bevaret mange historiske detaljer. I køkkenet hænger stadig en lille klokke til minde om dengang, man 'ringede på pigen'. I den tidligere strygestue er en lille ovn til opvarmning af strygejern bevaret, og i den fine stue ud mod Nørregade troner en gammel kakkelovn med ægte hollandske kakler. På loftet i pakhuset ses det gamle hejseværk, og i det tidligere gæsteværelse er en gammel håndmalet teaterkulisse opspændt som væglærred.

I dag blander gårdens historiske arvegods sig med moderne faciliteter, og i denne smeltedigel af nyt og gammelt er der indrettet restauratant og butik og kontor for Realdania By & Byg i Odense. Den 17. august kan du komme med Realdania By & Byg Klubben på rundvisning og opleve huset, som blev opført i et århundrede, hvor nye vinde blæste ind over landet og skabte gunstige muligheder for driftige handelsmænd som Oluf Bager.

Med tiden blev Oluf Bager en af Odenses rigeste mænd; så rig, at han ifølge overleveringer - som også nåede Johannes V. Jensen - kunne tænde ild med det eksklusive, importerede kanelbark. En del af formuen blev heldigvis også sat i storslåede byggerier. Oluf Bagers Mødrene Gård var et af dem.