x

Realdania Årsmagasin 2024: Vi skal finde nye veje

Nyhed 25. marts 2024

Realdanias årsmagasin er udkommet, og det har i år fokus på at finde de gode løsninger for fremtiden. Det fortæller vi om med interviews og reportager fra projekter rundt om i landet. Bestyrelsesformand Lars Krarup byder her velkommen til årsmagasinet og fortæller lidt om indholdet.

Sjældent har der været et så stort behov for at tænke ud af boksen og få øje på nye løsninger, som der er i disse år. Klimakrisen og den grønne omstilling i byggeriet er blot et af de mest iøjnefaldende eksempler. Her skal vi tænke og handle afgørende anderledes, hvis vi skal få klimaaftrykket ned. Men også når vi skal finde svar på andre problemer, er der behov for at gå nye veje. Det kan f.eks. være i udviklingen af hele Danmark – både i byerne og på landet. Eller ved forebyggelse af de indbrud, som vi har flere af i Danmark end i vores nabolande.

Realdanias filantropiske bidrag til samfundet handler meget tit om netop at gøre det muligt at gå nogle mere uprøvede ruter for at finde svar på de samfundsudfordringer, hvor det byggede miljø kan være med til at gøre en positiv forskel.

I årsmagasinet 2024 sætter vi med en række artikler fokus på netop dette. Vi besøger en af de mange landsbyklynger, som i de senere år er skudt op rundtom i landet. Her går mindre landsbyer sammen om at skabe fælles identitet, faciliteter og aktiviteter for at sikre, at det også fremover er attraktivt at bo på landet. I Fjordklyngen ved Viborg er fem landsbyer rykket mentalt og socialt sammen og er gået fra at sige ’I’ til ’vi’. Næste skridt er at få omdannet en gammel skole til et moderne kulturhus – og måske at få eget, fælles postnummer.

 

Der er også tænkt i nye baner i en række kommuner, der sammen med det lokale politi og indsatsen Bo trygt forsøger at nedbringe antallet af indbrud i Danmark. I Esbjerg Kommune er der f.eks. 800 udgående kommunale medarbejdere, der ud over deres almindelige arbejde også hjælper politiet med at holde øje med, at der ikke kommer ubudne gæster.

Tilbage til byggeriet og den markante del af Danmarks udledning af drivhusgasser, som sektoren står for. Det er en af de store nationale og globale udfordringer lige nu. Derfor er det også meget glædeligt, at der ser ud til at være en udbredt vilje i byggebranchen til at afprøve nye muligheder. Det kan f.eks. være med biogene byggematerialer og mere genbrug. Vi kigger nærmere på nogle af eksperimenterne.

Der er allerede gennem mange år tænkt ud af boksen, når det handler om de mange historiske bygninger i Danmark. Bygninger, som typisk er blevet omdannet til nye aktiviteter, fordi de oprindelige funktioner er forsvundet. Det er forvandlinger, der typisk er bedre for klimaet end at bygge nyt. Samtidig fortæller bygningerne hver især et lille stykke danmarkshistorie og bidrager på den måde til, at vi bevarer den kultur og historie, der sidder i murene – og gør den tilgængelig for fremtidige generationer.

Vi dykker i år også ned i Realdanias missionsrettede investeringer, der både skal bidrage med afkast og en filantropisk effekt. Det kan f.eks. være inden for genanvendelse, mindre energiforbrug og nye teknologiske løsninger til bygge- og ejendomssektoren. Og endelig er Realdanias fundament jo en stor og levende forening. Det fortæller vi mere om, når vi bl.a. tager dig med rundt til nogle af de mange medlemsarrangementer, der har været afholdt i løbet af året.

God læselyst! 

Lars Krarup 
Bestyrelsesformand 

Årsmagasin 2024