x

Lærlingenes Hus er færdigrenoveret og klar til brug

Nyhed 21. juni 2024

Håndværkerlærlinge og arkitektstuderende fra hele landet har i fællesskab renoveret et gammelt bindingsværkshus i Allinge-Tejn på Bornholm. Nu står huset færdigt og er klar til brug efter de første mange fremvisninger, som blandt andet har fundet sted i forbindelse med folkemødet på Bornholm.

Et gammelt, nedslidt bindingsværkshus på Bornholm er gennem de seneste år blevet renoveret og istandsat af håndværker- og arkitektstuderende fra hele landet. Projektet er igangsat og drevet af Dansk Håndværk, og ambitionen med renoveringen var at sætte fokus på kvaliteten ved traditionel, dansk håndværk, men samtidig tænke nyt og bæredygtigt og vise, hvordan disse kan kombineres. Derudover er det forhåbningen, at huset kan inspirere og motivere nye kommende generationer til at tage en håndværksmæssig uddannelse. 

”Da vi købte huset i 2017, var det i dårlig forfatning, og vi startede med at tro, at vi skulle rive det ned og bygge et nyt. Men i stedet valgte vi at gøre det til et restaureringsprojekt for at vise, hvordan man kan renovere både bæredygtigt og energirigtigt, men på samme tid holde fast i nogle vigtige, gamle håndværkstraditioner. Det har været en stor udfordring, især fordi der har været så stor udskiftning i håndværkere og lærlinge, men det har også været et af de sjoveste projekter, jeg har været med til – netop fordi det har været anderledes og udfordrende, og ikke mindst meget lærerigt,” siger Mads Okking, udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk. 

Tværfagligt samarbejde 

Huset er tegnet af arkitektstuderende, og istandsættelsen er udført af mestre og deres lærlinge med forskellige håndværksmæssige fagligheder. Undervejs i byggeriet har Dansk Håndværk og håndværkerne haft løbende dialog med de arkitektstuderende om vigtige beslutninger i forbindelse med renoveringen. På Realdanias hjemmeside ligger der en række små film, der viser hvordan lærlinge fra de forskellige fag har arbejdet på bygningen. Filmene er produceret af Byggefilm.dk og Chroma Film ApS og er lavet for at vise andre unge, hvordan de forskellige fag arbejder, og hvordan det er at være lærling.

Sideløbende med selve byggeriet blev der udviklet et tværfagligt samarbejdsværktøj kaldet ’Kort & godt – metoden’, som resulterede i undervisningsmateriale, som blev sendt ud til flere end 20 erhvervsskoler. Metoden er udviklet på baggrund af, at et af de største problemer i byggeriet er mangelfuld kommunikation. Hvis du vil vide mere om kort & godt – metoden og finde undervisningsmaterialet kan du finde det på Dansk Håndværks hjemmeside.

Lærlingenes Hus er indstillet til Projektudviklingsprisen. Udover at huset skal være inspiration for folkeskoleklasser i forhold til uddannelsesvalg, håber vi også på, at projektet kan være med til at styrke interessen for bygningskultur og godt håndværk i alle generationer. Dansk Håndværk håber på, at Lærlingenes Hus inspirerer andre aktører i byggebranchen til at lave lignende projekter.