Over 600 fællesskaber ønsker sig et sted at mødes
Har du en god ide, der kan styrke fællesskabet lokalt? Det har intet mindre end 679 foreninger og fællesskaber sagt ja til og ansøgt Realdania om et mødested. Det sker i anledningen af Realdanias 25-års jubilæumsindsats Vores Sted, hvor mere end 150 små, fysiske mødesteder uddeles ganske gratis for at hjælpe lokale fællesskaber med at gro.
Fra hele landet er ansøgningerne strømmet ind, siden Realdania i sommer inviterede fællesskaber og foreninger til at byde ind med gode ideer til mødesteder, der kan samle folk lokalt.
I alt har 679 fællesskaber og foreninger søgt om et fysisk mødested i form at små, åbne og gratis fælleshuse, der kan indrettes og bruges til mange forskellige aktiviteter. Husene, der hovedsageligt er bygget i genanvendte materialer og træ, er en del af Realdanias indsats Vores Sted.
Vores Sted er første del af en større, samlet 25-års jubilæumsfejring, hvor den filantropiske forening Realdania sætter fokus på fællesskab, naboskab og gode lokale mødesteder, som kilder til livskvalitet – blandt andet ved at uddele mindst 150 fysiske mødesteder.
”Det har aldrig været vigtigere at styrke de lokale fællesskaber. Mange danskere kæmper med ensomhed. Vi bor og lever mere opdelt. Vi bruger mere tid på skærmen og mødes mindre tilfældigt og på tværs. Med Jubilæumsindsatsen ’Vores Sted’ vil vi gerne yde vores bidrag til at styrke de sociale relationer. Det gør vi ved at støtte alle dem, der brænder for at samle mennesker og gøre en forskel lokalt,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.
12 ildsjæle er med til at udvælge
De 679 ansøgninger til Vores Sted kommer fra hele landet og dækker både nabo-, ungdoms- og interessefællesskaber. Ansøgningerne er en del af første runde af Vores Sted, hvor Realdania forventer at uddele mellem 50 og 60 mødesteder i denne ansøgningsrunde.”I de 25 år Realdania har eksisteret, har vi set, hvordan de lokale ildsjæle spiller en helt afgørende rolle i forhold til at få fællesskaber til at gro. Samtidig har vi har erfaret, at de rette fysiske rammer kan være vigtige for at bringe folk sammen. Derfor gør det mig både glad og meget optimistisk på fællesskabets vegne, at så mange – naboer, unge og folk med en fælles interesse – har grebet muligheden for at søge om et mødested,” siger Jesper Nygård.
Hvilke fællesskaber, der ender med at modtage de første fysiske mødesteder, skal en særligt udvalgt jury nu være med til at vurdere. Den består af 12 ildsjæle og personer med stor erfaring i at skabe og udvikle fællesskaber.
En af dem er designer og tv-vært, Søren Vester, der er dybt engageret i lokalsamfundet omkring Thise i Nordvestjylland.
”Med Vores Sted fejrer vi fællesskabet. Og vi fejrer det i hele landet ved at give foreninger og fællesskaber gode steder at mødes, som er af høj kvalitet, og som kan sikre dem ly og læ i mange år fremover. For det betyder noget at have et tag over hovedet og ordentlige rammer, når et fællesskab skal give glæde og skal gro – uanset om man har en fælles passion for motocross eller croquistegning. Jeg glæder mig rigtig meget til at dykke ned i bunken af ansøgninger. For mig er det ikke så vigtigt, om det er et fællesskab med 3 eller 30 mennesker. Det vigtigste er, at det er et fællesskab med hjerterum,” siger Søren Vester.
Fra værksted til naturaktiviteter
I midten af november får de 679 fællesskaber, der har sendt en ansøgning til Vores Sted, svar på, om de er blandt modtagerne af et fysisk mødested.
Mødestederne består af fire forskellige små fælleshuse og åbne pavilloner, som er udviklet specifikt til Vores Sted. Husene kan indrettes og bruges til mange forskellige aktiviteter – f.eks. et værksted, hvor man kan mødes og bruge hænderne, være kreativ, reparere eller skabe noget. Og en naturbase, hvor man kan mødes om livet i det fri, opbevare grejet, samle gruppen, lægge planen og tage pausen.
”Vi er begejstrede for, at vi med indsatsen her har ramt et behov for mødesteder, der tydeligvis findes rigtig mange steder. Nu kigger vi ned i de mange ansøgninger og vurderer situationen. Men en ting er sikkert, vi er nødt til at uddele og opføre mødestederne i nogle etaper, fordi det er et stort udviklingsarbejde at etablere så mange steder af primært genbrugsmaterialer. Vi skal bl.a. finde ud af hvordan vi får fat i materialerne, hvordan værdikæderne kan etableres og hvordan de lander lokalt,” siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.