x

Ribes gamle bispegård, Tårnborg:
- Bygningsarv fra øverste hylde

Pressemeddelelse 14. januar 2025

”Et af landets bedst bevarede renæssancehuse fra 1500-tallet og en af meget få byejendomme, som er tilbage fra denne periode i Danmark. Det er bygningsarv fra øverste hylde”. Sådan lyder det fra Realdania By & Bygs arkitekt Frants Frandsen, når han fortæller om den gamle bispegård, Tårnborg, midt i Ribe. I 2008 købte Realdania By & Byg bispegården for at bevare de store arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

Kun få steder i landet findes en så velbevaret middelalderby som i Ribe. I de brostensbelagte gader og blandt de gamle bindingsværkshuse ligger historiske bygninger side om side med mindetavler, som vidner om skiftende tider og berømte personer i byens tusindårige historie, og overalt i byen findes historiske detaljer, som i de fleste andre byer for længst er forsvundet.

Ét af husene er den gamle bispegård, Tårnborg. Klemt inde mellem huse, der er blevet bygget tæt omkring – nogle 450 år, nogle 200 år, nogle kun 100 år gamle – ligger bispegården som en yderst velbevaret alderspræsident. Tårnborg er et af landets bedst bevarede renæssancehuse, opført i 1570-80 og en af meget få byejendomme, som er tilbage fra den periode i Danmark. I 2008 blev bygningen købt af Realdania By & Byg og nænsomt restaureret.

 

– Da vi i sin tid købte Tårnborg, var det for at sikre, at de store arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, som den smukke renæssancebygning repræsenterer, bliver bevaret. Med vores køb blev der skabt ro om bygningens fremtid og den historie, som bispegården rummer, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektchef Frants Frandsen.

Bevarede bjælker fra 1509

I dag er den historiske bygning, der er opført i røde munkesten, med blyindfattede, småsprossede vinduer, et sekskantet trappetårn og nedløbsrør med dragehoveder et velkendt bygningsværk for beboere og besøgende i denne, landets ældste by. For restaureringsarkitekt Frants Frandsen er bygningen et bygningsværk, hvor datidens renæssancestil er overordentlig velkomponeret og velbevaret.

– Huset indeholder enkelte træbjælker, der med sikkerhed kan dateres tilbage til 1509. Men allerede i 1440, i bogen " Ribe Oldemoder", nævnes Tårnborg faktisk første gang – på dette tidspunkt som kirkens ejendom. Efter reformationen skiftede huset ejer og kom i en adelsfamilies eje, forklarer Frants Frandsen.

– Bygningens fremtoning og især den fine symmetri på den sydlige facade er arkitektonisk meget konsekvent. Med den karakteristiske buefrise mellem etagerne har Tårnborg stor lighed med sin samtids og eftertidens herregårde fra renæssancen.

At det sekskantede trappetårn, kvistene og gavlene med kamtakker og de mange vinduer med bueslag er så velbevarede, skyldes en omfattende restaurering, der blev foretaget omkring 1900-tallet, hvor det oprindelige skifertag samtidig blev udskiftet til teglsten, og de kamtakkede gavle blev føjet til bygningen. I 2003-2004 blev der gennemført endnu en restaurering.

Brorsons bispesæde

Da Realdania By & Byg for knap 17 år side købte Tårnborg, dannede bispegården ramme om et såkaldt Brorsoncenter, og det gør den stadig. Brorsoncenteret drives af præsteparret Bente og Torben Bramming, som gennem foredrag, udgivelser, seminarer og andre aktiviteter arbejder for at udbrede kendskabet til den danske salmedigter Brorson og Ribes historie. I denne historiefortælling spiller den gamle bispegård en central rolle.

For 270 år siden var det nemlig Danmarks store salmedigter, biskop H. A. Brorson, som residerede i bispegården, og arven efter ham lever i bedste velgående.

På bispegårdens gavl ud mod Puggaardsgade fortæller et skilt, at Brorson boede her de sidste år af sit liv. "Salmedigteren Hans Adolph Brorson, Biskop over Ribe Stift 1741 - 1764 boede her de sidste 20 Aar af sit Liv", står der på skiltet. Inde i bispegårdens kaffestue står stadig Brorsons gamle præstestol, og fra Ribe Domkirkes klokkespil lyder hver dag tonerne fra salmen "Den yndigste rose er funden", som Brorson skrev i 1732.

Gennem sin mere end 600 år gamle historie har Tårnborg været ramme om mange liv. Frem til 1868 var Tårnborg residens for en lang række bisper, heriblandt Brorson, som boede her i bispegården fra 1741 til 1764. Efter 1868 rummede gården mange forskellige funktioner bl.a. posthus, skoleforvaltning og stiftsamt, indtil den i 2001 blev solgt til Taarnborgfondet og i 2008 solgt til Realdania By & Byg.

Hvorfor hedder det Tårnborg?

Biskop Daugaard var den sidste biskop, som boede på Tårnborg, og efter hans død udgav en af hans døtre en skildring af hans liv og virke, også fra tiden i Tårnborg. I skildringen indgår også tanker om navnet Tårnborg.

”I Foraaret 1850 flyttede vi fra Boligen i Grønnegade hen i den daværende Bispegaard, Taarnborg, i Puggaardsgade. Navnet Taarnborg har den fra en Tid, da den har været smykket med Taarn og Spir, hvoraf intet mere nu var at øjne. Stuehuset var forneden afdelt i tre Værelser, to store Stuer, forbundne med en mindre, langagtig Stue. Gangen, som førte ind til Mellemstuen var i en Udbygning, gjennem hvilken Trapperne førte op til de to øvre Stokværk. 
Fra det øverste ser man vidt omkring mod Syd og Vest; før den nye Latinskole blev bygget, saae man Vester Vedsted med dets Kirke, som nu skjules af Skolens røde Tag.

Store Kjældre gaae hen under Huset. Det har tykke Mure, hvorved store Vinduesfordybninger dannes. Man har mente det har været et Gildehus i gamle Dage. I Gaarden var der en lille Forhave med Slyngroser op ad Muren, som skilte den fra den tilstødende Ejendom. Denne Have er nu forsvunden, og det stykke Jord, den indtog, er solgt fra Taarnborgs Omraade.

Bag ved Huset stod mægtige Lindetræer, befolkede med Stære; her var Indgangen til den egentlige Have. En hyggelig Havestue var af Biskop Tage Müller blevet indrettet i Gavlenden af Udhuset. Husholdningsrummene fandtes i en lang lav Bindingsværksbygning, som var forbunden med Stuehuset og som støder op til Stiftamtmandsboligen.”


- ”Biskop Daugaard – en mindebog” f Christine Daugaard, 1896.