x

Stigende hjemmearbejde kalder på flere kontorfællesskaber

Nyhed 16. januar 2025

Omkring hver femte dansker arbejder nu hjemme en eller flere gange om ugen. Det viser en ny rapport fra BUILD støttet af Realdania, der peger på, at pandemien har rykket ved vores syn på boligen som et privat helle.

Nu skal boligen også rumme et hjemmekontor. Men det er ikke for alle, lyder det fra forsker Mette Mechlenborg, der peger på lokale arbejdsfællesskaber som det nye alternativ til hjemmekontoret. Et eksempel er Stationen.Co. 

Da Mette Frederiksen lukkede landet ned en tidlig forårsdag i 2020, vendte hun op og ned på danskernes hverdag – især vores måde at arbejde på. 53 procent af dem, der var aktive på arbejdsmarkedet inden corona-restriktionerne blev indført, var hjemsendte i en eller flere perioder fra marts 2020 til januar 2022.

Det viser en ny rapport – Pandemiens Spor – som er udgivet af den filantropiske forening Realdania og BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.

Rapporten er en del af Realdanias indsats RESPOND – rammerne for den nye hverdag, hvor forskere undersøger langtidseffekterne – og læringerne – af pandemien i det byggede miljø inden for så forskellige områder som det offentlige rum, hjemmet, arbejdspladsen, institutionerne og der, hvor mennesker bruger deres fritid. 

Lange nedlukninger gav stor erfaring

Under pandemien gik hjemmet fra at være vores private rum til også at være vores skole, vores fitnesscenter, fritidsklub og – ikke mindst – vores arbejdsplads. 
Hjemmekontoret blev en fast del af indretningen i mange danske hjem, og selvom pandemien er ovre, viser nye tal fra Realdania og BUILD, at andelen af hjemmearbejdende voksne er steget med hele 44 procent efter pandemien. 

”I dag vælger omkring hver femte dansker at sætte sig på hjemmekontoret en eller flere dage om ugen. Det rykker fundamentalt ved vores syn på boligen, og hvad det er for et sted”, forklarer Mette Mechlenborg, seniorforsker ved BUILD og uddyber:

”Boligen er ikke længere et sted, hvor vi bare hviler os og er os selv. I dag er boligen i højere grad blevet et tydeligt knudepunkt i vores liv – hvorfra vi også kan arbejde. Tidligere har der været stor modstand mod hjemmearbejde, fordi vi har set arbejdet som noget, der har invaderet vores hjem, som ødelægger den følsomhed, som hjemmet også kommer med.” 

Når flere alligevel har holdt fast i hjemmekontoret efter pandemien, handler det ifølge Mette Mechlenborg om, at vi måtte igennem hele tre nedlukninger under corona, og netop den lange periode har gjort, at mange danskere har nået at få gode erfaringer og rutiner med hjemmekontoret. 

”Når vi ikke tidligere har taget hjemmearbejde til os – til trods for at teknologien længe har muliggjort det for mange –så er det fordi, vores arbejdsliv historisk set har stået i modsætning til det private liv. Efter corona-pandemien ser vi for alvor et opbrud med den såkaldte 8-8-8-model, hvor vores hverdagsliv er opdelt i 8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers hvile. I stedet har corona givet os vigtige erfaringer med, hvordan det uformelle arbejde derhjemme – tøjvask, madlavning, rengøring osv. – kan flette fint sammen med det formelle arbejde hjemme. At det godt kan lade sig gøre,” siger Mette Mechlenborg. 

Det tredje arbejdssted 

Med danskernes stigende hang til hjemmearbejde vil der ifølge Mette Mechlenborg naturligt også komme et stigende pres på boligen, fx hvis der skal etableres et egentligt hjemmekontor, hvor døren kan lukkes, så larmende unger og fritidsliv kan lukkes fysisk ude. Med det pres følger også en risiko for, at boligen ender med at blive u-hjemlig.

”Derfor er det relevant at tale om ”det tredje arbejdssted” – som hverken er boligen eller arbejdspladsen. Men et lokalt arbejdsfællesskab. Et sted i dit nærområde, hvor du kan mødes med andre lokale, som også arbejder hjemmefra i større eller mindre grad,” forklarer Mette Mechlenborg.

Netop sådan et tredje sted findes i Sorø. Etableret i tomme lokaler i stationsbygningen på Sorø Station ligger den såkaldte ’on demand-arbejdsplads’ Stationen.Co, som huser alt fra selvstændige og distancearbejdere til startups, ph.d.-studerende og kreative. Mennesker, der søger et centralt beliggende kontorfællesskab tæt på hjem – uden at være hjemme.

Kvinden bag er designer Susanne Eiler. Hun oplevede, at et helt nyt og bredere publikum søgte mod Stationen.Co efter corona-nedlukningerne med den bølge af hjemmearbejdende, der fulgte med.

”Med pandemien fik Stationen.Co et helt nyt publikum, som ikke nødvendigvis ville have kigget vores vej før pandemien. Dem, der var ved at blive bimse af at sidde hjemme og arbejde, og som have brug for at træde ind i nogle andre og mere professionelle rammer tæt på hjem. De trådte pludselig ind ad døren, i langt større omfang end før” siger Susanne Eiler.

Den stigende interesse for kontorfællesskabet på Sorø Station gjorde også, at Susanne Eiler måtte gentænke konceptet:

”I starten arbejdede vi med faste åbningstider, men med corona opstod et andet behov for fleksibilitet. Mange havde brug for at kunne låse sig ind et par timer om aftenen, når børnene var puttet. Andre ville gerne sidde i weekenderne og samle op på ugen. Der opstod nogle andre behov, og det har åbnet for, at huset bliver brugt på en helt anden måde i dag og på andre tider end de normale arbejdstider. Fordi folk arbejdsliv er blevet lidt mere flydende.” 

Kommuner er nysgerrige på lokale arbejdsfællesskaber

Ideen med at skabe et sted som Stationen.Co opstod hos Susanne Eiler, der selv kæmpede med at lokke kunder og ansatte til hendes virksomhed, der tidligere lå i Sorø midtby – langt fra stationen, som er placeret i udkanten af byen. Hun mødte også flere freelancere og enkeltmands-virksomheder, der manglede et sted at være sammen med andre.

”Jeg fik lyst til at retænke rammerne for, hvordan man indretter sin virksomhed og arbejdsplads. Derfor gik jeg på udgik efter lokaler og kom forbi den tomme stationsbygning i Sorø, som på det tidspunkt kun husede en cafe. Resten havde stået tomt i mange år. Det kunne noget. Det er nemt at komme til og fra. Du kan hurtigt hoppe på intercitytoget og komme på tværs af landet. Og er toget forsinket, står du ikke og flagrer på perronen, fordi du er et produktivt sted, hvor du kan sætte dig ind og arbejde videre. Der er meget lidt spildtid. Du er på arbejde i det, du træder ud ad togdøren,” siger Susanne Eiler.  

Ideen med at skabe ’et trejde sted’ lokalt i Sorø er blevet så stor en succes, at det får andre kommuner til at lægge vejen forbi på inspirationsture:

”De er interesseret i, hvordan man kan vække gamle bygninger som stationen her til live og samtidig skabe andre former for fællesskaber lokalt som kan tiltrække nye former for borgere, der overvejer at søge væk fra de store byer. Jeg hører fra flere brugere af Stationen.Co, at stedet her var en medvirkende faktor til, at de tog beslutningen om at flytte herud – fordi de havde adgang til et attraktivt kontorfællesskab uden for de store byer,” siger Susanne Eiler og fortsætter:

”På Stationen.Co får man et fællesskab, en slags kolleger man kan sparre med – både fagligt og lokalt. Man får et netværk og et andet tilhørsforhold til den by, man bor i, fordi man mødes med andre fra området i et lokalt kontorfællesskab. Det er ret unikt.”

Julie har fået adgang til et professionelt miljø lokalt

Konceptet har så meget potentiale, at det har fået støtte af Realdania som en del af indsatsen RESPOND – rammerne for den nye hverdag. Her er Realdania gået på jagt efter løsninger, der dukkede frem under nedlukninger og restriktioner, og som også fremadrettet kan bidrage til at skabe et mere robust bygget miljø.

Stationen.Co er blandt ni innovative ideer og løsninger inden for det byggede miljø, som har fået støtte til videreudvikling og skalering af konceptet. 

For Julie Rademacher, der er bosiddende i Sorø og arbejder som selvstændig konsulent, har Stationen.Co givet adgang til et professionelt miljø, som hjemmekontoret ikke tilbyder. Og ikke mindst nem adgang til togforbindelsen til København, hvor Julie ofte holder møder med kunder og interessenter. 

”Det øger helt klart min arbejdsmoral, når jeg kan være produktiv sammen med andre – selvom vi kommer med vidt forskellige fagligheder og repræsenterer vidt forskellige virksomheder. Det gør Stationen.Co til et dynamisk og fascinerende sted at være i en kombination af, man altid kan have sit eget space. Min lille virksomhed Pilu Consult er en konsulent- og rådgivningsvirksomhed, hvor jeg har valgt at være helt selv. Derfor betyder det meget for mig at have et sted i mit nærområde, jeg kan gå hen for at arbejde sammen med andre, men også, at jeg så kan holde fri, når jeg kommer hjem,” siger Julie Rademacher.

Hjemmearbejde er et samfundsanliggende

På instituttet BUILD er seniorforsker Mette Mechlenborg ikke i tvivl om, at der ligger en stor og vigtig samtale foran os om de mulige fordele og ulemper, der ligger i øget hjemmearbejde. Men det er ikke en samtale, der skal tages på virksomhedsniveau, mener Mette Mechlenborg:

”Når vi taler om hjemmearbejde, skal vi tale om det som et samfundsanliggende og som en meget større og generel dialog om, hvordan vi skal arbejde i fremtiden. Det skal vi, fordi der potentielt kan ligge en masse afledte effekter af hjemmearbejde, som vi ikke kender endnu: Større trivsel, øget liv til landdistrikterne for ikke at tale om den potentielle klimagevinst, der kan ligge i øget hjemmearbejde, når vi transporterer os til og fra arbejde færre dage om ugen.”

Mette Mechlenborg peger på, at der i dag er et stort momentum til at tage den samtale:

”Det er der, fordi mange af os står med en masse erfaringer i bagagen fra corona-tiden ift. hjemmearbejde. Og lige nu er der gunstige forhold, fordi arbejdspladserne ved, at hvis de skal tiltrække talent, så er det ikke nok med penge. Der skal andre goder til – fx den fleksibilitet, der ligger i øget hjemmearbejde. Men skal vi udnytte momentum, er vi nødt til at tage det fra individniveau, hvor den enkelte medarbejder eller den enkelte arbejdsplads beslutter sig for hjemmearbejde eller ej, til at tale om det på samfundsniveau.” 

Læs mere om emnet i Pandemiens Spor:

Pandemiens Spor