Analytikeren, arkitekten og astronauten: Livskvaliteten blev belyst fra alle vinkler på Realdanias konference
En hilsen til en, man ikke kender, højner livskvaliteten. Med andre ord: Hvert hej tæller. Det samme gør de sociale relationer, og derfor skal vi tænke ”det lille vi” med, når vi designer vores byer og lokalområder. Det var nogle af pointerne på konferencen Vores Livskvalitet, som fandt sted den 20. marts med deltagelse af blandt andre H.M. Dronning Mary og astronaut Andreas Mogensen.
”Alt i alt, hvor tilfreds er du med dit liv for tiden? Det er ikke noget let spørgsmål. For livskvalitet er en sammensat størrelse.”
Sådan sagde H.M. Dronning Mary, da hun åbnede konferencen, som præsenterede indsigter fra undersøgelsen af samme navn og vidt forskellige perspektiver på emnet livskvalitet. Samtidig markerede konferencen Realdanias 25-års jubilæum.
Selvom det ikke er noget let spørgsmål, har intet mindre end 122.000 danskere svaret på det i den største undersøgelse af danskernes livskvalitet nogensinde. Fra scenen blev indsigter fra den præsenteret og perspektiveret på en festlig dag, der bl.a. samlede et bredt felt af aktører fra det byggede miljø og medlemmer af foreningen Realdania.
Hvordan står det så til med vores livskvalitet?
Undersøgelsen viser bl.a., at danskerne i gennemsnit vurderer deres egen livskvalitet til at være 7,51 på en skala fra 0 til 10. Det er blandt de højeste i verden.
”Danmark er en slags lykkens supermagt, og ude i verden er vi nærmest blevet synonym med høj livskvalitet og lykke,” sagde analysechef i Realdania, Henrik Mahncke.
Sammen med lykkeforsker Meik Wiking er han hovedforfatter på bogen Vores Livskvalitet, der formidler undersøgelsens hovedpointer. På konferencen præsenterede han hovedresultaterne, som – trods høj livskvalitet blandt danskerne – også giver anledning til en vis bekymring.
”Modsat, hvad man oplever i mange andre lande, er livskvaliteten i Danmark faktisk faldende. Fra 2012 til 2024 med 3,5 procent. Det er en stor tilbagegang. Så stor, at hvis man i stedet rangerer landene efter, hvem der har haft den mest positive udvikling i livskvalitet over tid, så ligger Danmark kun nummer 105 i verden,” sagde Henrik Mahncke.
Hvert hej tæller
Men hvad tæller mest i det store regnestykke, når det kommer til danskernes livskvalitet?
Det gør vores relationer og kontakt med omverdenen.
”Faktisk er din relation til andre mennesker noget af det, der har allerstørst betydning for din livskvalitet. Det er naturligvis de stærke, nære relationer til familie og venner. Men der ligger også en enorm stor værdi og kilde til høj livskvalitet i det, vi kalder de lette relationer. Det er naboen, din frisør, den lokale kioskmand og andre, som du blot hilser på eller småsludrer med, men som du ikke som sådan kender. I vores undersøgelse kan vi se, at danskere, der svarer, at de ofte hilser på folk, de ikke kender, har en højere livskvalitet. Med andre ord: Hvert hej tæller,” forklarede Henrik Mahncke.
Gode naboer er også vigtige kilder til høj livskvalitet. Det understreges i den nye undersøgelse, som konkluderer, at naboskabet i Danmark generelt er godt. Og at det trives særlig godt på landet, på øerne og i områderne omkring de større byer.
De små samtaler er under pres
Hvis udviklingen med den faldende livskvalitet blandt danskerne skal vendes, kræver det ifølge Henrik Mahncke, at de lette relationer, de små uforpligtende hverdagssamtaler, bliver flere. Men i dag er de mest af alt i risiko for at uddø. Og det er der ifølge Realdanias analysechef flere årsager til:
”I supermarkedet scanner vi selv vores varer ind. Vi shopper i langt højere grad på nettet. Vi har ofte noget i ørerne eller blikket på mobilen, når vi går rundt ude blandt andre. Og vi hører fra flere, at tonen i det offentlige rum er blevet hårdere. Derudover svarer mange unge, at de synes, det er decideret akavet at hilse på andre i mennesker, de ikke kender. Hvis det fortsætter, risikerer vi at miste vores sammenhængskraft,” understreger Henrik Mahncke og kommer med tre konkrete råd:
”Kig ud! Høj livskvalitet kommer gennem dialog med vores omverden. Lad os starte samtalen! Også på samfundsniveau. Livskvalitet smitter! Så lad os starte samtalen lokalt og styrke lokalområderne, hvor livskvaliteten er allerhøjest.”
Livskvalitet til diskussion
Efter præsentationen af Realdanias store livskvalitetsundersøgelse blev resultaterne diskuteret af en række eksperter og aktører. Blandt andet af tre borgmestre fra de områder i Danmark, hvor livskvaliteten er højest – Langeland, Syddjurs og Lejre kommuner.
Men også af arkitekter, der sammen med Realdanias filantropidirektør, Nina Kovsted Helk, satte ord på, hvordan vi udvikler byer, boliger og andre fysiske rammer for vores hverdag, som kan understøtte trivsel og en høj livskvalitet hos danskerne.
Det handler blandt andet om at tegne og designe de fysiske rum, hvor vi mødes uformelt – i boligblokkens opgang, i forhaven, ved tankstationen, på det lokale torv – på en måde, så de steder i højere grad fordrer samtale og samvær.
Flere af dagens oplægsholdere og paneldeltagere kom desuden omkring naturens betydning, og i en paneldebat opfordrede urbanist Niels Bjørn til at designe mere natur i byerne: ”Vi er nødt til at løse naturudfordringerne – også i byerne. Byen er det rationelle rum, vi har brug for, men vi har også brug for naturen, og den balance skal vi blive bedre til at skabe i vores byer.”
Med motionscykel og VR-briller i rummet
Socialt samvær – dog på meget lidt plads – var også omdrejningspunktet for en samtale mellem dagens vært Stéphanie Surrugue og astronaut Andreas Mogensen, der gæstede Realdanias jubilæumskonference.
For hvordan fungerer det egentlig med ens sociale liv i rummet – har man overhovedet sådan ét? Og hvordan holder man sig glad, når man er utrolig langt væk, med ganske få mennesker, på meget lidt plads?
”Når man er sammen med rigtig gode kolleger, som også er blevet ens gode venner, og så oven i købet med verdens bedste udsigt til jorden, så er det ikke svært at holde humøret høj, mens man er i rummet. Vi var også gode til at give hinanden plads til at være os selv,” lyder det fra Andreas Mogensen.
Et farvel til Realdanias Jesper Nygård
Realdanias jubilæumskonference markerede også et farvel Jesper Nygård, der pr. 1. april overlader rollen som adm. direktør til nuværende filantropidirektør, Nina Kovsted Helk.
”For mig bliver det helt sikkert en omvæltning af de større ikke længere at skulle stå i spidsen for Realdania. Jeg både glæder mig. Og er også lidt spændt. Og en smule vemodig. Men så er det jo rigtig godt, at der er gode råd at hente i vores nye undersøgelse om livskvalitet,” siger Jesper Nygård og fortsætter:
”Forskning viser nemlig, at vi som mennesker har en tendens til at overvurdere betydningen af store omvæltninger i livet – både de gode og de dårlige. Den viser også, at vi overraskende hurtigt kommer tilbage på det niveau af livskvalitet, som vi havde, inden ændringen skete. Det fortæller noget om, at vi måske ikke skal fokusere så meget på at jagte bestemte mål her i livet, som vi tror, gør os lykkelige. Måske er det bedre at have fokus på nogle af de ting, som kan forbedre vores livskvalitet på den lange bane – og i hverdagen.”
Læs mere om Realdanias store undersøgelse ’Vores Livskvalitet’ og bogen, som uddeles gratis.
Læs mere om Realdanias aktiviteter i jubilæumsåret