Interview: Nu bliver der igen arbejdet på Nyborg Slot
Arbejdet med Nyborg Slot er blevet genoptaget efter mere end fire års stilstand. Realdanias projektchef Thomas Waras Brogren, der arbejder med huse med historier og følger projektet, forklarer her, hvad der skal ske med det gamle kongeslot.
Hvad går projektet med Nyborg Slot ud på?
Det går ud på at gøre Nyborg Slot til et sted, hvor man kan komme tæt på en vigtig del af Danmarkshistorien. Og få en bedre forståelse af slottets betydning gennem tiden.
Nyborg Slot var i middelalderen et magtcentrum i Danmark. Det var her, de danske konger boede, og det var her, det danske parlament ”Danehoffet” mødtes.
I dag findes der i Nyborg stadig en velbevaret middelalderby med historiske bygninger. I midten af byen ligger voldanlægget og slotsholmen. Det er oplevelsen af hele det miljø, som vi sammen med de øvrige parter i projektet arbejder med at give et kvalitetsløft og åbne op for endnu flere.
Det gør vi dels ved at restaurere selve slottet. Men også ved at bygge noget nyt, der passer til det historiske hus. I de kommende år vil vi blandt andet arbejde på at forhøje vagttårnet til sin oprindelige højde. Og så skal der bygges en ny fløj med et formidlingscenter.
Vi er meget bevidste om, at vi er inde og arbejde med et stykke danmarkshistorie – så vi er meget opmærksomme på at gå nænsomt til værks med det allerældste og på, at det nye, vi bygger, skal være af høj kvalitet.
Hvorfor er Realdania engageret i projektet?
I Realdania arbejder vi med at skabe livskvalitet gennem de bygninger og fysiske rammer, der omgiver os.
Her mener vi, at et sted som Nyborg Slot er vigtigt, fordi det fortæller noget om vores fælles historie. Og netop den her fælles identitet og følelse af at høre til er rigtig vigtig for vores livskvalitet.
I Realdania vil gerne bidrage til at gøre vores fælles bygningsarv levende og tilgængelig. Det er en ambition, vi deler med de andre parter i projektet – altså Nyborg Kommune, A.P. Møller Fonden, Slots- og Kulturstyrelsen og Østfyns Museer, samt Augustinus Fonden, som finansierer hovedfortællingerne i formidlingsprojektet.
Med projektet vil de besøgende få bedre mulighed for at opleve slottes historiske rum og få en bedre fornemmelse af, hvordan hele anlægget oprindeligt stå ud. Og så sikrer vi, at det bliver tilgængeligt for flere.
Realdania støtter desuden, at der bliver arbejdet innovativt på at reducere projektets CO2-aftryk så meget, som det er muligt inden for projektets rammer.
Hvor langt er man nået med projektet?
Arbejdet med Nyborg Slot har været i gang i mange år, og faktisk er Kongefløjen allerede blevet restaureret. Men der har ikke været adgang til den, fordi det kræver, at resten af projektet bliver færdigt. For eksempel mangler der at blive etableret nødudgange og lagt strøm ind.
Restaureringen af slottet begyndte i 2017, men i 2020 blev projektet sat i stå på grund af en kendelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet. I december 2024 vedtog Folketinget så en anlægslov, som betyder, at projektet kan gennemføres.
Derfor er arbejdet med Nyborg Slot nu blevet genoptaget. Vi forventer, at projektet står færdigt i 2028.
Hvem er det, som skal stå for de kommende arbejder?
Det er arkitektvirksomheden H+, som er totalrådgiver, mens JAJA Architects er tilknyttet som konsulenter. Det er de, da JAJA Architects tidligere tegnede projektet, og da de derfor kan være med til at sikre, at alle detaljerne får den kvalitet, der oprindeligt er tænkt med.
Det er vigtigt for Realdania og de øvrige parter, at der bliver bygget i en høj kvalitet, og byggearbejder bliver derfor udbudt på en måde, der sikrer, at mange dygtige håndværkere har mulighed for at afgive tilbud.