x

Indeklima: Børn har sundhedsskadelig følgesvend om natten

Pressemeddelelse 4. maj 2016

Knap halvdelen af undersøgte hjem har for høj koncentration af CO2 og partikler i børneværelset om natten. Det giver dårligt indeklima og påvirker børns søvn og koncentrationsevne.

DR-programmet Kontant har fulgt Miljøorganisationen Det Økologiske Råd, som står bag nyt pilot-projekt, der undersøger indeklimaet på børneværelser. I morgen aften kl. 21 på DR1 kan du møde to af de familier, som har fået målt på deres indeklima. Pilotprojektet er støttet af Realdania som led i en større afdækning af, hvad der skal til for at forbedre børnenes indeklima.

Hvordan står det til med indeklimaet på vores børneværelser? Det er hovedspørgsmålet i undersøgelsen, hvor de deltagende familier har fået målt CO2, fugt, temperatur og partikler samt kemikalier i støvet. Det er første gang et forskningsprojekt måler så mange forureningsparametre på børneværelser. Undersøgelsen gennemføres af Det Økologiske Råd i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation.

Projektleder og seniorrådgiver i Det Økologiske Råd Lone Mikkelsen siger om undersøgelsen: ”Med projektet håber vi at kunne give et indblik i, hvordan det står til med indeklimaet i danske børneværelser, særligt om natten, hvor barnet sover. Og det er faktisk nogle ret bekymrende ten-denser, vi ser. Bl.a. har mange af familierne alt for høje CO2- og partikelkoncentrationer”.

Høje CO2-koncentrationer giver dårligere søvn

Knap halvdelen af de deltagende familier har i nattetimerne højere værdier af CO2 i deres børneværelser, end forskerne anbefaler. Og på knap hvert fjerde værelse er der målt CO2-koncentrationer, der er mere end tre gange så høj som anbefalet. Høje værdier af CO2 kan have indvirkning på kvaliteten af vores søvn og vil dagen efter kunne påvirke koncentrationsevnen.

Partikler fra stearinlys og madlavning breder sig til børneværelser

Undersøgelsen viser også, at de færreste familier er klar over, at forurening med forbrændingspartikler fra madlavning og stuens stearinlys hurtigt breder sig til børneværelserne og forurener luften til niveauer, der er langt over de anbefalede værdier.

Realdania sætter fokus på ”Børnenes indeklima”

Med indsatsområdet ”Børnenes indeklima” har Realdania sat fokus på indeklima set fra børnehøjde, dvs. i skoler, daginstitutioner og børneværelser. Projektleder Lene Wiell Nordberg siger: ”Vi mangler vigtig viden om, hvordan indeklimaet er, der hvor vores børn opholder sig mest. Det Økologiske Råds undersøgelse af indeklimaet i børneværelser afslører allerede nu, at der er noget, vi som forældre kan gøre for at forbedre indeklimaet, som vi i dag ikke får gjort. Set fra et Realdania-synspunkt ser jeg det som et vink med en vognstang om, at børnenes indeklima fortjener ekstra opmærksomhed. Vi skal øge den almindelige viden om konsekvenserne ved et dårligt indeklima, samt hvad vi hver især kan gøre for at forbedre det. Det handler om, at vi på nogle områder skal ændre vores indeklima-adfærd, og om at vi skal blive bedre til at bygge indeklimavenligt."  

Pressemeddelelsen er udsendt i samarbejde med Det Økologiske Råd.