x

Træbyggeri – hvad ved vi?

Blogindlæg 27. juni 2019

Stig Hessellund, projektleder for ’Skolernes indeklima’: Vi har brug for mere viden om træbyggeri – også i forhold til indeklima.

Blogindlæg af Stig Hessellund bragt i Indeklimanyt af Realdania den 27. juni 2019

I dagene 22. og 23. maj deltog jeg i konferencen Build in Wood på Docken i København. Det var to spændende dage med træ på programmet, hvor branchens stadig sparsomme viden om træbyggeri også kom til debat. 

På konferencen var alle ildsjælene fra hele byggebranchen samlet, og jeg oplevede Lars Autrup fra Arkitektforeningen indtage talerstolen og være helt ærlig om hans manglende viden om træbyggeri.

Fra mit perspektiv var hans tale en illustration af det vidensniveau, der er repræsentativt i store dele af branchen. Hvor vores viden om træbyggeri generelt er mangelfuld og først nu er på vej tilbage, efter i mange år at have været erstattet af fokus på beton og tungt byggeri. 

Vores viden om - og incitament til at bruge - træ handler selvfølgelig først og fremmest om klimaet. At træ kan optage CO2 og være et bæredygtigt, cirkulært byggemateriale. Men der er også en masse andre ting, vi ikke ved nok konkret om endnu. Bl.a. om klimaet umiddelbart omkring os. Indeklimaet.

Måske har vi en fornemmelse af at træhuse er ”sundere” at bo i? At de kan ”ånde”. Og at træ er et ”varmere” materiale end beton og stål. Men hvad betyder det? Er det noget vi kan måle og veje? Det var der også nogle meget inspirerende oplæg om på Build in Wood.

Mark Hughes fra Aalto Universitetet i Helsinki hold bl.a. et oplæg om den oplevede temperatur af en træoverflade i samspil med træets evne til at optage fugt. Han kunne berette om, hvordan det eksponerede endetræ optager 4 x mere fugt end siderne, og hvordan den proces frigiver varme. Så meget varme at et termisk kamera viste, at træets overflade var 4 grader varmere end luften omkring det.

Han fortalte også at træet ved berøring virkede meget varmere end en keramisk flise. Det handler selvfølgelig om varmeledning, men interessant nok var der stor forskel mellem fyrretræ og egetræ. Hvor egetræet kun føltes 1,2 grader varmere, var fyrretræet helt oppe i 2,7 grader. 

Hvad kan vi bruge den viden til? Måske vi i fremtiden skal have vægge og gulve af fyrretræ med eksponeret endetræ til at justere vores luftfugtighed og temperatur? Men så er der jo det, at især nåletræ afgasser terpener og formaldehyd? Og det er jo skidt for sundheden og indeklimaet. Hvilket bringer mig tilbage til udgangspunktet: Vi har brug for mere viden om træbyggeri – også i forhold til indeklimaet!

Se blogindlægget i nyhedsbrevet Indeklimanyt fra Realdania:

Træbyggeri - hvad ved vi?