x

Gode råd fra Garcetti: Good mayors borrow, great mayors steal

Artikel 10. oktober 2019

Den 10. oktober fik Realdanias Byudviklingsforum fint besøg, da borgmesteren i Los Angeles, Eric Garcetti, kom forbi til en samtale om bæredygtige byer – borgmester til borgmester.

I anledning af C40-netværkets konference i København var Eric Garcetti, borgmester i millionbyen Los Angeles og netop udnævnt formand for C40, hovednavnet på dette debatmøde for Byudviklingsforum. Formålet var at tale om byernes bæredygtige omstilling og lytte til hinandens erfaringer på området.

Vi mødtes på IDA Conference, kun et stenkast fra C40 Mayors Summit, og efter velkomst og introduktion fra formanden for Byudviklingsforum og borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler, og direktør i Realdania, Jesper Nygård, fik Eric Garcetti ordet. 

2020 er det vigtigste årti i menneskets historie

Ifølge Eric Garcetti er 2020 det vigtigste årti i menneskets historie. Enten vender vi situationen – eller også gør vi ikke. Udfordringerne er til at tage og føle på: Ildebrandene i L.A. bliver større og større, år efter år. Og estimatet er, at der er mere end en milliard klimaflygtninge i verden. 

Men i Los Angeles er der tilføjet 35.000 grønne jobs i løbet af de sidste 6 år. Det er 1 procent af alle vores indbyggere. Det er 60 procent af alle de job, der findes i kulindustrien, på tværs af hele USA lige nu. Hvis du ikke ser dette som borgmester, så går du glip af jobs.”

 

 

 

The 2020’s is the most important decade in human history. Either we will reverse the tide – or we won’t.

Eric Garcetti Borgmester i Los Angeles

Good mayors borrow, great mayors steal 

Mayor Garcetti kom også ind på, at han gerne vil lære af, hvordan Høje-Taastrup engagerer deres borgere i den bæredygtige omstilling, som de fx gør med to skoleprojekter, hvor eleverne laver cloud baserede systemer, der skal gøre skolebygningen mere energieffektiv og optimere indeklimaet. For som Garcetti siger: Good mayors borrow, great mayors steal”.

Ønsket om at stjæle nogle ideer var gengældt af Michael Ziegler, der modererede den efterfølgende Q&A. Det første spørgsmål gik på, hvordan man får erhvervssektoren med om bord i klimaplanerne. 

”Vi må ikke dæmonisere erhvervslivet – og vi kan heller ikke satse på et helt nyt økonomisk system – så vi skal have erhvervslivet med. Og vi skal også huske, at det er os, der skaber efterspørgslen på dem. Vi skal få det til at handle om deres bundlinje.

 

 

Eric Garcetti: Vi skal have alle om bord

Det sociale aspekt af bæredygtighed optog mange til mødet. Da den franske præsident Macron satte benzinpriserne op, fik han ikke grønnere transport, men massiv folkelig modstand fra sine borgere. Og Garcetti er meget opmærksom på ikke at lave samme fejl: 
 
Vi kommer til at have socialt disruptede tider. Én ting er klimaflygtninge – men også de unges oprør. Engang var atomkrigen den største trussel – nu handler det om, at vi alle sammen udgør den største trussel mod os selv – det er et gap mellem generationer. Men også et gap mellem sektorer. Tidligere var arbejderklassen tæt forbundet med miljø-arbejdet. Men nu er der ikke sammenhæng længere. Som borgmestre skal vi kigge på, hvem der kommer til at miste deres job i omstillingen – og hvordan vi sikrer, at de bliver genoplært med det samme. Den bæredygtige omstilling skal være inkluderende. Der er 7 millioner chauffører i USA – hvordan skal de overleve automation af køretøjer? Det samme gælder de store havne – hvordan kan de genoplæres til andre professioner? Tænk på, hvem der bliver taberne, og gå til dem, før du kommer med den store grønne plan.

Færre ’smart cities’, flere ’dum cities’

Borgmester Steen Christiansen fra Albertslund spurgte til, hvad Garcettis erfaringer er med smart city technologies – heriblandt med private virksomheder.

Vi har brug for færre smart cities, og flere ’dum cities’ – folk vil sælge dig meget… Start nu med at tænke over, hvad din by har brug for, og så kan du finde teknologien til det efterfølgende. Vi synes, at smart cities er at bruge data til at sætte retning. Går man ind på dashboard.lamayor.org, kan man se vores mål – og de tal, der er røde, er der, hvor vi ikke har overholdt dem. Dine borgere kan bruge det til at holde dig ansvarlig – det er gennemsigtigt.

 

 

Støtte fra Realdania til C40

Til mødet kunne Realdanias direktør Jesper Nygård desuden afsløre, at Realdania fortsat kommer til at støtte C40-netværket med fem millioner amerikanske dollars om året de næste fem år. Hertil kommer, at den danske regering kommer til at støtte med to millioner amerikanske dollars om året, også de næste fem år.
Jesper Nygård understregede, at globale udfordringer kræver lokale løsninger – og derfor er det så vigtigt, at alle byerne er med i den bæredygtige omstilling.

 

 

Billeder fra dagen