x

BOLIG+ projektet i Aalborg stoppet

Pressemeddelelse 13. oktober 2011

Danmarks mest ambitiøse energibyggeri, BOLIG+ projektet, bliver alligevel ikke opført i Aalborg. Projektet er rigtigt, men markedet er svært

Boligmarkedet i Aalborg kan p.t. ikke opsuge 76 nye private havnefront-lejligheder. Det er den triste erkendelse, som bygherrerne bag det ambitiøse BOLIG+ projekt, A. Enggaard og Realdania Byg, er nået til.

"Vi er tæt på markedet, og vi må konstatere, at det er blevet stadigt sværere at sælge boliger - også med gode beliggenheder som i BOLIG+", forklarer Asger Enggaard, direktør for A. Enggaard.

"Der sælges stadig boliger, men desværre er timingen ikke god for et projekt som BOLIG+. Det er ærgreligt for et spændende byggeri, som i en krisetid ellers ville prøve nogle nye ting af, der rækker langt ud i fremtiden. Tanken var, at knap halvdelen af boligerne skulle sælges før byggeriet gik i gang, både som en del af finansieringen, men også for at få en troværdig pejling på, om der var basis for projektet. Under de nuværende markedsvilkår er dette desværre ikke muligt," siger Asger Enggaard.

Dermed fælder krisen et af de mest ambitiøse energibyggerier i landet. For blot et par år siden gik velbeliggende boliger ved havnefronten i Nørresundby som varmt brød, men nu går det noget mere stille for sig - ligesom mange andre steder i landet.
BOLIG+ ideen er ellers godt nyt for fremtidens byggeri - og var inden for rækkevidde. Projektgruppen var tæt på at forene det ambitiøse dobbeltmål, om indenfor en normal anlægsøkonomi at kunne skabe et reelt nulenergi-byggeri, som ikke kun går i nul på varme, men også inkluderer beboernes eget elforbrug til for eksempel lys, mobilopladere og støvsuger.

"Det er brandærgerligt at måtte opgive BOLIG+ på baggrund af forringede markedsvilkår, når nu projektet er både rigtigt og meget vigtigt for fremtidens boligbyggeri herhjemme. Men lige nu i Aalborg ville det være økonomisk uansvarligt at opføre et stort byggeri med udsigt til tomme lejligheder," siger Realdania Bygs adm. direktør Peter Cederfeld, som havde set frem til at vise vejen frem for andre bygherrer: "Jeg er ikke i tvivl om bæredygtigheden i BOLIG+ tanken under normale omstændigheder. Men i et marked, hvor stort set ingenting kan lade sig gøre, er det klart, at et byggeri af grænsebrydende karakter vil møde store udfordringer", siger Peter Cederfeld.

"BOLIG+ styregruppen beklager at markedet p.t. har udviklet sig således, at bygherrerne har været nødt til at stoppe BOLIG+ byggeriet i Aalborg. Styregruppen vil nu overveje det videre forløb med realiseringen af BOLIG+ konceptet", siger formanden for BOLIG+ samarbejdet, Kurt-Emil Eriksen, IDA BYG.

For yderligere oplysninger kontakt
Direktør Asger Enggaard, A. Enggaard A/S, e-mail: asger.e@enggaard.dk, tlf.: 2024 8332
Adm. direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg A/S, e-mail: pc@rdbyg.dk, tlf.: 7011 0606
BOLIG+ samarbejdets formand Kurt-Emil Eriksen, IDA BYG, tlf.: 2320 0141

FAKTA
BOLIG+ Aalborg skulle bestå af i alt 76 boliger, heraf 36 udlejningsboliger og 40 ejerlejligheder, de sidste i et ti-etagers tårn ud mod Limfjorden. Placeringen var 'Mellem Broerne' på havnefronten i Nørresundby.
Projektet blev vundet i 2008 af en rådgivergruppe bestående af Arkitema A/S, Esbensen A/S, Orbicon A/S og Faktor 3.
Bygherrer på projektet var A. Enggaard A/S og Realdania Byg A/S

BOLIG+ standarden findes p.t. kun i projekter fra BOLIG+ konkurrencen - og i sin bedste form kun i vinderprojektet som skulle opføres i Aalborg.

BOLIG+ standarden er karakteriseret af de fem BOLIG+ dogmer:

  • Energineutralitet inklusiv 1725kWh/100m2bolig /år
  • Intelligent og betjeningsvenlig bolig
  • Fleksibilitet i brug og over tid
    Godt og sundt indeklima
  • Arkitektonisk kvalitet og tilpasning til lokal infrastruktur, klima og naturindhold
    Herudover har BOLIG+ et krav om at realisere byggeriet indenfor en "normal" markedsøkonomi.

Det unikke i BOLIG+ standarden er, at hver enkelt bolig skal forsynes med el til at dække det personlige elforbrug via anlæg på bygningen - uden at trække på el-nettet. Derudover skal byggeriets totalforbrug af varme gå i nul, ligesom i 'almindelige' nul-energihuse.
Desuden er forudsætningerne for beregningerne af energirammen for BOLIG+ strammet markant i forhold til bygningsreglementets BE06 forudsætninger, således at forholdene bliver mere realistiske, men dermed også mere krævende:

  Be06 standard         BOLIG+ standard
Rum temperatur: 20 grader C  22 grader C
Varmt vand: 250 l/m2            375 l/m2 
Internt varmetilskud: 3,5 W/m2 1,71 W/m2
  • Der er regnet med, at boligen er opvarmet til 22 grader i stedet 20 grader
  • Man har forudsat et højere forbrug af varmt vand end i den lovpligtige beregning
  • Bidraget fra det interne varmetilskud er halveret for at tage højde for, at mange efterhånden har skiftet de varmegivende glødepærer ud med 'kolde' spare pærer

Der findes enkelte andre danske udviklings/forsøgsprojekter, som kalkulerer med en energineutralitet der inkluderer det totale elforbrug. Men disse projekter tager udgangspunkt i normale, og dermed mere lempelige, forudsætninger for energirammeberegning - og er desuden karakteriseret ved en noget mere rummelig økonomi end BOLIG+.