Energivenlig renovering er god forretning
Tænk energiforbruget med, når du skal bygge til eller modernisere parcelhuset. Det kan gøre huset smukkere, skabe et sundere indeklima, nedsætte boligens energiforbrug og finansiere store dele af omkostningerne
I projektet EnergiParcel skal fire 70'er-parcelhuse i landets største parcelhuskvarter i Tilst ved Århus renoveres, så de bliver bedre og sundere at bo i og samtidig mere energirigtige. Bag projektet står ejendomsselskabet Realea, som nu præsenterer en række konkrete forslag til, hvordan danskernes yndlingshus, parcelhuset, kan fremtidssikres.
"Energirenovering lyder måske besværligt og dyrt, men kan faktisk være en genvej til at realisere boligdrømme om for eksempel nye ovenlysvinduer og bedre indeklima. Tænker man energi ind i planlagte forbedringer, kan det skabe besparelser, der er med til at betale for forbedringerne", siger administrerende direktør i Realea, Peter Cederfeld.
Familien på Farøvænget 4 i Tilst bor i et af de fire forsøgshuse. De elsker deres sænkede pejsestue, men på kolde dage trækker det fra vinduet, og taget er utæt rundt om skorstenen, som har fugt- og frostskader. Utæthederne skal ordnes nu, ellers rådner tagkonstruktionen, og der er fare for skimmelsvamp. Skorsten og pejs skal fjernes. Nu bliver der sat et lavenergi-vinduesparti i, som fortsætter op i taget og bliver til ovenlys. Det og andre tiltag skal give 10 ekstra m² bolig og sikre, at energiforbruget sænkes 60 procent. Pris: 400.000 kr. Gevinsterne er mere plads, en moderniseret bolig, et sundere indeklima og et energiforbrug så lavt, at det alene kan forrente godt halvdelen af investeringen.
"Vi må nok forvente, at der fremover vil blive stillet skrappere krav til de eksisterende boliger, både i lovgivningen og af realkreditinstitutterne. Den kloge husejer bør derfor også passe huset som en investering. Det gøres bedst ved trinvis at foretage de rigtige forbedringer uden at blokere for, at der fremadrettet kan føjes flere af de rigtige tiltag til - eventuelt af næste ejer af huset", mener Peter Cederfeld.
De renoverede huse skal stå færdige til klimatopmødet i december 2009. Her vil de være gode bud på, hvordan man kan fremtidssikre eksisterende boliger. Til at udføre opgaven er der valgt to hold arkitekter og ingeniører, Pluskontoret/Moe & Brødsgaard og Ravn Arkitektur/Rambøll, som nu er klar med ideer til, hvordan man bedst forvalter budgetter fra 200.000 kr. til to millioner kr., når det klassiske parcelhus skal fremtidssikres.
For yderligere oplysninger kontakt
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realea. Tlf: 70 11 06 06
/ pc@re.dk
Projektleder Jørgen Søndermark, Realea. Tlf: 29 69 52 65/ jso@re.dk
Rådgivere
Bygherrerådgiver: Niras http://www.niras.dk/
Arkitekt, prototypehus: Pluskontoret http://www.pluskontoret.dk/
Ingeniør, prototypehuset: Moe & Brødsgaard http://www.moe.dk/
Arkitekt, eksempelhuse: Ravn Arkitektur http://www.ravnarkitektur.dk/
Ingeniør, eksempelhuse: Rambøll http://www.ramboll.dk/