x

Fem teams skal konkurrere om byudviklingen og ombygningen af Godsbanen

Pressemeddelelse

16. marts 2009

Pressemeddelelse udsendt af Århus Kommune i samarbejde med Realdania:
Det er nu afgjort hvilke fem totalentrepriseteams, der skal indgå i den videre konkurrence om at give fremtidens byudviklingsområde samt kulturproduktionscentret på Godsbanen form.
Et stort felt af ansøgere lagde billet ind på at give form til det fremtidige kulturproduktionscenter og byudviklingsområdet på godsbanearealet. I alt 18 totalentrepriseteams meldte sig til prækvalificeringen, og de fem bedst kvalificerede teams bestående af entreprenører, arkitekter og rådgivende ingeniører er nu blevet udvalgt.

test

Godsbaneterrænet i Århus skal omdannes til et moderne bykvarter med centrum i den gamle Godsbanegård, der bliver forvandlet til et knudepunkt for byens kultur- og fritidsliv. Dermed udnyttes områdets potentiale til at skabe en ny bymæssig sammenhæng i Århus. Den nye bydel bliver således en vigtig kobling i byens Kulturzone, som går fra Botanisk Have via Den Gamle by og Ceres til Musikhuset, ARoS, Ridehuset og Rådhusparken.

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler siger: "Med de fem kvalificerede teams til konkurrencen har vi taget endnu et skridt på vejen mod den strategiske arealudvikling og konverteringen af den gamle Godsbane, der skal skabe et helt nyt bykvarter midt i Århus. Det nye kvarter vil skabe sammenhæng i byens Kulturzone og færdiggøre den ufuldendte akse fra Rådhuset over Scandinavian Center. Det kan blive den nye "byport" til Musikhusområdet. Samtidig vil projektet sikre, at en vigtig del af byens industrihistoriske rødder - selve Godsbanegården - bliver genanvendt og får nyt liv som kulturelt samlingssted".

Kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen udtaler: " Jeg er sikker på, at samtlige de fem udvalgte teams vil være med til at komme med forslag, der vil sætte kulturproduktionscentret og det omkringliggende byrum på både det kulturelle og arkitektoniske verdenskort." Han fortsætter: " Det er et utrolig spændende projekt, der vil få betydning for hele byen. Fremover vil de tidligere arealer for industriproduktion blive et stort areal for produktion af kunst og kultur. Dermed cementerer Århus sin rolle som et sted, hvor nye ideer skabes og udvikles."  

Rådmand for Teknik og Miljø, Peter Thyssen: "Det er altid interessant at få lejlighed til at omdanne gamle erhvervsområder nær bymidten til nye spændende steder for borgerne. Og det bliver ikke mindst spændende at få Godsbanearealet omdannet til en rugekasse for kulturlivet i Århus, så det også kan blive stedet, hvor ny kulturel energi opstår."  

Konkurrencen løber frem til august 2009, hvorefter de seks projektforslag vil blive bedømt og vinderen af konkurrencen fundet.

 Følgende teams er udtaget til videre deltagelse i konkurrencen: 

  • C.C. Contractor A/S, Cubo arkitekter A/S, Schønherr Landskab, Sleth Arkitekter, Midtconsult A/S 
  • Einar Kornerup A/S, Erik Møller Arkitekter, Vesthardt Arkitekter, Kontur Arkitekter, Birk Nielsens Tegnestue, Bascon 
  • A. Enggaard A/S, Cebra A/S, Tegnestuen Ganshorn, ADEPT, Arkitektfirmaet H. Thule Hansen, Tri-Consult A/S, Jordan Akustik A/S, Buro Happold 
  • Hans Ulrik Jensen A/S, 3xN, Exners Tegnestue, Nord Arkitekter aps, Søren Jensen A/S 
  • Hoffmann, Arkitema, Poulsen & Partnere, Metopos, Rambøll 

På hjemmesiden, www.godsbanen.dk, findes yderligere information om det kommende byudviklingsområde og produktionscenter.