x

I Danmark forbruger vi jordklodens naturressourcer i en hastighed svarende til, at vi havde fire planeter til rådighed. Hvert år. Byggeriet står for en stor del af den samlede udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Med en samlet bevilling på 60 mio. kr. står vi sammen med den almennyttige fond Villum Fonden i spidsen for en fælles indsats, der skal skubbe det danske boligbyggeri i en markant grønnere retning – i tæt samarbejde med de førende aktører på det danske boligmarked. 
 
Målet er at udvikle løsninger og eksempler på, at det kan lade sig gøre at reducere den indlejrede energi (CO2e/m2) fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75 procent inden 2030.  
 
En række markedsaktører spændende fra almene boligselskaber til pensionskasser, husbyggere og udviklere opfører som led i indatsen fem rækkehuse, fem etagehuse og fire enfamiliehuse med et meget lavt CO2-aftryk. Du kan læse mere om eksempelbyggerierne her: 

Eksempelbyggeri — Boligbyggeri fra 4 til 1 planet 


Viden, innovation og eksempelbyggerier

Samarbejdet mellem Realdania, Villum Fonden og en lang række aktører i byggebranchen skal fremme ny viden og innovation. Det skal bidrage til at overkomme de risici, som kan opstå, når nye metoder og materialer bringes i spil. Det handler blandt andet om at teste og dokumentere forskellige løsninger, materialer, metoder og processers indflydelse på boligbyggeriets klimaaftryk. Derudover skal de bedste eksempler på boligbyggerier med lavt klimaaftryk indsamles og formidles til den danske byggebranche.

Indsatsen forløber i tre spor:

  • 1. Viden

    Målet med indsatsen 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet' er at skabe absolut bæredygtige nye boliger med respekt for de ressourcer, vi har til rådighed på vores planet.

    I videnssporet indsamler og formidler vi viden fra forskere og branchen selv, så indsatsen står på et velfunderet vidensgrundlag og gør brug af de bedst mulige værktøjer. 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet' arbejder tæt sammen med en række af de førende forskere på området fra ind- og udland.

    Sporet rummer bl.a. udarbejdelsen af en baseline samt indsamling og formidling af best practice-eksempler fra Danmark og internationalt, som kan inspirere og vise vejen for fremtidens boligbyggeri med lavt klimaaftryk:

    Boligbyggeri fra 4 til 1 planet: 25 Best Practice Cases

    Indsatsen handler også om at teste og dokumentere forskellige løsninger, materialer, metoder og processers indflydelse på boligbyggeriets klimaaftryk:

    Viden om materialer, metoder og løsninger  — Boligbyggeri fra 4 til 1 planet

  • 2. Eksempelbyggeri

    Sammen med vægtige markedsaktører som almene bygherrer, pensionskasser og udviklere planlægges det at opføre et antal eksempelbyggerier med meget lavt CO2-aftryk. 

    En række markedsaktører spændende fra almene boligselskaber til pensionskasser, husbyggere og udviklere opfører som led i indatsen fem rækkehuse, fem etagehuse og fire enfamiliehuse med et meget lavt CO2-aftryk. Du kan læse mere om eksempelbyggerierne her:

    Eksempelbyggeri — Boligbyggeri fra 4 til 1 planet 
    Målet er at opføre boliger, som tilbyder beboerne et nyt og bedre bud på det gode liv gennem f.eks. arkitektur, materialer og indeklima. På den måde skal eksempelbyggerierne være med til at skabe samarbejde, inspirere og udfordre både byggebranchen og forbrugerne og derved stimulere efterspørgslen efter mere bæredygtige boliger i Danmark.

  • 3. Formidling

    At reducere klimaaftrykket fra nybyggeri af boliger med 75 procent er en overordentligt ambitiøs og kompleks målsætning. Og en målsætning, som ingen aktør kan lykkes med alene.

    Videndeling og formidling af indsatsens delmål og resultater, erfaringer fra eksempelbyggerierne samt markedsaktørers og forskergruppens indsigter er derfor en central del af indsatsens arbejde.

    Indsatsen vil inddrage en lang række interessenter og markedsaktører i arbejdet, bl.a. gennem konkrete calls.

Arrangementer

Hold dig opdateret om arrangementer, konferencer og webinarer i eventkalenderen på Boligbyggeri fra 4 til 1 planets hjemmeside.

Eventkalender — Boligbyggeri fra 4 til 1 planet

 

Partnere

Bag indsatsen 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet' står den almennyttige fond Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania, som støtter indsatsen med 30 mio. kr. hver.

                                         

 

 

I maj 2022 annoncerede partnerne det hold af eksperter og rådgivere, der skal være med til at drive indsatsen og løsninger på boligbyggeriets belastning af kloden.

  • Det rådgivende ingeniørfirma Artelia er valgt til at sikre sammenhæng og facilitere den del af indsatsen, der går på at bygge ambitiøse eksempler på attraktive boliger, hvor klimaaftrykket er reduceret til en fjerdedel. Artelia skal også stå for videndeling og virke som tværgående bygherrerådgiver og sparringspartner for de pensionskasser, almene boligorganisationer, husbyggere og private udviklere, som  er i gang med at opføre eksempelbyggerierne.  
  • BUILD ved Aalborg Universitet er valgt til at bedømme de realiserede projekter og byggerier i forhold til deres klimaaftryk samt indsamle eksempler på best practice i Danmark og internationalt.
  • Smith Innovation er valgt til at facilitere den del af indsatsen, hvor producenter, udførende virksomheder og andre aktører i og omkring byggeriet inviteres til at komme med forslag til nye, bæredygtige materialer, produktionsmetoder og arbejdsprocesser.

Projektfakta

Projektperiode

2022 -

Støttebeløb

60 mio. kr. samlet

Websites

4til1planet.dk

Temaer

Bæredygtigt byggeri,

Cirkulært byggeri

Kontakt

Lennie Clausen
Programchef

Partnere

Villum Fonden

Publikationer

17. juni 2025

Database: Stigende interesse for bæredygtige byggematerialer

En produktdatabase lanceret i 2023 af initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har oplevet stigende efterspørgsel. Databasen, e...

22. maj 2025

HusCompagniet deltager i indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet med eksempelbyggeriet Villa1

Et enfamiliehus med et lavt CO2-aftryk, der både er kommercielt og skalerbart. Nordens største husbygger deltager nu i arbejdet me...

11. april 2025

Birch Ejendomme tester ny klimavenlig boligstandard

Seks nye rækkehuse skal vise vejen mod en boligstandard med lavere klimaaftryk. Birch Ejendomme kombinerer biogene materialer som ...

24. marts 2025

Aalborg viser vejen mod grønnere boligbyggeri

I Danmark har vi netop opbrugt vores del af klodens ressourcer for i år. Herfra står den på overforbrug og ekstra pres på klimaet ...

Vis flere

Video

video icon

1 video

Ny bydel på sygehusgrunden i Holsterbro

Relaterede projekter

  • Projekt

    Veje til biobaseret byggeri

    Hvad skal der til for, at flere biogene materialer som halm, græs og hamp finder vej ind i danske hjem og bygninger? Det udforsker vi i indsatsen 'Veje til biobaseret byggeri' – hvor nye materialer, gamle traditioner og bæredygtige løsninger går hånd i hånd.

  • Projekt

    Udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus TRÆ

    Udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus TRÆ skal bidrage med øget viden om, hvordan det er muligt at bygge etagebyggeri til boligformål med mindst muligt CO2-udledning ved brugen af træ som primært materiale. Projektet skal udfordre vores brug af træ som materiale og komme med nye, innovative løsninger på brug af træ i byggeriet og gennem processen belyse udfordringer og potentialer. MiniCO2 etagehusene er ét blandt flere projekter i Realdania By & Byg, der skal understøtte foreningen Realdanias filantropiske mål om at fremme et effektivt, sundt og bæredygtigt byggeri.