x

Alsion udsmykkes af Olauf Eliasson

Pressemeddelelse 10. august 2005

Sønderjyllands nye viden- og kulturcenter, Alsion i Sønderborg, bliver udsmykket af én af Danmarks mest anerkendte, nulevende kunstnere, den verdenskendte dansk islandske kunstner Olafur Eliasson. Det er der indgået aftale om, efter at det finansielle grundlag er sikret af Ny Carlsbergfondet, Fonden Realdania og Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger. 

Kunstneren går i denne uge i sit værksted i Berlin i gang med sit værk til Sønderborg, efter at arkitekt, bygherrer og donorerne på byggepladsen i Sønderborg er præsenteret for kunstnerens ide til udsmykningen og har givet fuld opbakning til det videre arbejde.

Kunstværket bliver afsløret i Sønderborg, når Alsion med universitet, koncertsal og forskerpark indvies i efteråret 2006.

- Det er én af de største opgaver nogensinde, jeg har lavet, og det har været en lang proces - et udviklingsforløb, siger Olafur Eliasson. - Hele vejen har jeg følt en stor opbakning. Der har været en mægtig begejstring for det hele, fortæller kunstneren.

Hvordan kunstværket ser ud, bliver bevaret som en hemmelighed - indtil afsløringen. Kun oplyses det, at udsmykningen lægger hovedvægten på koncertsalens foyer.

- Intet billede og ingen model vil yde kunstværket retfærdighed, forklarer Svend Aage Madsen, direktør i Fonden Sønderborg Koncertsal. - Kunstværket skal ses i sin helhed. Derfor offentliggøres ingen billeder eller modeller af værket. Det kan først ses og opleves, når det er færdigt og bliver afsløret.

Hans Edvard Nørregård-Nielsen, formand for Ny Carlsbergfondet ser udsmykningen i Sønderborg som et meget spændende projekt.

- Fra det tidspunkt, hvor Olafur Eliasson gik i gang med projektet, har vi set en dejlig udvikling. Det jeg har fået præsenteret i Sønderborg, har indfriet mine ønsker og forventninger. Det har været glædeligt på et højt niveau. Jeg ser virkelig frem til den endelige afsløring af værket, siger Hans Edvard Nørgaard-Nielsen.

Flemming Borreskov, adm. direktør i Fonden Realdania, udtrykker også sin begejstring for projektet.

- Det forbilledlige samarbejde mellem arkitekt og kunstner får i en sjælden grad kunst og arkitektur til at smelte sammen i en større og smukkere helhed.

De rosende ord bakkes op af Sønderborgs borgmester A.P. Hansen. - Stilen og hovedlinjerne kendte jeg, men nu har vi også set modellen. Og den giver jo et helt andet beslutningsgrundlag. Publikum har virkelig noget at glæde sig til.

Orkesterchef for Sønderjyllands Symfoniorkester Henrik Wenzel Andreasen står også klar med roser. - Det er utroligt flot. Kunstværket er spændende og overraskende at se på. Der bliver virkelig noget at se frem til, når det afsløres.

Efter den brede opbakning til kunstneren fra bygherrer og donorer går arbejdet i gang med at fremstille kunstværkets elementer. - Jeg kommer så til Sønderborg til foråret for at installere værket, oplyser Olafur Eliasson.

Billede:
Olafur Eliasson, i forgrunden, fik på et møde i sidste uge fuld opbakning til arbejdet med det værk, der skal pryde Alsion. I baggrunden ses fra venstre direktør Lars Ole Hansen, Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger, projektleder Anne Mikkelsen, arkitektfirmaet 3XNielsen, projektleder Sebastian Behmann fra Olafur Eliasson, borgmester A.P. Hansen, Sønderborg, fuldmægtig Tora Fridell, Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger, Orkesterleder Henrik Wenzel Andreasen, Sønderjyllands Symfoniorkester, direktør Svend Aage Madsen, Fonden Sønderborg Koncertsal, rektor Jens Oddershede, Syddansk Universitet og kunstneren Olafur Eliasson sammen med Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Ny Carlsbergfondet. (Foto: Claus Thorsted)

Fakta:
På havnen i Sønderborg skyder et helt unikt byggeri i vejret. Sønderjyllands nye Viden- og Kulturcenter samler som det eneste sted i Danmark uddannelse, forskning og kultur i ét byggeri. Det er ikke set før med samme omfang og spændvidde.
Byggeriet er navngivet Alsion og rummer en koncertsal, hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester, Syddansk Universitet, Forskerpark Syd, en restaurant og DSBs billetsalg i Sønderborg. Prismæssigt er byggeriet til over en halv milliard kroner det hidtil dyreste i Sønderjylland. Det bliver kunstnerisk udsmykket af Olafur Eliasson.

--

Venlig hilsen
Alsions informationstjeneste

Kristian Pallesen
kommunikationschef
Sønderborg Kommune
Telefon 7412 6070
kp@sonderborg.dk