x

Værk af Olafur Eliasson i havnebyrum

Pressemeddelelse 22. maj 2008

Følgende pressemeddelelse er udsendt af Syddansk Universitet: En syv meter høj installation af den internationalt kendte kunstner Olafur Eliasson er på vej til Sønderborgs nye havnebyrum. Installationen finansieres af Realdania.

I 2006 blev Olafur Eliassons store kunstværk Music wall - en væg af cirka 5.000 tredimensionale, platin-glaserede keramiske fliser - installeret i viden- og kulturcentret Alsion i Sønderborg. Nu foreligger en underskrevet kontrakt til et nyt værk af kunstneren, og det forventes færdigt næste år.

Der er tale om en godt syv meter høj pavillonbygning af lette, bøjede aluminiumsenheder, der udgør en kompleks konstruktion. De enkelte metalenheder vil danne et krydsende mønster af forstrakte firkanter, som veksler mellem transparens, refleksion og flade på samme tid. En åbning i pavillonen vil gøre det muligt at træde ind i den og se omgivelserne forskudt og reflekteret indefra.

Det nye værk vil blive placeret på havnepromenaden ned mod Als Sund - ud for den del af byggeriet, hvor Music wall allerede befinder sig.

- Jeg tror, at det nye værk kommer til at spille fornemt sammen med Olafur Eliassons udsmykning inde i bygningen – og man kan helt klart se slægtskabet mellem de to værker, siger prorektor Bjarne G. Sørensen, Syddansk Universitet. Han er formand for Ejerforeningen Alsion og har ført forhandlingerne sammen med formanden for kunstudvalget for Alsion, tidligere borgmester A.P. Hansen.

Realdania har bevilget midlerne til at realisere kunstinstallationen ud fra den overbevisning, at værket vil blive en integreret del af det havnebyrum, der er ved at tage form i Sønderborg. Realdania har i forvejen været med til at finansiere Alsions koncertsal og den havnepromenade, som løber langs Alsion.

- Installationen indgår i den samlede plan for kunstnerisk integration, som Olafur Eliasson udarbejdede i 2004. Vi mener, at kunstværket vil fuldende havnebyrummet ned til Als Sund på en meget spændende og udfordrende måde – og samtidig være med til at skabe yderligere liv i og omkring Alsion, siger direktør Hans Peter Svendler, Realdania.

Alsion, der blev indviet i 2007, rummer universitet, koncertsal, forskerpark, og det er hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester. Der er tale om et markant byggeri med høje lyse rum, som åbner for kig på tværs - fra land mod vand, og man har fra starten været opmærksom på, at arkitekturen fordrer unikke kunstværker. Alsion vil således bibeholde kontakten med Olafur Eliasson i håb om, at samarbejdet kan fortsætte gennem nye projekter.

Olafur Eliasson (f.1967) har høstet stor anerkendelse for sine udstillinger på førende museer verden over. Han har i det seneste årti brugt is, vand, lys, luft, gigantiske spejle og krystallinske kalejdoskoper, ja, sågar solnedgange og brusende floder, i sine bestræbelser på at udfordre os selv og vores omverden. Denne radikalitet har gjort ham til en af de mest interessante og succesrige kunstnere i sin generation.

Kontakt for yderligere oplysninger: Prorektor Bjarne G. Sørensen, tlf. 65 50 10 25, mobil 60 11 10 25