x

Blomstrende dansk havearkitektur bevares for fremtiden

Pressemeddelelse 20. januar 2009

Som en frodig oase i det barske vestjyske klima ligger Anne Justs have i Hune nær Blokhus. Haven fungerer som inspirationskilde for haveejere over hele landet og er et godt eksempel på moderne, dansk havearkitektur. Realdania giver nu støtte til at fremtidssikre og udbygge haven, så den kan bevare sin værdi som et alsidigt haveanlæg til glæde for de besøgende.

Anne Justs have er blevet landskendt gennem en række tv-programmer optaget i haven og gennem Anne Justs bøger om haven og dens tilblivelse. Haven blev tildelt Havens Dag Prisen i 2003.
 
Haven er på 7.500 m2 og blev i 1991 købt af Anne Just og Claus Bonderup, som herefter påbegyndte anlægning af haven baseret på dansk havekultur. Det er en stor, farvestrålende have, hvor der yderligere er salg af planter og blomster samt en cafe. Anne Just er havemenneske og blomstermaler, og har sit atelier, som er åbent for offentligheden, i haven. Claus Bonderup er arkitekt og designer, og haven og husene på grunden dokumenterer Claus Bonderups arbejde sammen med det haveunivers, som Anne Just har udført. Haven har været åben for offentligheden siden 1996.
 
Det, der slår den besøgende, der går ind gennem lågen og lader sig opsluge af den enorme frodighed og farverne, som spænder over hele spektret, er den korte årrække, det har taget at skabe haven. Det, der i 1991 begyndte som et behov for mere albuerum til atelier og som senere – i 1994 – blev udvidet med en tegnestue, er nu blevet til denne overdådige have i den sandede jord tæt ved klitterne og Vesterhavet. Haven er delt op i mange mindre haver med poetiske navne som Long Island, Den Olympiske Have, Pastelhaven, Irisbakken, Skovbunden, Den Røde Have, Den Gule Have, Palethaven, Nordhaven og Sydhaven.
 
Haven ejes i dag af en erhvervsdrivende fond – Fonden Anne Justs Have, som driver haven. Claus Bonderup og Anne Just har overdraget alle deres huse på arealet til fonden.
 
"Det er med stolthed og glad tilfredshed vi har modtaget Realdanias støtte. Vi finder det vigtigt at vise smukke og overkommelige udendørs rammer om vores huse frem," siger Anne Just. – "Selv har vi de sidste fem år arbejdet bevidst på at fremtidssikre haven rent opbygnings- og vedligeholdsmæssigt. Realdanias hjælp har betydet, at vores fond har fået et uvurderligt rygstød, der medfører både arbejdsro og fornyelse."
 
"Realdania har valgt at støtte Anne Justs have, fordi vi ser den som et enestående eksempel på moderne, dansk havearkitektur, som vi ser en værdi i at bevare," siger projektleder Erik Rykind-Blarke, Realdania. - "Den vil uden tvivl også fremover kunne give inspiration til de mange haveejere, som hvert år aflægger haven et besøg."
 
Haven har sin egen hjemmeside: www.annejust.dk
Billeder fra haven kan downloades på: www.realdania.dk