x

Internationalt stjernefelt klar til at konkurrere om Himmelrummet over ARoS

Pressemeddelelse 10. oktober 2006

Følgende pressemeddelelse er udsendt i samarbejde med ARoS og Århus Kommune:
På taget af ARoS Aarhus Kunstmuseum skal udformes et storstilet tagbyrum med titlen "Himmelrummet". Fem internationale teams er nu prækvalificeret til at deltage i konkurrencen om at skabe en hidtil uset kunstnerisk oplevelse og seværdighed, som kan underbygge ARoS' erklærede mål om at være kendt og værdsat både nationalt og internationalt.


De fem deltagere er den franske arkitekt Dominique Perrault, den danske landskabsarkitekt Stig Lennart Andersson og det amerikanske arkitektfirma Diller Scofidio+ Renfro samt den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og den amerikanske havearkitekt Maya Lin - sidstnævnte to var begge forhåndsudtaget. De tre øvrige arkitekt- og kunstnerteams er valgt blandt et ansøgerfelt med 41 teams fra ind- og udland.

Museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS udtaler: "Det glæder mig, at så mange tegnestuer/kunstnere fra hele verden har vist interesse for at skabe et unikt værk til toppen af ARoS." Og tilføjer: "Det har været en vanskelig opgave at vælge blandt de mange kvalificerede deltagere."

Ønsket om at udnytte tagarealets muligheder opstod allerede, mens museumsbygningen endnu var på tegnebrættet. Tagkonstruktion blev derfor på forhånd forstærket for at fremtidssikre en senere realisering af et egentligt tagbyrum.

"Jeg er begejstret over, at vi nu er i færd med at virkeliggøre de oprindelige planer om at udnytte ARoS tagetage: Med de udvalgte konkurrencedeltagere er jeg sikker på, at "Himmelrummet" over ARoS vil tiltrække sig såvel national som international opmærksomhed og på den måde forstærke ARoS store betydning for Århus" udtaler rådmand Flemming Knudsen.

Realiseringen er blevet mulig gennem et partnerskab mellem ARoS, Aarhus Kommune og Realdania, idet Realdania finansierer etableringen af tagbyrummet kaldet "Himmelrummet". Århus Kommune er som ejer af bygningen bygherre på projektet.

Visionen for det kommende Himmelrum er at skabe et unikt tagbyrum, der forener panoramaudsigten fra ARoS's tag med en enestående kunstnerisk-arkitektonisk dimension - og som sammen med rekreative og funktionelle kvaliteter vil forstærke museumsgæsternes oplevelse af huset som en helhed.

"Med de fem udvalgte teams af høj international klasse er vi sikre på, at det endelige resultat vil leve op til ambitionen om at skabe et markant demonstrationsprojekt for, hvordan arkitektur og kunstnerisk udfoldelse kan smelte sammen og udgøre et oplevelsesrigt værk til glæde for alle de besøgende på ARoS", udtaler direktør i Realdania, Hans Peter Svendler.

Museets hovedkoncept er bygget over Dantes' "Guddommelige Komedie" og med Himmelrummet gøres forbindelsen mellem himmel og helvede fuldendt - det sidste ses i form af udstillingskonceptet "De 9 rum" på museets nederste etage med kunstnere som Bill Viola, James Turrell, Tony Oursler og senest Pipilotti Rist.

Selve konkurrencen om at udforme Himmelrummet udskrives i løbet af oktober, og vinderen offentliggøres ultimo januar 2007.

Udførelsen af tagbyrummet forventes at ske fra august 2007 - april 2008.  

Yderligere oplysninger
Museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS, tlf. 87 30 66 18
Direktør Kirsten Jørgensen, Århus Kommune, tlf. 89 40 23 70
Direktør Hans Peter Svendler, Realdania, tlf. 70 11 66 66  

Fakta

Følgende er valgt til at deltage i konkurrencen om det fremtidige tagbyrum på ARoS, Århus Kunstmuseum

 1. Dominique Perrault Architecture, Paris, Frankrig.
  Hjemmeside: www.perraultarchitecte.com
 2. SLA A/S, København, Danmark
  Hjemmeside: www.sla.dk
  Samarbejde med billedhugger & professor Morten Stræde, lektor i moderne kultur og kulturformidling Mette Sandbye og ingeniørfirmaet Arup.
 3. Diller Scofidio + Renfro, New York, USA
 4. Studio Olafur Eliasson GmbH, Berlin, Tyskland
  Hjemmeside: www.olafureliasson.net
 5. Maya Lin Studio, New York, USA

Arkitekterne og kunstnerne er udvalgt af styregruppen for projektet:

 • Museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS
 • Direktør Kirsten Jørgensen, Århus Kommune
 • Direktør Hans Peter Svendler, Realdania

Faglige rådgivere for styregruppen:

 • Lektor, arkitekt Christoffer Harlang, Harlang & Stephensen
 • Chefrådgiver, arkitekt Ane-Lene Kjølby, Kuben Bygherrerådgivning A/S