x

Unikt kunstværk af Olafur Eliasson realiseres nu på toppen af ARoS

Pressemeddelelse 13. maj 2009

Pressemeddelelse udsendt af ARoS Aarhus Kunstmuseum i samarbejde med Århus Kommune og Realdania: Efter omfattende forarbejder indledes arbejdet nu med at realisere den dansk/islandske kunstner Olafur Eliassons spektakulære kunstværk, Your Rainbow Panorama på taget af ARoS Aarhus Kunstmuseum. De første gæster ventes at kunne træde ind i det kolossale og farverige kunstværk i sommeren 2010.

Realiseringen af det enestående tagprojekt er blevet muligt gennem et partnerskab mellem ARoS, Aarhus Kommune og Realdania, idet Realdania finansierer etableringen af Your Rainbow Panorama. Århus Kommune med kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen i spidsen er som ejer af bygningen bygherre på projektet.

Museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS glæder sig:
"Det er fantastisk, at det nu lykkes at tilføre Århus og Danmark dette unikke kunstværk af en af verdens mest kendte og feterede kunstnere. Vi glæder os til at kunne invitere museets gæster på usædvanlige oplevelser i et forunderligt kunstværk. På ARoS er vi ikke i tvivl: Olafur Eliassons unikke projekt vil vække opmærksomhed ude i verden", siger museumsdirektøren og tilføjer: "At det nu lykkes at realisere Your Rainbow Panorama understreger på alle måder, at miraklernes tid ikke er forbi."

Kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen er som repræsentant for bygherren og for Århus ikke mindre begejstret:
"Det er et ekstremt spændende projekt, der er med til at fuldende den oprindelige vision, vi havde for ARoS. Det bliver et helt enestående kunstværk, der vil tiltrække sig opmærksomhed langt ud over landets grænser og vil være med til at understrege at vi i Århus kan tilbyde kultur i verdensklasse ikke mindst når vi i 2017 bliver europæisk kulturhovedstad."  

Dantes komedie

ARoS-bygningen er som koncept bygget over Dantes' "Guddommelige Komedie" og med realiseringen af tagprojektet gøres forbindelsen mellem himmel og helvede fuldendt - sidstnævnte i form af udstillingskonceptet "De 9 rum" på museets nederste etage med værker af blandt andre Bill Viola, James Turrell, Tony Oursler og Pipilotti Rist, førstnævnte med Your Rainbow Panorama.

Publikum får via trappe og elevator adgang til tagprojektets cirkulære, 52 diameter store glasrundgang, der er formet i lysets farvespektrum. Den besøgende kan herfra bevæge sig i et 150 meter langt, cirkulært panoramisk forløb med 360º udsyn til den omkringliggende by. Der er sikret fuld tilgængelighed også for gangbesværede til Your Rainbow Panorama.

 

Genialt
I dommerkomiteen bag tagprojektet på ARoS var der ingen tvivl om vinderen, da Olafur Eliassons projekt blev udvalgt i konkurrencen blandt fem forslag. I komiteens betænkning hedder det blandt andet om vinderforslaget:
"Projektet imødekommer på fornem vis konkurrencens ønske om at konvertere ARoS' tagflade til en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format. Forslaget skaber et meget smukt og poetisk sted, der forener panoramaudsigten fra taget med en enestående kunstnerisk-arkitektonisk dimension, som bidrager til at udvikle nye forståelser af arkitekturens billedkunstneriske grænseflader. Samtidigt etableres et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Århus by."

 

Fremragende kunstnerisk afslutning
Your Rainbow Panorama realiseres med støtte på godt 50 mio. kr. fra Realdania. For Realdania har det netop været vigtigt, at tagbyrummet på ARoS ikke blot blev en tagterasse med enkeltstående skulpturer, men en enestående mulighed for at integrere bygningen med sit indhold - og med de rekreative og funktionelle kvaliteter forstærke museumsgæsternes oplevelse af huset som en helhed.

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler er yderst tilfreds med, at Olafur Eliassons projekt nu realiseres efter grundige forarbejder: "Your Rainbow Panorama bliver en fremragende kunstnerisk afslutning på Schmidt, Hammer og Lassens kubistiske bygningskrop. Når Eliassons værk står færdigt, vil det være et godt eksempel på, hvordan kunsten og arkitekturen kan smelte sammen til en spektakulær helhed. Samtidig vil Your Rainbow Panorama fungere som et vigtigt arkitektonisk landmærke og være med til at understrege ARoS og Århus som et kulturelt centrum."

 

Første borehul
Starten på realiseringen af Your Rainbow Panorama blev markeret onsdag 13. maj, da kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen, souschef Carsten Kjær Sørensen, Realdania og museumsdirektør Jens Erik Sørensen med hver sin boremaskine borede de første huller til det omfattende projekt.