x

Olafur Eliassons mesterværk Your rainbow panorama

Pressemeddelelse 27. maj 2011

Først skabte han en sol til London. Så kreerede han vandfald til New York. Nu har den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson skabt en regnbue til Aarhus.

Fredag den 27. maj 2011 indvies Your rainbow panorama, et nyt værk af Olafur Eliasson officielt på taget af kunstmuseet ARoS Aarhus Kunstmuseum, Danmark. Den dansk/islandske verdenskendte kunstner har skabt det permanente kunstværk som består af en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver. Monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade og med en diameter på 52 meter strækker det spektakulære kunstværk sig fra facadekant til facadekant på den kubiske museumsbygning.

Realdania, der har været med til at planlægge og gennemføre projektet, har finansieret opførelsen af kunstværket med 60 mio. kr.

Sansevandring

Museets gæster har via trapper og elevator adgang til Your rainbow panorama. Herfra kan de begive sig på en vandring gennem det cirkulære, panoramiske forløb med et fantastisk udsyn over byen og bugten i alle regnbuens farver.

Under det ”svævende” kunstværk er selve tagfladen og dens cirka 1500 kvadratmeter beklædt med bæredygtigt træ, så tagfladen udgør et enestående rekreativt område og en udsigtsplatform for museets gæster et halvt hundrede meter over gadeniveau. Tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond. Der er sikret fuld tilgængelighed til såvel tagterrassen som til kunstværket.

Olafur Eliasson beskriver sit kunstværk med blandt andre følgende ord:
”Your rainbow panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor – hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i”.

Vartegn for Aarhus

Olafur Eliasson vandt i 2007 konkurrencen om et kunstnerisk/arkitektonisk værk på taget af tegnestuen schmidt hammer lassen architects’ kubiske museumsbygning. Bag udvælgelsen af vinderprojektet stod en enig jury, der begrundede valget med blandt andet følgende ord:

”Projektet imødekommer på fornem vis konkurrencens ønske om at konvertere ARoS’ tagflade til en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format. Forslaget skaber et meget smukt og poetisk sted, der forener panoramaudsigten fra taget med en enestående kunstnerisk-arkitektonisk dimension, som bidrager til at udvikle nye forståelser af arkitekturens billedkunstneriske grænseflader. Samtidigt etableres et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Århus by.”

Dantes Guddommelige Komedie

Med Your rainbow panorama på ARoS’ tag fuldendes bygningens koncept, der er inspireret af renæssanceforfatteren Dante Alighieris fortælling ”Den Guddommelige Komedie” om de ni kredse i Helvede, rejsen op af Skærsildsbjerget, afsluttende med det fuldkomne i Paradiset. På ARoS omsat til udstillingskonceptet De 9 rum i kælderen, rejsen op gennem gallerierne og kunsten, sluttende med Your rainbow panorama på taget som et symbol på det fuldkomne.

BOGUDGIVELSE

I forbindelse med åbningen af Your rainbow panorama udgiver ARoS med støtte fra Realdania en gennem-illustreret bog om projektet. Den indeholder blandt andet et interview om kunstværket med Olafur Eliasson samt en tekst om værket forfattet af professor Carsten Thau, Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, samt fotos af tilblivelsesprocessen og det færdige værk. Bogen kan købes i ARoS Shoppen fra primo juli 2011.

Sagt om Your rainbow panorama

Direktør Jens Erik Sørensen, ARoS Aarhus Kunstmuseum :
"Det er med stor glæde, at ARoS Aarhus Kunstmuseum nu er hjemsted for et af Olafur Eliassons største permanente kunstværker. Fra Aarhus har vi fulgt ham, lige siden hans første museumspræsentation – det var på Aarhus Kunstmuseum i 1996 – frem til hans verdensberømmelse med værker som solen på Tate Modern i London og vandfaldene på East River i New York. Regnbuen til Aarhus ligger i naturlig forlængelse af disse mesterværker."

Borgmester Nicolai Wammen:
"Your rainbow panorama er et genialt meterværk af Olafur Eliasson, en enestående, kunstnerisk og arkitektonisk attraktion samt en folkelig seværdighed. Med Your rainbow panorama får Aarhus et nyt formidabelt vartegn, som signalerer byens internationale ambitioner og formåen."

Rådmand for kultur- og borgerservice Marc Perera Christensen:
"Your rainbow panorama er et helt unikt arkitektonisk kunstværk i den absolutte superliga. Det er et kunstværk som både er spændende og anderledes, og som giver de besøgende mulighed for at opleve vores smukke by på en helt ny og enestående måde. Regnbuen vil få Aarhus til at lyse op internationalt og vække begejstring i mange generationer."

Direktør Hans Peter Svendler, Realdania:
"Your rainbow panorama er en fremragende kunstnerisk afslutning på schmidt hammer lassen architects’ kubistiske bygningskrop. Olafur Eliassons værk er et godt eksempel på, hvordan kunsten og arkitekturen kan smelte sammen til en spektakulær helhed. Samtidig fungerer Your rainbow panorama som et vigtigt arkitektonisk landmærke, som er med til at understrege ARoS og Aarhus som et kulturelt centrum."