x

Olafur Eliassons mesterværk Your rainbow panorama åbner på ARoS

Pressemeddelelse 30. marts 2011

Fredag den 27. maj 2011 indvies det enestående kunstværk Your rainbow panorama officielt på taget af kunstmuseet ARoS i Aarhus. Fra lørdag den 28. maj klokken 10 får publikum adgang til værket, der er en donation fra Realdania.

Det er den dansk/islandske verdenskendte kunstner Olafur Eliasson, der har skabt det permanente kunstværk som en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver. Det spektakulære kunstværk har en diameter på 52 meter og er monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade.

Museets gæster vil have adgange til værket via trapper og elevator op det store kunstværk. Den besøgende kan her begive sig på en sansevandring gennem det cirkulære panoramiske forløb med udsyn til den omkringliggende by og bugt. Under det ”svævende” kunstværk er selve tagfladen og dens cirka 1500 kvadratmeter blevet beklædt med træ, så tagfladen udgør et enestående rekreativt område og en udsigtsplatform for museets gæster et halvt hundrede meter over gadeniveau. Your rainbow panorama vil være synligt fra lang afstand, og da man ser forskellige farver alt efter, hvor i byen man befinder sig, fungerer værket som et kompas. Om natten er Your rainbow panorama oplyst indefra af spots i gulvet

Olafur Eliasson beskriver projektet med følgende ord:
”Your rainbow panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor – hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i”.

Vartegn for Aarhus

Som et vartegn for kunsten svæver den mangefarvede glorie over schmidt/hammer/lassen architect’s kubiske bygning og synliggør, at ARoS-bygningens arkitektoniske koncept er bygget over Dantes ”Den Guddommelige Komedie”: Nederst de ni kredse i Helvede, rejsen op af Skærsildsbjerget, afsluttende opadtil med det fuldkomne i Paradiset.


Efter en international konkurrence vandt Olafur Eliasson i 2007 projektet om at omforme ARoS’ tag og fuldende bygningens koncept. Dommerne begrundede blandt andet valget af Your rainbow panorama med, at værket ville blive et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Aarhus by og en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format.

Byggeriet af det omfattende kunstprojekt blev indledt i maj 2009 og i sommeren 2010 begyndte installationen af den nu fuldendte rundgang. Kunstværket har kostet 60 mio. kroner og er finansieret af Realdania, mens tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond. Aarhus Kommune er som ejer af museumsbygningen bygherre på projektet.

OM OLAFUR ELIASSON

 Dansk/islandske Olafur Eliasson (f. 1967) bor og arbejder i København og Berlin. I 1995 etablerede han Studio Olafur Eliasson i Berlin, hvorfra han med en stab på cirka 45 arkitekter, håndværkere og teknikere skaber nye dialoger mellem kunsten og dens omgivelser. Eliassons praksis er karakteriseret ved hans stadige undersøgelser af forholdet mellem rum, sansning og krop, og mange af hans værker tager afsæt i naturelementer som luft, lys, is eller vand. Han blev uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1995 og fik sit internationale gennembrud med udstillingen The weather project på Tate Modern i 2003. Eliasson har lavet adskillige projekter i det offentlige rum, herunder Green river, 1998, Serpentine Gallery Pavilion 2007, London, designet med den norske arkitekt Kjetil Thorsen, og The New York City Waterfalls i 2008. Som professor ved Universität der Künste Berlin grundlagde Eliasson i 2009 en skole kaldet Institut für Raumexperimente.

BOGUDGIVELSE

 I forbindelse med åbningen af Your rainbow panorama udgiver ARoS med støtte fra Realdania en gennem-illustreret bog om projektet. Den indeholder blandt andet et interview om kunstværket med Olafur Eliasson samt en tekst om værket forfattet af professor Carsten Thau, Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, samt fotos af tilblivelsesprocessen og det færdige værk. Bogen kan efter åbningen købes i ARoS Shoppen.

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af ARoS Aarhus Kunstmuseum