x

Huset er tegnet af Bertel Udsen til sig selv og sin familie, og senere er det udvidet med en tegnestuefløj tegnet efter samme principper og med samme kvalitet som hovedhuset. 

Udsen bliver gerne kaldt "enfamiliehusets fader", og hans eget hus var det sted, hvor han kunne lege med de ideer, han senere anvendte i arbejdet med de mange parcelhuse, han nåede at tegne.   

Huset er opført som ét stort rum. Kun ind til de to børneværelser og et badeværelse er der egentlige døre, mens soveværelset kan gøres mere privat via en skydedør. Når man fra vindfanget træder ind i huset, kan man i ét blik overskue køkken, spiseplads og opholdsrum. Ved at forsyne ydervægge med lange vinduesbånd og gulv-til-loft-vinduer skabes en stærk kontakt mellem ude og inde.

Husets planløsning, gennemgående vinduesbånd og forskellige gulvniveauer bestemt efter det omgivende terræn og ikke mindst den høje materialemæssige kvalitet er med til at sikre rummelighed, smidighed og oplevelsesrigdom.

Stuen med den lange indbyggede sofa og det store ildsted er huset hjerte - ganske som hos inspirationskilden Frank Lloyd Wright.

Realdania By & Byg overtog huset for at sikre det for eftertiden, som en del af den danske arkitekturhistoriske arv. 

Læs mere om arkitekternes egne huse.

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Video

{[{ printCounter($index) }]}

{[{ gallery.title }]}

Vis flere

Bertel Udsens eget hus

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Bertel Udsen

Bertel Udsen (1918-1992) tog afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1943, og i 1956 oprettede han selvstændig praksis. Han foretog en lang række studierejser og lod sig inspirere af Frank Lloyd Wrights arkitektur i Staterne men også af den klassiske arkitektur fra middelhavsområdet og Fjernøsten.

Udsen bliver gerne kaldt "enfamiliehusets fader". Han nåede i sin levetid at tegne over 350 enfamiliehuse i Danmark samt en række andre værker, hvoraf flere er præmieret. Udsens idéer om åben plan, rummelighed og smidighed var med til at bane nye veje for enfamiliehuse i Danmark.

I huset på Bjælkevangen, som Udsen byggede til sig selv, opleves tydeligt hans inspiration fra Lloyd Wright i form af den store åbne pejs, der står som husets centrale punkt, hvorom de åbne rumligheder strækker sig. Samtidig ses i huset nogle af tidens strømninger i form af et stort børneværelse samt et åbent køkken-alrum. Udsens eget hjem kom således til at markere essensen af, hvad der senere skulle komme til at kendetegne parcelhuset.

Restaurering

Realdania By & Byg overtog huset fra Realdania i 2003. Realdania købte huset i 2001, og i 2003 restaurerede Kuben ejendommen. Erhvervelsen af Bertel Udsens hus skete for at sikre en lille, men væsentlig del af Danmarks arkitektoniske kulturarv og bevarelsen af dette tidstypiske og unikke miljø.

Som en del af restaureringen blev den tidligere tegnestuefløj indrettet som et selvstændigt lejemål med køkken, således at husene kan bruges individuelt. Derudover blev hele ejendommen gennemgået og nænsomt restaureret. Den største del af arbejdet var udbedring af taget, der på dette tidspunkt var kraftigt medtaget og trængte til hjælp.

Huset er i dag lejet ud til privat beboelse

Relaterede projekter Se alle projekter

Vis flere