x

Tre teams udvalgt til Besøgs- og Driftscenter Østerild

Pressemeddelelse 25. september 2015

Thisted Kommune, DTU og Realdania bygger et drifts- og besøgscenter ved Det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild. Tre teams er nu udvalgt til en arkitektkonkurrence om at udforme centeret.

De tre udvalgte teams er CUBO Arkitekter fra Aarhus, Kjaer & Richter fra Aarhus samt P+P Arkitekter, som også er fra Aarhus, men som har kontor i Thisted.

”Vi har ved udvælgelsen lagt vægt på en række af saglige kriterier. Det har især været vigtigt for os at vælge firmaer, som har erfaringer med lignende byggerier, og som har vist, at de kan håndtere opgaven professionelt,” siger borgmester Lene Kjelgaard.

Programchef i Realdania, Stine Lea Jacobi siger: ”Besøgs- og testcentret ligger ideelt placeret til at danne ramme for formidling om vindenergi som vedvarende energiressource – både for lokale og turister, men også for professionelle som forskere og vindmølleindustrien. Det bliver spændende at se de tre teams bud på, hvordan centret konkret kan udformes.”

Indhold i Drifts- og besøgscenteret

De tre teams skal nu udarbejde hver deres bud på, hvordan et drifts- og besøgscenter i Østerild skal udformes.

Driftscentret kommer til at danne rammen om DTUs drift af testcenteret, idet industrien også kommer til at sidde i Drift centret. Besøgscentret skal formidle viden om vindenergi for både turister, skoleelever og fagfolk, som kommer på besøg.

”Selvom besøgscentret skal være ubemandet, skal formidlingen afspejle det høje teknologiske niveau, som vindmølleindustrien repræsenterer. Vi skal formidle historien om Danmarks førerrolle på vindenergiområdet, og Thisted Kommune som et af de førende mål for energiturister,” siger Lene Kjelgaard.
Besøgscentret skal også formidle de naturmæssige værdier, som opstår ved Naturstyrelsens omfattende naturgenopretningsprojekt. Og de arkæologiske fund, som viser menneskets tilstedeværelse og aktivitet i området gennem tiderne, vil også få plads i centret. I det daglige vil besøgscentret være åbent for publikum og turister, og man vil kunne reservere lokalerne til relevante arrangementer.

Den videre proces

Byggeriet på ca. 650 m2 opføres med et budget på ca. 14 mio. kr., som er finansieret af Realdania, DTU, Vindmølleindustrien og Thisted Kommune.

Når arkitektkonkurrencens vinder er fundet, bliver vinderprojektet udbudt og det forventes, at første spadestik kan tages i slutningen af april 2016. Besøgscentret kan herefter indvies sidst i februar 2017.

”Vi glæder os til at kunne formidle de gode historier om vindkraft, natur og mennesker i smukke og funktionelle omgivelser. Derfor er jeg meget spændt på at se, hvilke løsninger de tre arkitektteams vil foreslå,” siger Lene Kjelgaard.

Pressemeddelelsen er udsendt af Thisted Kommune.

Team 1:

Total rådgiver Cubo Arkitekter A/S

Under rådgiver Orbicon A/S

Under rådgiver Møller og Grønborg. A/S

 Referencer:

Kulturrum Kirstinelyst på Randbøl Hede

Hammerhavn Helhedsplan og multihus

 

Team 2:

Total rådgiver P+P Arkitekter A/S

Under rådgiver Viborg Ingeniørerne A/S

LIW Planning A/S

 Referencer:

Vorupør oplevelses center

Kite terminal på den jyske østkyst.

 

Team 3:

Total Rådgiver. Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S

Under rådgiver Grontmij A/S

Under rådgiver Arkitektfirmaet Gustin A/S

Under rådgiver Thøgersen & Stouby ApS.

Referencer:

Keramik museet Clay/udstilling

Molsgårdene/ Nyt Kulturcenter

 

Teams er nævnt i tilfældig rækkefølge. Referencer er blot et udvalg.