x

Vindmølle-testcenter ved Østerild får besøgscenter

Pressemeddelelse 23. december 2014

Et nyt besøgscenter ved Østerild skal fortælle historien bag Danmarks Nationale Testcenter for Store Vindmøller, om arbejdet med at genoprette naturen og om Danmarks rolle som frontløber for bæredygtig energi.

Thisted Kommune og Danmarks Tekniske Universitet, som står bag vindmølle-testcentret, kan med fem mio. kr. i støtte fra Realdania komme videre med planerne om et nyt besøgscenter, der skal fortælle om arbejdet i og omkring Danmarks første og største test af store vindmøller til at producere bæredygtig energi. Centret skal også fortælle om arbejdet med at genoprette naturen i området, og om Danmarks rolle i den globale klimaudfordring.

Mange forskellige muligheder

Det er tanken, at besøgscentret skal være henvendt til de mange gæster og turister, som allerede nu besøger testcentret for at se de kæmpestore vindmøller. Her skal besøgscentret have en hel central plads, når gæsterne vil opleve vindmøllerne og arbejdet med at skabe bæredygtig energi. For eksempel kan den plads, som i dag bliver brugt til opbevaring af mølledele, blive inddraget, så besøgende kan opleve størrelsen af en kæmpemølles vinge helt tæt på.

Besøgscentret skal også være et oplagt besøgsmål for elever i folkeskolen og de gymnasiale uddannelser samt forskere fra ind- og udland, der er interesserede i at lære mere om vedvarende energi, bæredygtig teknologi og klimaet i og uden for Danmark. Borgmester Lene Kjelgaard Jensen siger:

”Et nyt besøgscenter ved testcentret er med til at fortælle om det spændende arbejde, som foregår inden for vindenergi i Danmark. Det er også med til at styrke vores position som Danmarks førende klimakommune. Med samarbejdet mellem Thisted Kommune, Realdania og DTU får vi nu muligheden for at skabe et unikt center, hvor de mange besøgene fra ind og udland kan blive meget klogere på de megakonstruktioner, som vindmøllerne er. Samtidigt kan de få et indblik i alt arbejdet omkring selve testcentret, for eksempel den meget omfattende naturbeskyttelse og genopretningen af den originale skovvækst.

Projektchef i Realdania, Stine Lea Jacobi, siger:

”Siden åbningen har der været meget stor interesse for at besøge Testcenteret i Østerild. Med et nyt besøgscenter vil lokale og turister få endnu bedre mulighed for at opleve den fascinerende historie om testcenteret, naturgenopretningen og koblingen til Danmarks rolle som frontløber inden for bæredygtig energi. Besøgs- og testcenteret vil samtidig være en vigtig ramme for aktiviteter for den professionelle målgruppe, blandt andre forskere og vindmølleindustri”.

Et led i den globale klimafortælling

Det kommende besøgscenter ved Østerild bliver en naturlig start for den klimafortælling, der allerede findes i Thisted Kommune – populært kaldet ”Den Grønne Tråd”. Denne tråd løber gennem hele kommunen og inkluderer klima- og energioplevelser af mange forskellige slags, bl.a.:

  • Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 
  • Test af bølgekraftanlæg i Hanstholm
  • Biogas og biomasse som hovedkilde til fjernvarme

Men fortællingen stopper ikke i Thisted Kommune. Derfor er det også tanken, at besøgscentret skal fortælle om de globale klimaudfordringer, som verden står over for i disse år. Dermed bliver besøgscentret et led i en global klimafortælling, ligesom testcentret – som er verden største – allerede er det.