x

Nu bliver Danmarks ældste købmandsgård restaureret

Pressemeddelelse 2. september 2013

Bindeballe købmandsgård mellem Vejle og Billund, er med sine 115 år Danmarks ældste igangværende købmandsgård og samtidig Danmarks største Købmandsmuseum. Gården får nu støtte til en gennemgribende energioptimeret restaurering.

Foreningen den Selvejende Institution Bindeballe Købmandsgård ejer Købmandsgården, som de fik foræret i 2003. Foreningen består af frivillige ildsjæle, der udover at drive den levende museumsbutik desuden hvert år fortæller de ca. 80.000-100.000 gæster om købmandsgårdens og købmandsfagets historie. 

Gårdens isolering er så dårlig, at det er svært at opholde sig indenfor om vinteren, til gene for både gæster og personale. Derfor har ildsjælene nu fået støtte til at igangsætte et energibesparende renoveringsprojekt, der demonstrerer en mønsterværdig vedligeholdelse af bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter, bl.a. tilbageføres hovedhuset med nyt tag og kviste, ligesom staldbygninger får nyt tag. Fremover vil det blive attraktivt både at arbejde på og besøge den gamle købmandsgård året rundt.

Bestyrelsesformand for den Selvejende Institution Bindeballe Købmandsgård, Kaj Pedersen, er rigtig glad for denne økonomiske saltvandsindsprøjtning, der muliggør den nødvendige renovering: ”Det batter virkelig noget og vil mærkbart være med til at højne standarden for Danmarks ældste og største købmandsmuseum, der snart fylder 116 år”

Fakta
Det samlede budget for projektet er 1,4 mio. kr.
Projektet støttes af Realdania, LAG fonden, Vejle Kommune, Kirkbi Fonden og Fonden for Jelling Sparekasse.

Det er arkitektfirmaet Brøgger Arkitekter der står for gennemførelsen af byggearbejderne.