x

Konference om livet i stationsbyerne

Pressemeddelelse 18. juni 2014

Fremtiden for landets mange mindre stationsbyer er til debat, når kommuner, rådgivere og ildsjæle mødes på en konference i stationsbyen Bording.

Den 27. august sætter partnerskabet Ikast-Brande kommune, Realdania og ministeriet for by, bolig og landdistrikter fokus på stationsbyens muligheder i en tid med store strukturelle forandringer. Fritidslivet i de mindre stationsbyer blomstrer, men hvor mødes man spontant og på tværs af interesser, når butikkerne langsomt forsvinder? Og hvad skal der ske med de tomme lokaler, som signalerer, at forandringerne er et vilkår?

Det kunne lyde som afvikling, men den mindre stationsby er ikke ved at give op – tværtimod. Siden 2000 har befolkningsudviklingen i stationsbyerne været stabil. Samtidig opstår der nye muligheder for stationsbyerne gennem den langsomme bevægelse væk fra industrisamfundet. Mange søger mod et mere fleksibelt arbejdsliv, hvor de kan blive en del af den frivillighed, som allerede i dag står stærkt i mange stationsbyer.

På konferencen vil fire stationsbyer dele deres bud på en fysisk ramme om den nye virkelighed. I Glamsbjerg har et aktivt foreningsliv investeret i byens fremtid ved at forpagte hotellet i hovedgaden. I Kolind har 1.800 indbyggere mod alle odds fastholdt en levende handelsgade med 30 aktive butikker. I Durup har en privat fond og lokale borgere samarbejdet om at nedrive forfaldne bygninger. Og Bording fik i maj et visionært vinderforslag til en gentænkt bymidte, og byens ildsjæle puster nyt liv i det frivillige engagement med en fælles vision for fremtiden.

 Konferencen åbnes af minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen, som byder velkommen og efterfølgende debatterer med borgmester i Ikast-Brande kommune, Carsten Kissmeyer. Dagen slutter med en paneldebat mellem projektchef Anne-Mette Gjeraa fra Realdania; arkitekt Tom Nielsen fra Arkitektskolen Aarhus, planchef Karina Kisum Jensen fra Ikast-Brande Kommune, projektleder Inger Haarup Borchmann fra Bascon og formand for TMU i Ikast-Brande Kommune og ildsjæl i Bording, Henrik Engedahl.