x

Cabaret på herreborgen

Pressemeddelelse 29. maj 2009

"Det første skridt er det sværeste", siger Joachim Castenschiold om at åbne sin herregård for offentligheden. "Men pludselig ser vi herregården blive brugt som i gamle dage." Joachim Castenschiold har netop indgået en aftale med Realdania om støtte til at omdanne det gamle ridehus på Borreby Gods til teater. Projekteringen er nu i gang, og allerede fra den 24. juni kan man få forsmag på resultatet, når herregården har premiere på musicalen Cabaret.

Velkommen, Bienvenue, Welcome
I udkanten af Skælskør finder man Borreby Gods, den bastante, karakterfulde og velbevarede herreborg, der siden 1783 har været i slægten Castenschiolds eje. I dag drives Borreby som traditionelt landbrug med en stor produktion af biomasse til kraftvarmeværker. Men den nuværende ejer, Joachim Castenschiold, der udover sin landbrugsuddannelse også er skuespiller fra Stella Adler Academy i Los Angeles, søger også andre veje, end dem man normalt forbinder med herregårdsdrift. Siden overtagelsen i 2002 har herreborgens ejer ønsket at skabe en række sammenhængende kulturelle aktiviteter på Borreby, alle med fokus på kulturudviklingen i lokalsamfundet.

Sidste sommer instruerede han "Baronessen fra benzintanken", der oprindeligt blev optaget på Borreby. Joachim Castenschiold satte musicalen op på gårdspladsen med blandt andre Sofie Lassen-Kahlke og Joachim Knop i hovedrollerne, et halvt hundrede sangere, dansere og musikere og med hjælp fra flere hundrede lokale. Der kom over 11.000 mennesker, som blev inddraget i et totalkoncept, hvor også herregårdsmiljøet spillede en vigtig rolle. Den kulturhistoriske helhed blev en del af forestillingen og den samlede oplevelse, fortæller Joachim Castenschiold, som ikke vil indrette teater i ridehuset for at redde Borrebys økonomi, herregården er såmænd rentabel nok, men fordi han brænder for teater, fordi han har lyst, og fordi han ser et kæmpe potentiale i den kolossale, højloftede bygning. Billetsalget til Cabaret er i fuld gang, og det går godt.

God akustik i den gamle bygning
Projektet skal udfolde teatermulighederne i en række af herreborgens fredede og bevaringsværdige avlsbygninger, som ellers står tomme. I ridehuset skal der være indendørs sommerscene og publikumsfaciliteter. I kornmagasinet indrettes, sminkerum, systue, øverum og kontor. Længere ude i fremtiden kan der måske også etableres helårsscene, café, køkken, teater- og oplevelsesrum i parken samt overnatningsmuligheder for kunstnerne. Foreløbig er arkitekt Peter Bering i gang med at udvikle projektet, og økonomien mangler at komme helt på plads. Joachim Castenschiold forventer dog at holde tidsplanen, og at det nye teater står klar den 1. juli 2010.

Når Cabaret sættes i scene om en måned sker det også i ridehuset, som midlertidigt er indrettet til denne (ene) forestilling. Lige nu prøver skuespillerne seks dage om ugen for at blive klar til premieren på den dekadente musical.

"Det er ikke så mange teatre, der har mulighed for at prøve et rum af på forhånd for derefter at tage erfaringerne med til selve udviklingen af teateret. Lige nu indretter vi os for sjov, og så ser vi bagefter på, hvad vi fremadrettet vil gøre."

Men hvad betyder, herregårdsmiljøet og historien for udviklingen af teateret? "Vi har nogle unikke kulturhistoriske omgivelser, og vi har skabt et fundament for opsætning af folkelige og nyskabende forestillinger. Med projektet får vi de rette faciliteter til at skabe forestillinger af en høj kvalitet, og vi gør det inden for rammerne af en fredet bygning," svarer Joachim Castenschiold og fortæller, at det gamle ridehus sandsynligvis også viser sig at have uventede fordele. Lige nu måler eksperter, om der er lydmæssige fordele ved at indrette sig i den gamle bygning. Det rustikke rum har tunge, murede vægge, der giver en lang efterklangstid. Ligesom i en kirke. Til gengæld har rummet også et blødt modspil, nemlig gitterspær, tynde lægter og spåntag, og det giver en god akustik.

Lokal kulturdynamo
Området omkring Skælskør, hvor Borreby ligger, har tradition for frivillighed, og mange lokale engagerer sig i kunstforeninger, musikforeninger og sportsklubber, siger Joachim Castenschiold, som også selv har valgt en udadvendt rolle for Borreby og blandt andet har startet en lokal erhvervsklub med 17 medlemmer. Han er i positiv dialog med kommunen om at give teateret status som egnsteater. Selvom forestillingerne trækker på professionelle kræfter, er mange frivillige også involveret, ligesom Borreby selv uddanner lokale amatørskuespillere. Udfordringen er at opbygge den rigtige organisation og fordele arbejdet, så hverken de frivillige eller Joachim Castenschiold selv bliver overbelastet. Arbejdet skal være overkommeligt, og det skal være sjovt. I dag er der over 100 medlemmer i teaterforeningen Vindebroen, som er rammen for teaterets frivillige, og i 2007 fik Borrebys ejer Slagelse kommunes kulturpris for sin store betydning som lokal kulturel dynamo.

Det vi tilføjer, kan fjernes igen
Arkitekt Peter Bering rådgiver projektet, og han er tilfreds: "Projektet på Borreby har taget en drejning, som gør at, alle omkring det bare bliver gladere og gladere", siger han og fortæller, at han i øjeblikket planlægger de sidste detaljer for realiseringen af projektets bygningsmæssige aspekter. "I virkeligheden er det ret nemt at lave rummet om til teater. Vi skal ikke fjerne noget som helst, og det vi sætter ind, kan man altid tage ud igen."

Projektet bliver udviklet med tanke på myndighedernes krav. Foreløbig har Kulturarvsstyrelsen sagt, at de mener, omdannelsen kan godkendes, og at de vil kunne støtte det, der handler om tag og fag. Der skal lægges træbrolægning i gulvet og sættes en scene og et aftrappet tilskuerrum ind. En stor kasse – en installationskerne - bliver sat ind på gulvet med toiletter for neden og teknik for oven. Der skal tages højde for brandsikkerhed, men da der er højt til loftet i ridehuset, i hvert fald 10-11 meter, og rigeligt med porte og døre, er der allerede masser af muligheder for at imødekomme brandkravene og ingen fare for røgforgiftning.

Ro for øjet, ro for sjælen
"Ridehuset er en grov bygning med mure og luger. Det er brugshus, ikke en fin hovedbygning med gobeliner, stuk og sarte detaljer. Det vi sætter ind, laver vi, så det får et fint og spinkelt udtryk, så man kan se, at det er noget, der er kommet til. Vi gør en dyd ud af at lade spinkelt møde groft", siger Peter Bering og uddyber:
"For mig, der elsker gamle huse, er Borreby et fantastisk sted. Skønhed er jo subjektivt, men jeg tror, de fleste vil sige, at der er smukt på Borreby. Alt er i røde mursten, her er røde tegltage og fred og ro. Der er ro for øjet og ro for sjælen."

Og autenticiteten? Peter Bering: "Bygningen får en ny funktion og dermed også et nyt udtryk. Autenticitet handler efter min mening om, at man ikke fjerner for meget. Måske rummer bygningen detaljer fra 1820, fra 1867 og fra 1910, men det er alt sammen noget, der er blevet til husets identitet. Måske vil man også om 100 år se på det, vi sætter ind, som en del af husets historie."

Spilleperioden for Cabaret er fra 24 .juni til og med 11.juli 2009
Der er dog ikke forestillinger mandage og tirsdage i perioden.
Der er matiné forestillinger lørdage og søndage kl.15:00

FAKTA

Om Fremtidens Herregård
Realdania iværksatte i foråret 2008 den 5-årige kampagne Fremtidens Herregård, der skal være med til at revitalisere de danske herregårde. Kampagnen skal i samarbejde med herregårdsejere udvikle bud på, hvordan de danske herregårde - i vores tid - kan genindtage en position som dynamoer for udviklingen på landet. Der er afsat 100 mio. kr. til kampagnen.
Det overordnede formål med initiativet er at skabe liv i herregårdenes gamle bygninger for derved at sikre, at herregårdenes bygningsarv og kulturmiljø bevares for fremtiden, samtidig med at der skabes arbejdspladser og dynamik lokalt.

Kampagnen Fremtidens Herregård omfatter to idékonkurrencer, hvor alle landets herregårde har mulighed for at deltage. Den første idékonkurrence er afholdt – her er i alt 20 konceptudviklings- og realiseringsprojekter udvalgt med henblik på etablering af et samarbejde mellem ejerne og Realdania.

Fremtidens Herregård er udviklet og gennemføres af Realdania. Dansk Bygningsarv er sekretariat for kampagnen.

Læs mere på www.fremtidensherregaard.dk og tilmeld dig kampagnens nyhedsbrev.

For yderligere information kontakt Joachim Castenschiold, ejer af Borreby Gods, på telefon 58 19 62 37 eller projektleder Peter Tom-Petersen, Dansk Bygningsarv, på telefon 20 10 44 57.