Bovbjerg Fyr

Fyrets fysiske rammer er blevet opdateret for at skabe bedre muligheder for at formidle stedets historie og landskab og udnytte fyret til nye aktiviteter. Bovbjerg Fyr kan nu i endnu højere grad fungere som mødested for lokale borgere, turister og erhvervsliv.

Et dramatisk sted

Næsten ude på kanten af den 40 meter høje Bovbjerg Klint troner det rødkalkede Bovbjerg Fyr over et dramatisk og uspoleret landskab, hvor der er langt mellem husene og helt mørkt om natten. Klinten er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se et tværsnit af istidslag fra de seneste to istider.

Fra toppen af det 26 meter høje fyrtårn er der udsigt over landskab, klint og hav, og det indgår i en kæde af vestjyske fyr, som tidligere angav kursen for skibe, der skulle fra Nordsøen og ind gennem Kattegat - et smalt og strømfyldt farvand, som søfolk frygtede. Selve fyrtårnet er opført i 1877 og er et godt eksempel på periodens gedigne håndværk.

Fra 1877 til i dag

I dag er det frivillige kræfter, som driver Bovbjerg Fyr, og som i 2012 modtog støtte gennem Stedet Tæller, fordi stedet var udfordret. Bovbjerg Fyr er nemlig et levende kulturhus, og de trange rammer kunne slet ikke rumme stedets aktiviteter og mere end 130 frivillige. Før stedet blev ombygget måtte man ofte sige nej til arrangementer. Idéen var derfor at opdatere de fysiske rammer, så det i højere grad blev muligt at formidle fyrtårnet, naturen og bruge stedet som lokalt mødested.

Fyret er bygget om og gjort tilgængeligt og attraktivt for nye målgrupper. Et nyt køkken, flere toiletter, en café, elevator, depot og et stor udstillingsrum skaber nu endnu bedre muligheder for at servicere de godt 40.000 gæster, der hvert år lægger vejen forbi.

Bovbjerg Fyr kan nu i endnu højere grad rumme forskellige aktiviteter - fx udstilling, aktiviteter, café og kurser. Visionen har været at skabe en stærkere oplevelsesattraktion med flere besøgende og en mere bæredygtig drift. Målet har ligeledes været at videreudvikle fyret som eksponent for lokal kultur, fødevarer, produkter og kunst.

 

Projekt skal tiltrække nye målgrupper

Fyret er blevet lokalsamfundets mødested, og det har udviklet sig til et kulturhus og en turistattraktion, som ca. 60.000 besøgende hvert år lægger vejen forbi. Projektet blev udvalgt til realisering i kampagnen Stedet Tæller, fordi det kan vise, hvordan en ofte funktionstømt bygningstype - fyrtårnet - kan blive et nyt, lokalt, kulturelt og socialt fyrtårn. Bovbjerg Fyr drives af en velfungerende organisation, som har skabt en bæredygtig drift med de godt 60.000 besøgende om året og godt 100 frivillige ildsjæle.

 

 

Projektfakta

  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2014
  • Støttebeløb
  • 3.8 mio. kr.
  • Websites
  • Bovbjerg Fyr
  • Publikation

  • Kort

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

Bogen "Stedet tæller"

Bogen "Stedet tæller"

- om proces og erfaringer med stedbunden, lokal udvikling i yderområder.

Kort

Fyrvej 27, 7620 Lemvig

Relaterede projekter Se alle projekter

Stinesmindes Havn

Career Campus

Øster Hurup

Gaarden - Bornholms madkulturhus

{{ title }}

{{ description }}