x

Bülows Plads er klar til indvielse

Pressemeddelelse 6. maj 2011

Den historiske plads foran Meldahls Rådhus er blevet genskabt og fremstår nu smuk og harmonisk.

Realdanias datterselskab Realdania Byg forestod i 2004 en gennemgribende restaurering af Meldahls Rådhus og tilbageførte det i sin oprindelige stil. Nu er Bülows Plads foran den smukke, historiske bygning fulgt trop, så hele området fremstår harmonisk og indbydende.

Pladsen indvies ved en lille højtidelighed mandag den 9. maj 2011 kl. 9.30, og herefter åbnes pladsen til brug for byens borgere og gæster.

-  Bülows Plads har altid været folkets plads, og jeg glæder mig over, at den nu er blevet både pænere og mere tilgængelig. Pladsen var blevet meget ujævn på grund af bilernes kørsel, men efter denne veludførte renovering er der nu adgang til det smukke rådhus for både gangbesværede, kørestolsbrugere og familier med barnevogne, udtaler formand for Teknisk Udvalg Mads Lund.

Forandret udtryk med historisk tekst

Med renoveringen har Bülows Plads fået et nyt og mere roligt udtryk. Den karakteristiske knoldebro er blevet omlagt, så den er mere jævn. Hovedstien og stien langs kirkekontoret består af helt glatte og jævne sten, og langs kanten er der brugt gamle, slidte brosten, som også giver en mere gangvenlig belægning.

På tværs af hele pladsen er der indlagt et stålbånd, hvor Fredericias Privilegietekst, som kong Frederik den III gav byen den 15. december 1650,er indgraveret. Båndet er med til at samle stedets historie i en museal plads, der binder Meldahl Rådhus, monumentet af F.R.H General von Bülow og Sct. Michaelis Kirke sammen.

Det har også været hensigten at indramme pladsen og styrke den som selvstændigt byrum. I tidligere tider har vejtræer i Sjællandsgade været med til at sikre en god afgrænsning af pladsen, og dette tema er genoptaget på den nye Bülows Plads, hvor der er plantet en småbladet lind på linje med pladsens eksisterende træer.

- Med renoveringen af Bülows Plads er det på én gang lykkes at bevare pladsens oprindelige arkitektoniske værdier og opdatere og forny pladsen, så den giver rum til et moderne byliv. Det er et meget vellykket eksempel på en genskabelse af en historisk plads, siger projektleder i Realdania, Karen Skou.

Det bliver stadig muligt at parkere på pladsen, men det har været en vigtig del af renoveringen at ændre pladsen, så den i stedet for primært at fremstå som en p-plads, fremstår som en historisk plads med parkeringsmuligheder. Derfor er båsene opdelt med diskrete metalknopper, og området lige foran rådhuset friholdes for parkering.

Anlægsarbejdet

I november 2009 vandt Schul Landskabsarkitekter konkurrencen om, hvordan pladsen fremover skal se ud. Efterfølgende blev arbejdet konkurrenceudsat og blandt fem tilbudsgivende entreprenørfirmaer faldt valget på Skælskør Anlægsgartnere A/S. Efter en lang vinter har de arbejdet på højtryk for at få færdiggjort Bülows Plads. Projektet er gennemført med støtte fra Realdania.