x

Byggebranchen vil tage større samfundsansvar med nyt charter

Pressemeddelelse 17. september 2014

Nyt charter skal bidrage til bedre arbejdsforhold, bæredygtighed, samarbejde og interessentdialog i den ca. 200 mia. kr. store ejendoms-, bygge- og anlægsbranche i Danmark. Bag initiativet står Bygherreforeningen og Realdania, der har udviklet charteret med bidrag fra brancheorganisationer og i dialog med mere end 50 af byggeriets førende virksomheder.

Et nyt charter, der skal løfte fremtidens samfundsansvar i den danske ejendoms-, bygge- og anlægsbranche, er på vej. Initiativet skal sikre, at virksomhederne i branchen kan samarbejde på tværs om at højne standarden inden for blandt andet arbejdsforhold, bæredygtighed og interessentdialog.

»Mange virksomheder i branchen er usikre på, hvordan de håndterer de risici i forhold til samfundsansvar, der følger med bygge- og anlægsprojekter. Risici der kan spænde fra underbetaling af arbejdskraft til dårlig nabodialog. Derfor har vi taget initiativ til at skabe et charter som en fælles ramme for samarbejde på tværs af branchen,« siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, og fortsætter:

»Det er ambitiøst, men vi tror virkelig på, at det her vil sætte en ny dagsorden og dermed løfte niveauet for hele branchens måde at arbejde med samfundsansvar på,« siger han.

Seks principper skal gøre byggeriets samfundsansvar nemmere
Charterets består af seks principper, som underskriver forpligter sig til. Formuleringen af principperne er sket gennem et samarbejde med brancheorganisationerne FRI og DANSKE ARK og med bidrag fra over 50 virksomheder fra hele branchen. Initiativet er støttet af og udviklet i et partnerskab med Realdania, der i rollen som bygherre længe har ønsket at få skabt et fælles grundlag for samarbejde på området.

»Vi har engageret os i dette projekt, fordi vi ønsker et ordentligt fælles fundament for samarbejde om samfundsansvar i byggebranchen. Som bygherre ønsker vi, at det bliver så let som muligt at skabe gode arbejdsvilkår, dialog og gennemsigtighed i de samarbejder, vi indgår i,« siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Næste skridt: Ny forening skal drive initiativet
Charteret vil blive fremlagt i udkast og drøftet med over 100 topledere fra landets førende bygherre-, entreprenør- og rådgivervirksomheder på en stor konference den 17. september i Carlsberg Byen.

Herefter er det planen, at der stiftes en forening, der på baggrund af charteret skal vejlede i arbejdet med samfundsansvar og være samlingssted for viden, metoder og modeller. Foreningens hovedopgaver bliver at registrere, underskrive, videreudvikle og dele gode, præcise og konkrete løsninger og udbrede det i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen i Danmark.

Foreningen skal tegnes af en bestyrelse og et mindre sekretariat. Bestyrelsens medlemmer vil være repræsentanter for markante virksomheder fra henholdsvis bygherrer, rådgivere og entreprenører.

Kommende underskrivere af charteret der gerne vil kontaktes:

NCC Construction Danmark A/S 
Martin Manthorpe, strategidirektør, (træffes via Ghita Borring, kommunikationschef, tlf.: 41 70 44 40, ghibor@ncc.dk)

Jeudan
Peter Spøer, direktør, tlf.: 22 68 55 04, psp@jeudan.dk.

MT Højgaard

Karen Sofie Lindberg, koncernmarketing- og kommunikationschef, tlf.: 22 70 92 14, skl@mth.dk

Bygherreforeningen varetager og formidler professionelle danske bygherrers holdninger og interesser. Foreningens formål er at fremme udviklingen i byggeriet inden for arkitektur, kvalitet og produktivitet.
Bygherreforeningen organiserer 120 af Danmarks mest professionelle bygherrevirksomheder og medlemsskaren omfatter mere end 1.300 af byggeriets beslutningstagere. Foreningens medlemmer repræsenterer et samlet årligt indkøbsvolumen på 30-50 mia. kr.