x

Udstillingen 'steder med sjæl' lanceres i Christiansfeld

Pressemeddelelse 15. november 2011

I morgen åbner den omrejsende udstilling "Steder med sjæl – hvor er kulturarven i din kommune?" Det sker i Christiansfeld i Kolding Kommune, som i denne måned sætter særligt fokus på den lokale bygningskulturarv. Udstillingen vises i forbindelse med Kulturarvsstyrelsens besøg i kommunen for at gennemgå de fredede bygninger. 

Ydmyge husmandssteder, storslåede herregårde, rå fabrikker og hverdagens etagehuse. Bygningskulturarven rummer alt fra små, ydmyge skure til prægtige palæer og knejsende fyrtårne. Nu sætter udstillingen 'Steder med sjæl – hvor er kulturarven i din kommune?' fokus på den byggede kulturarvs mange facetter og formidler hvad, hvordan og hvorfor vi bevarer historiske bygninger og miljøer i Danmark.

Tilbud til kommuner
Udstillingen er et led i Realdanias og Kulturarvsstyrelsens femårige initiativ Bygningskultur 2015. Initiativet bidrager til øget opmærksomhed på Danmarks bygningskulturarv. Nu kan kommunerne gratis låne udstillingen og dermed bidrage til at øge interessen lokalt, dér hvor kulturarven er:

"Vi ved, at bygningsarv er vigtig for danskerne, og vi vil gerne bidrage til at øge interessen for de lokale historiske huse og miljøer, som har særlig kulturhistoriske værdier.  Med denne udstilling får kommunerne en enestående mulighed for, at sætte fokus på netop deres vigtigste lokale bygningskulturarv og for at involvere borgerne i debatten om bygningsarvens betydning for kommunens udvikling. ”siger projektleder Eske Møller i Realdania.

Kontorchef i Kulturarvsstyrelsen Mogens Morgen tilføjer: "I Kulturarvsstyrelsen er vi godt i gang med at gennemgå landets fredede bygninger. Det sker kommune for kommune, og her møder vi ofte et stort behov for lokal debat om, hvad der kendetegner den lokale bygningskulturarv, og hvordan den skal sikres. Udstillingen er et oplagt redskab til den debat."

'Steder med sjæl' består af et fast indhold, men der er også mulighed for, at de enkelte kommuner kan tilføje et lokalt perspektiv. Et specialindrettet website giver mulighed for, at borgerne kan stemme om kommunens kulturarv, og en lille overdækket knallert – Kulturarvscruiseren – skaber blikfang og danner ramme om aktiviteter i det offentlige rum.

Kolding sætter fokus på den lokale kulturarv
'Steder med sjæl' åbner for første gang i morgen i Kolding Kommune, som har valgt at bruge Kulturarvsstyrelsens gennemgang af de fredede bygninger i kommunen som anledning til at sætte spot på den lokale bygningskulturarv og stille spørgsmålet: Hvor er kulturarven i vores kommune? Samtidig er hele november udnævnt til 'Kulturarvsmåned'.

”Vi er glade for at kunne præsentere udstillingen, og håber at den sammen med vores andre arrangementer i november måned, vil medvirke til at skabe en god dialog med borgerne om de bevaringsværdige bygninger og hvordan vi bedst varetager dem” fortæller Morten Hougaard, der er leder af Planafdelingen i Kolding Kommune.

Udstillingen 'Steder med sjæl – hvor er kulturarven i din kommune?' vises fra i morgen i Søstrehuset i Christiansfeld. Udstillingen er åben på hverdage fra kl. 10-16 og vises frem til den 14. december.

FAKTA OM UDSTILLINGEN

Hvad: 'Steder med sjæl – hvor er kulturarven i din kommune?' Består af 13 plancher, fire skærme, Kulturarvscruiseren (en Piaggio APE) og en hjemmeside til afstemning om kommunens kulturarv.

Hvordan: Udstillingen leveres som en kuffertudstilling og kommuner kan rekvirere udstillingen i op til en måned gennem sekretariatet for initiativet Bygningskultur 2015. Udstillingen leveres omkostningsfrit, men kommunen skal selv bidrage med indhold.

FAKTA OM BYGNINGSKULTUR 2015

Udstillingen er et led i Realdania og Kulturarvsstyrelsens femårige indsats Bygningskultur 2015, der bidrager til øget opmærksomhed på Danmarks bygningskulturarv. Det sker ved at beskrive de fredede bygningers 'bærende værdier' og ved at skabe ny viden, nye netværk og nye værktøjer til kommuner, der ønsker at sikre bevaringsværdige bygninger og helheder.

Som en del af initiativet gennemgår og beskriver Kulturarvsstyrelsens 'fredningskaravane' landets fredede bygninger kommune for kommune. Det er første gang siden bygningsfredningsloven blev vedtaget i 1918 og er en historisk indsats for bygningskulturarven.