x

Pas godt på dit historiske hus - sådan gør du

Pressemeddelelse 20. marts 2014

Hvordan vedligeholder jeg mit stråtag? Hvordan maler jeg mine 200 år gamle vinduer, så de holder mange år endnu? Og kan jeg energiforbedre mit fredede hus uden at ødelægge det?

Spørgsmålene er tit mange, hvis man ejer et fredet eller bevaringsværdigt hus, man gerne vil vedligeholde på den rigtige måde.
Derfor udgiver Kulturstyrelsen nu – på initiativ fra Bygningskultur 2015 - 76 opdaterede informationsblade med den fælles titel ”Information om bygningsbevaring”.

Her kan husejere og fagfolk på en nem måde få svar på næsten alt, hvad de har brug for at vide om istandsættelse af fredede og bevaringsværdige huse.

Fra bindingsværk til funkis

”Uanset om man bor i et gammelt bindingsværkshus, en herskabslejlighed i byen eller en funkisvilla fra 1930´erne, kan man få stor gavn af informationsbladene. For her kan man få en masse at vide om snedkerprofiler, stilarter, lokal byggeskik, tagstenstyper, reparation af mure, tag, vinduer og døre, hvordan man styrer økonomien i en byggesag osv.,” siger projektleder Birte Skov, Kulturstyrelsen.

Et vigtigt værktøj

Bag initiativet står Bygningskultur 2015, som er et samarbejde mellem Kulturstyrelsen og Realdania.
De nye informationsblade giver samme grundige information som tidligere udgaver af bladene, samtidig med at man får den nyeste viden om materialer og teknikker, energiforbedringer og andre nye problemstillinger.

”Vi har nu et fælles sted, hvor både husejere, rådgivere, håndværker og kommunen kan blive klædt på til at træffe de helt rigtige valg, når de skal sætte historiske bygninger i stand. At vi kender de gamle metoder og teknikker er afgørende for, at vi kan bevare vores fælles bygningskultur.

Projektleder Birte Skov, Kulturstyrelsen.

 

Også Realdania ser mulighederne for at udbrede kendskabet til bygningsbevaring: 

”I Realdania er vi interesseret i at støtte de gode håndværkstraditioner, og vi ser informationsbladene som et vigtigt værktøj til at sikre det. Derfor vil vi gerne bidrage til, at de er opdateret med den nyeste viden og lette at få fat i. Både til glæde for den enkelte ejer og for vores fælles bygningsarv som helhed,” siger projektleder Eske Møller fra Realdania.

* ”Information om bygningsbevaring” består af 76 informationsblade med mange illustrationer og tegninger, der beskriver, hvordan man kan vedligeholde og istandsætte fredede og bevaringsværdige bygninger på en hensigtsmæssig måde.
Bladene giver detaljerede beskrivelser af materiale, stilarter, teknikker osv. fra kælder til kvist, og er emneopdelt, alt efter hvilken bygningsdel, man ønsker at renovere. Økonomisk styring af byggesager og andre emner, som kan være relevante i forbindelse med istandsættelse, kan man også få indblik i.

* Informationsbladene så første gang dagens lys i 1980'erne og er siden revideret flere gange: Gennem de sidste cirka 50 år er de århundredgamle teknikker til at vedligeholde historiske huse røget mere og mere i glemmebogen, og der er udviklet flere og flere nye byggematerialer, som kan gøre skade, hvis man bruger dem i ældre byggeri. Med bladene ønsker Kulturstyrelsen derfor at gøre en indsats for at sikre husene for eftertiden.

* Bygningskultur 2015 har taget initiativ til den nyeste opdatering af bladene. De bygger videre på den høje faglige kvalitet og grundige information, som kendetegner de tidligere udgaver, samtidig med at de:

- Tænker de nyeste renoveringsteknikker og bevaringssyn med ind i sine vejledninger.
- Sætter fokus på nye aktuelle problemstillinger som energirenoveringer.
- Beskriver en række forskellige metoders fordele og ulemper, da den bedste løsning kan variere fra hus til hus.