Byliv til Carlsberg
Snart opstår endnu mere liv på den unikke bryggergrund i Valby. Københavns Kommune, Realdania, Lokale- og Anlægsfonden og Carlsberg er klar med et projekt, som skal give københavnerne nye oplevelser, når de besøger stedet.
En lang række beboere er allerede rykket ind i de tidligere produktionsbygninger, som bl.a. lægger hus til Dansehallerne, Idrætsfabrikken, gokartcenter, koncert- og konferencefaciliteter, gallerier, caféer, arkitekter, billedkunstnere, designere og grafikere.
Alle har de etableret sig her med en drøm om at bo i et livligt område, som senere bliver en enestående ny bydel i København.
I overgangsperioden mellem planlægning, byggeri og realiseringen af den nye bydel søsætter Københavns Kommune, Lokale- og Anlægsfonden, Realdania og Carlsberg nu et projekt, som skal skabe og synliggøre byliv via midlertidige installationer i rummet mellem de eksisterende bygninger.
Tre kreative teams som medspillere
Projektet omfatter i alt ca. 25.000 m2. Tre design-teams er udpeget til at komme med forslag til, hvordan arealerne kan bruges mest iderigt og kreativt. De tre teams er: Keinicke & Overgaard + UIWE, Superflex + Polyform, Primus Arkitekter + Streetmovement.
Alle har de erfaring med kunst, bevægelse og performance i byen samt et stærkt lokalkendskab. Undervejs inddrager de lokale kræfter og kompetencer fra bl.a. Humleby, Vesterbro lokalråd og Vesterbro Idræt. Målet er, at københavnerne allerede i forsommeren skal kunne se de første af de nye ideer blive gjort til virkelighed på Carlsberg.
Carlsberg:
"Vi ønsker liv på stedet i hele fasen frem mod den nye by. Vi har allerede mange aktiviteter i de tidligere produktionshaller, som tiltrækker tusinder af københavnere. Nu vil vi have bylivet til at vokse frem i rummet mellem bygningerne, og det vil samtidig give os inspiration til det byliv, som vil udfolde sig i den kommende by," siger Lars Holten, direktør i Carlsberg Ejendomme.
Lokale- og Anlægsfonden:
”Det er synd, hvis byrum ligger ubenyttede hen. Carlsberg-projektet er spændende forsøg, der kan gavne og inspirere andre, der står i en situation, hvor bydele skal udvikles og der er en risiko for at områder kommer til at fremstå inaktive. Byrumsprojektet vil vise, hvordan midlertidige faciliteter kan aktivere et område allerede mens det er under udvikling,” siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden.
Realdania:
”Det er en udfordring, der altid følger med, når der skal bygges ny by. Hvordan skaber man liv i området i den ofte lange periode, der går med planlægning og projektering? Med projektet på Carlsberg får vi et rigtig spændende eksempel på, hvordan midlertidige by-installationer kan være med til at tiltrække aktiviteter og byliv, allerede inden byen står færdig,” forklarer direktør i Realdania Hans Peter Svendler.