x

Nyt liv under halvtaget

Pressemeddelelse 6. december 2010

Hvor i byen finder københavnerne et halvtag med et areal på 1.000 m2? Det gør de på Ny Tap Plads, som er det tredje i rækken af midlertidige byrum på Carlsberg. Skabt med et kunstnerisk greb, der lægger op til undren, handling og bevægelse.

Midt på Ny Tap Plads er 3.500 hvide reb, der alle ender i farven orange, hængt op under et 1.000 kvadratmeter stort og fem en halv meter højt halvtag. På den måde er der skabt et rum af reb. Inde i det store rum er der skåret yderligere fem mindre rum ud ved at forkorte nogle af rebene.

Det største rum under halvtaget er på 200 m2. Et andet rum ligger ud til kanten af halvtaget som et busstoppested, og et tredje rum er lille, og får i modsætning til de øvrige rum blød belægning.

Desuden løber en sti tværs gennem rebskoven som en overdækket genvej, når man kommer fra Enghave station og skal videre ind på Carlsberg.

Under halvtagets loft sidder fem projektører i hver sin farve. De tænder og slukker alt efter, hvordan den besøgende bevæger sig, samtidig får de fem rum hvid belægning, som reflekterer lyset fra projektørerne.

"Under Halvtaget" er fra ophavsmændenes side tænkt som et byrum, der er fuldkommen åbent for fortolkning. Det er åbent for alle. Og det kan indtages på mange forskellige måder. Arkitekt Flemming Overgaard fra Keinicke & Overgaard fortæller:

"Det særlige ved Ny tap Plads er overdækningen. Vi valgte at tage udgangspunkt i den for at skabe et kunstnerisk, åbent, uforudsigeligt og ikke alt for snusfornuftigt rum, som kan tilbyde noget indenfor event, oplevelse og bevægelse."

Keinicke & Overgaard – som har samarbejdet med kulturdesignbureauet UIWE – har fra starten været fascineret af halvtaget, for som de siger: "Hvor i byen finder man ellers et overdækket offentligt byrum så stort som en sportshal?"

Christian Pagh fra UIWE tilføjer: "Vi ville udnytte midlertidigheden til at skabe et stemningsfuldt byrum, der samtidig kan bruges af mange. Rebene giver "Under Halvtaget" en klar identitet og giver mulighed for at hænge ud, lege og holde fest - på en anden måde end på de andre pladser på Carlsberg - og i København."  

Ny Tap Plads indvies den 9. december – og herfra er det åbent for alle besøgende, som for første gang vil kunne se alle de tre nye byrum, der er skabt på Carlsberg siden sommeren. Projektet omfatter foruden Ny Tap Plads, Boble Plads og Tap E Plads. De i alt 25.000 m2 er udtænkt af to kreative teams bestående af: Keinicke og Overgaard + UIWE samt Primus Arkitekter + Streetmovement.

Projektet til i alt syv millioner kroner er gennemført i et samarbejde mellem Lokale- og Anlægsfonden, Realdania, Københavns Kommune og Carlsberg. Ideen med det hele er at åbne området for københavnerne og skabe liv, mens Carlsberg-kvarteret i de kommende år vokser frem.