x

Oplev japansk arkitektur skabt i ét med naturen

Pressemeddelelse 28. april 2017

For første gang kan et dansk publikum nu få indblik i den japanske arkitekt Sambuichi på udstillingen ’Hiroshi Sambuichi - Moving materials’, der åbner den 28. april på Dansk Arkitektur Center. Her kan man få indblik i Sambuichis særlige arbejde, der skaber bæredygtige og selvforsynende bygninger i samspil med naturlige elementer som lys, vand og luft.

Forestil dig en bygning der ikke er afhængig af at få tilført lys, elektricitet eller vand. Det er den slags bygninger, der har gjort arkitekt Hiroshi Sambuichi til et stort navn i japansk arkitektur. Sambuichi skaber bygninger, der er selvforsynende og i balance med naturen. Husene drives ikke af anden energi end den, der naturligt forekommer på stedet. De er ikke afhængige af vilkårlige moderne teknologier. Sambuichis lavteknologiske tilgang er da også blevet et eksemplarisk billede på, hvordan man lever bæredygtigt og poetisk i samspil med naturen og imødekommer de globale udfordringer, vi står overfor i det 21. århundrede.

Udstillingen kan opleves på Dansk Arkitektur Center med støtte fra Realdania.

Iskrystaller og japanske traditioner

På udstillingen kan den besøgende bl.a. gennem videomateriale opleve Sambuichis bygningsværker som ’Rokko observatorium’, der er placeret i bjergene i Kobe. Observatoriet er skabt som en kuppel, hvorfra iskrystaller kan blomstre frem på kuplen som en understregning af områdets specifikke naturforhold, hvor lufttemperaturen er tæt på 100 og temperaturen minus 5.
Eller man kan opleve ’Naoshima Hall’, der vandt Wallpapers Design Award 2017 for det bedste offentlige byggeri. Byggeriets konstruktion er inspireret af traditionelle japanske huse og skabt af lokale materialer og teknikker, der har været brugt i Japan i over 1000 år.

Sambuichi insisterer på at bruge minimum et år på at undersøge et steds terræn, klima og historie, før han fastlægger sig på et byggeris arkitektoniske udformning. Denne del af arbejdsprocessen fokuserer udstillingen også på gennem Sambuichis egne fotos og gennem en røginstallation, der viser, hvordan vinden kan måles. 

Rejsen fortsætter i Cisternerne

Under udstillingsperioden vil man kunne opleve en totalinstallation skabt af Hiroshi Sambuichi specifikt til Cisternerne i Søndermarken på Frederiksberg. Her vil naturen igen fylde vand i det tidligere vandreservoir, og planter vil gro i det særlige CO2-mættede klima. 
Både udstillingen på Dansk Arkitektur Center og i Cisternerne er en del af den samlede kulturelle indsats i forbindelse med den officielle fejring i 2017 af 150 året for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan. 

Om udstillingen

Hiroshi Sambuichi - Moving Materials vises fra d. 28. april til d. 25. juni på Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K. Entre: 60 kr.
Til udstillingen kobler sig en række arrangementer bl.a. familieworkshop med japanske Tsumiki træklodser. 

Hiroshi Sambuichi – Moving Materials er kurateret af Hiroshi Sambuichi i samarbejde med Dansk Arkitektur Center. Udstillingen er støttet af Realdania.

Cisternerne viser fra 21. marts 2017 – 2. februar 2018 totalinstallationen The Water af Hiroshi Sambuichi, hvor hans arbejde med stedets flygtige materialer – lys, luft og vand – bliver demonstreret på en vandring over et underjordisk hav.

Entrébilletten til Dansk Arkitektur Centers udstilling giver 20 % rabat på entrébilletten til Cisternerne.