x

Mød TREE.0 - Danmarks første interaktive træ

Pressemeddelelse 3. maj 2016

TREE.0 står gennem de næste tre måneder opført i Vester Voldgade som en prototype på, hvordan digital teknologi kan anvendes til at ændre oplevelsen af byrummet.

Hvordan kan vi bruge digital teknologi til at gøre byrummet smartere, sjovere og rarere at opholde sig i? Og hvordan gør vi digital teknologi i byrummet til noget menneskenært, der skaber dialog og fællesskab? Det er nogle af de spørgsmål, som Københavns nye digitale træ ønsker at undersøge. 

Træet hedder TREE.0 og er en prototype på, hvordan man kan anvende data i byudvikling, og samtidig gøre det synligt og håndgribeligt. Ved hjælp af sensorer kan det seks meter høje metaltræ reagere på bevægelser, på temperaturer, vind og vejr forhold. Ud fra de data, som træet indsamler om sine omgivelser, ændrer dets lys og lyd sig. På den måde forandrer selve oplevelsen af byrummet sig, når man passerer igennem gaden eller interagerer direkte med træet. 

Liselott Tenfeldt, teamleder i Interactive Spaces Lab, Alexandra Instituttet, forklarer: ”Med TREE.0 får vi mulighed for at afprøve nye former for spændende aktiviteter i byens rum, og samtidig teste sensorer, der kan give os ny viden om brugen af byrummet. Digital teknologi kan nemlig spille en vigtig rolle i udformningen af byens rum, fordi interaktivt design kan være med til at skubbe til grænserne for, hvordan fysisk udfoldelse, socialt samvær og mødet mellem mennesker udspiller sig i byen.”

Træet er opført som en del af det større projekt Copenhagen Solutions Lab, der gennem de kommende år vil forvandle Vester Voldgade til et levende laboratorium for det, der på dansk kaldes smarte byløsninger – efter det engelske Smart Cities. Vester Voldgade bliver til Copenhagen Street Lab med eksperimenter, testforsøg og undersøgelser af mulighederne for at bruge Big Data og digitale løsninger i byen. Læs mere om initiativet her.

TREE.0 er opstillet tre steder på Vester Voldgade: Dantes Plads, Regnbuepladsen og ved Den Classenske Legatskole. Hvert træ har forskellige censorer med forskellige funktioner. 

Realdania har støttet træet, og det er udviklet af Alexandra Instituttet i samarbejde med Dansk Arkitektur Center, Design Society, International Federation for Housing and Planning, Kraks Fonds Byforskning, Copenhagen Solutions Lab og Gehl Architects. 

Hvis man har lyst til at blive klogere på fremtidens smart cities kan man frem til den 12. juni opleve udstillingen ’Update – gør byen smart’ på Dansk Arkitektur Center, der er blevet til med støtte fra Realdania.