x

Dyssekilde Station indvies med ny musik

Pressemeddelelse 20. september 2012

Dyssekilde Station er efter mange års forfald blevet grundigt restaureret og indvies snart med ny jernbanemusik. Lokale ildsjæle og Realdania har sikret, at stationen nu får en ny funktion som et lokalt samlingssted.

På strækningen mellem Hundested og Hillerød ligger Dyssekilde Station og er efter en længere restaurering nu klar til at blive indviet

Tid: Lørdag 29. september 2012 kl. 12.08
Sted: Dyssekilde Station, Stationsvej 1, Torup, 3390 Hundested

Indvielsen finder sted til tonerne af nykomponeret jernbanemusik og med tale af Halsnæs Kommunes borgmester Helge Friis, som ankommer med tog kl. 12.08. Her bliver han iført en stationsforstander kasket.

Stationen reddet af lokale ildsjæle

Den bevaringsværdige station er opført i 1916, men har de senere år stået forfalden hen. Men nogle borgere i og omkring Torup ville det anderledes og de har nu restaureret stationsbygningen. Det er sket med bidrag fra  Realdania, Halsnæs Kommunes Bygningsbevaringsfond og LAG Halsnæs (Lokal Aktion Gruppe: EU-støtte til udkantsområder).

Nye arbejdspladser og aktiviteter

Dyssekilde Station vil fremover være fuld af liv og bliver også arbejdsplads for Miljø- og energikontoret og Torup Bogby. Under hele forløbet har der været er bred opbakning fra lokalbefolkningen til projektet, der også har skabt arbejde til lokale håndværkere.

'Vi har haft al den ekspertise, vi skulle bruge, inden for en radius af fem kilometer. Vi har bevaret alle de gamle vinduer, vi har genopbygget skorstene, isoleret fra fundament til kvist. Vi har været helt i bund og helt til tops," siger projektets leder og initiativtager Peter Plant, en lokal ildsjæl.

Summer af liv

Mens restaureringen har stået på, har der på udendørsarealerne været madmarked hver anden lørdag hele sommeren igennem. Her er blevet solgt lokale produkter: Kilometermad. Torup Bogby har også afholdt et par udendørs forfatterarrangementer.

Inspiration for andre stationsbyer

I Realdania håber man, at forvandlingen af Dyssekilde Station fra tom bygning til samlingspunkt i et lokalsamfund, kan inspirere andre.

”Rundt om i landet står mange små stationsbygninger tomme og ubenyttede hen - der er generelt tale om huse af høj kvalitet både teknisk og arkitektonisk og ofte med stor bevaringsværdi. Projektet på Dyssekilde Station er et fint eksempel på, hvordan denne type bygninger kan genanvendes og igen blive et aktiv i lokalsamfundet, " siger projektleder Eske Møller, Realdania.

FAKTA

Dyssekilde Station indgår i Realdania kampagnen: ”Ildsjæle kampagnen”.

Drivkraften bag projektet er lokale borgere fra Torup, der har stiftet:
Dyssekilde Station ApS.

Finansiering
Restaureringen er gennemført med bidrag fra:
LAG, Bygningsbevaringsfonden - Halsnæs Kommune og Realdania.