x

Ildsjæle skaber nyt liv på Dyssekilde station

Pressemeddelelse 23. november 2011

Fredag d. 2. december tages første spadestik i restaureringsarbejdet af den gamle stationsbygning i Torup. En gruppe engagerede ildsjæle har taget initiativ til projektet med Dyssekilde Station, der ligger på strækningen mellem Hundested og Hillerød. Den bevaringsværdige bygning er opført i 1916, men har de senere år stået forfaldent hen. Med støtte fra Realdania bliver bygningen nu restaureret og vil i fremtiden skabe rammen om nyt liv. 

”Nu kan vi tage fat på restaureringen” siger en glad Peter Plant, der er en af de drivende ildsjæle bag Dyssekilde Stations bevaring. Stationen har længe ligget ubrugt hen og været som en skamplet for egnen. Men sådan skal det ikke længere være. ”Det har taget sin tid, men det har været værd at vente på” siger Peter Plant, der glæder sig over Realdanias støtte. Med støtten, som suppleres af midler fra LAG Halsnæs (Lokal Aktion Gruppe) EU-støtte til udkantsområder, kan istandsættelsen nu gå i gang.

Nye arbejdspladser og aktiviteter

Der er bred opbakning fra lokalbefolkningen til projektet, der undervejs vil skabe arbejde til lokale håndværkere og sidenhen nye arbejdspladser og kulturelle aktiviteter i lokalområdet. Efter restaureringen af den bevaringsværdige bygning skal bl.a. Miljø- og energikontorer og Torup Bogby og Bogbyens Forlag & Boghandel, som er et andet lokalt ildsjæleprojekt, bebo det gamle stationshus.

Det store udendørsareal skal om sommeren omdannes til et Farmers Market, hvor der skal sælges lokale produkter, fra bl.a. naboen, økosamfundet Dyssekilde. Udendørs vil café og cykeludlejning, til glæde for indbyggere såvel som for turister, være med til at stationen skal igen blive et omdrejningspunkt for byens sociale liv, ligesom den oprindeligt var.

Projekt til inspiration

Dyssekilde Stations projektet har en god demonstrationsværdi til inspiration for andre ildsjæle i Danmark. ”Rundt om i landet står mange små stationsbygninger tomme og ubenyttede hen - der er generelt tale om huse af høj kvalitet både teknisk og arkitektonisk og med ofte med stor bevaringsværdi. Projektet på Dyssekilde Station er et fint eksempel på hvordan denne type bygninger kan genanvendes og igen blive et aktiv i lokalsamfundet.” siger Eske Møller, Projektleder i Realdania.

Dyssekilde projektet nyder stor interesse både lokalt og nationalt og kommer således til at indgå i det Realdania-støttede TV-program ”Whitehorn og Baumann” på DR TV, hvor projektets udvikling bliver fulgt med fokus på ildsjæledrevet bygningsrenovering.

Realdania har gennem kampagnen Byggeriets Ildsjæle sat særligt fokus ildsjæleprojekter.

Mød folkene bag Dyssekilde Station på kampagnens temadag i Halsnæs Kommune lørdag 26. november i Gjethuset, Frederiksværk.

Dyssekilde Stations projektet forventes afsluttet medio 2012.