Ejbybunkeren på Vestvolden: Hemmelig koldkrigsbunker genåbner som oplevelsescenter
På Vestvolden i Rødovre ligger et stykke Danmarkshistorie: en stor bunker, der siden den kolde krig har været omgærdet af mystik og helt lukket for offentligheden. Fredag den 14. september deltager HKH Kronprins Frederik og Miljøminister Ida Auken i den officielle åbning af Oplevelsescenter Vestvolden – Ejbybunkeren, som er en del af Københavns Befæstning. Ejbybunkeren åbner for offentligheden lørdag den 15. september.
I Ejbybunkerens labyrintiske system af gange og rum i flere etager får publikum en historisk rejse tilbage i tiden, der langt fra minder om et klassisk museumsbesøg. Via en række digitale og interaktive installationer kan både børn og voksne opleve Ejbybunkerens, Vestvoldens og Befæstningens historie på nært hold.
”Ejbybunkeren skal sætte rammerne om et helt igennem moderne oplevelsescenter. Det der engang var en hemmelig militær bygning, som skulle bruges til gensidig ødelæggelse, bliver nu brugt til opdagelse og leg. Bedre genbrug kan jeg næsten ikke forestille mig," siger Milljøminister Ida Auken.
I det nye oplevelses- og formidlingscenter kan man i bedste actionstil være kontraspion i et mobilspil og forsøge at forhindre 3. Verdenskrig som kontrolofficer ved det interaktive operationsbord. Eller man kan teste sin viden på ingeniørens levende skrivebord, grave volden ud sammen med Voldbisserne eller afprøve sine evner som cykelordonnans. Alt sammen i nyskabende, digitale universer, hvor publikum selv spiller hovedrollen. Med det nye formidlings- og oplevelsescenter får beboere og turister i hovedstadsregionen adgang til en helt unik attraktion, som kan kombineres med spændende naturoplevelser på den historiske Vestvold. Og netop kombinationen af grønne og historiske oplevelser gør ifølge Realdanias direktør, Hans Peter Svendler, Ejbybunkeren til en ganske særlig attraktion.
”Ejbybunkeren, ja i det hele taget Københavns Befæstning, har været et af de bedst gemte og mest glemte anlægsprojekter i Danmarkshistorien. Med revitaliseringen sætter vi nyt lys på Befæstningen. Det er ikke bare krudt og kugler, spioner og militærhistorie. Det er også et stort grønt område i storbyen, som nu er åbent for at opleve, lære og lade de fysiske og mentale batterier op. Jeg håber, at rigtigt mange vil tage turen ud til Ejbybunkeren og Befæstningen og sammen opleve en unik del af den danske bygningsarv,” siger Hans Peter Svendler.
Ejbybunkerens historie
Ejbybunkeren blev i 1954 taget i brug som kontrolcenter til Københavns nye luftforsvar, der skulle beskytte hovedstaden mod luftangreb under den kolde krig.Bunkeren beholdt sin funktion i luftforsvaret helt frem til 1980. Herefter blev den brugt til forskellige, hemmeligstemplede formål af bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste, indtil den i 2005 blev overdraget Naturstyrelsen.
Myter og militære kodeord
Bunkeren er restaureret, men dele af interiøret er intakt – med fx overklippede telefonledninger og skilte med kodeord for Danmarks militære status. Rygtet vil vide, at der i telefonrummet var en direkte linje til USAs præsident.I 1980’erne fik myten om en hemmelig gang fra Amalienborg til Ejbybunkeren en hel delegation fra Folketinget til at tage ud for at lede efter den underjordiske gang. De vendte retur med uforrettet sag. For Ejbybunkeren giver ikke sådan slip på sine hemmeligheder. Men nu kan offentligheden få lov at opleve et vigtigt stykke Danmarkshistorie på helt tæt hold. Og ifølge Anne Mette Rahbæk, direktør i Kulturstyrelsen, er det en stor oplevelse at træde ind i den gamle betonbunker.
”Bunkeren i Ejby er et enestående stykke kulturarv, som fortæller om, hvor nærværende og tæt den kolde krig i virkeligheden var på Danmark. Med åbningen af den hemmelige bunker og den nye formidling af historien venter der en stor aha-oplevelse for alle, uanset om de som mig er opvokset under den kolde krig, aftjente deres værnepligt eller kun har læst eller hørt om den anspændte periode i efterkrigstiden,” understreger Anne Mette Rahbæk.
Stor åbningsfest for offentligheden den 15. og 16. september
Lørdag den 15. september kl. 11.00 åbner Ejbybunkeren for offentligheden med gratis ballonflyvning, soldatersession, militære køretøjer og andre sjove og spændende oplevelser for børn og voksne. Det hele er gratis, dog er der entré for at komme ind i selve bunkeren.
Adressen er Jyllingevej 303, 2610 Rødovre
FAKTA
Københavns nyere Befæstning og partnerskabet bag projektet
Ejbybunkeren er det andet store oplevelsescenter, som åbner i forbindelse med en omfattende revitalisering af Københavns nyere Befæstning. I 2010 åbnede søfortet Trekroner og til foråret 2013 åbner Garderhøjfortet som oplevelsescenter i samarbejde med Experimentarium. Revitaliseringen af Københavns nyere Befæstning omfatter i alt 20 projekter. Bag det samlede projekt står et partnerskab bestående af Realdania, Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen. De tre parter har afsat 175 millioner til at synliggøre og istandsætte Befæstningen, formidle den som en samlet attraktion og skabe mulighed for fysisk aktivitet, oplevelser, læring og undervisning. Partnerskabet samarbejder med kommuner og grundejere om at realisere projektet.
Flere oplysninger om partnerskabet bag Københavns Befæstning:
Projektleder Charlotte Nordenhof Wernersen. Tlf. 72 54 31 50. Email: chnwe@nst.dk