x

Energipladsen i Horslunde indvies

Pressemeddelelse 30. august 2013

Onsdag den 4. september indvies den nye energiplads i Horslunde på Lolland. Pladsen er en del af projektet Energilandsby Horslunde, som siden 2008 har sat fokus på vedvarende energi og grøn omstilling. Energipladsen bliver samtidig et nyt aktivitetsområde midt i byen, og dermed er Energilandsby Horslunde et godt eksempel på, hvordan man kan få livet til at blomstre og skabe identitet i en landsby ved at kombinere energirigtig adfærd med fællesskab. Pressen og alle andre interesserede er velkomne til indvielsen af Energipladsen onsdag den 4. september kl. 15-17.

Energilandsby Horslunde er en del af Mulighedernes Land - et partnerskabsprojekt mellem Realdania, Lolland og Thisted Kommune samt Bornholms Regionskommune. Formålet er at skabe nye muligheder for udvikling i landdistrikterne.

 

Horslundes borgere, skoler, virksomheder og foreninger har sammen med Lolland Kommune arbejdet med at skabe bevidsthed om, hvordan man sparer på energien i hverdagen gennem fokus på vand, varme, el, transport og affald.

 

For at kunne vurdere resultatet af energiindsatsen er Horslundes energiforbrug målt før projektets start og sammenlignet med det nuværende niveau. Målingerne viser blandt andet, at der på varmeforbruget er sparet, hvad der svarer til opvarmningen af 8-10 parcelhuse. Samtidig har over 30 beboere valgt at udskifte oliefyret med et CO2 neutralt pillefyr. Den lokale Ravnsborgskolen har også deltaget meget aktivt. Her er der blevet installeret solceller og jordvarme, og eleverne er blevet undervist i alternative energikilder.

 

Projektleder i Realdania, Karen Skou siger om Energilandsby Horslunde: ”Horslunde er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan få livet til at blomstre på ny i en landsby ved at kombinere fællesskab og energirigtig adfærd. Jeg er sikker på, at Energipladsen vil styrke livet endnu mere. Horslunde har fået en ny identitet gennem projektet, og jeg håber, det kan være med til at inspirere andre landsbyer.”

 

Ny identitet

Ole Bruun, formand for Horslunde og Omegns Borgerforening siger:

”Det handler selvfølgelig om at synliggøre Horslunde, hvilket blandt andet skete ved en velbesøgt energimesse, men det har også givet byens borgere og erhvervsliv helt konkrete fordele. Der har for eksempel været mulighed for at få støtte til energirenovering af vores boliger, hvilket ejendomsmæglerne blandt andet slår på, hvis folk vil sælge deres hus. Samtidig har det givet de lokale håndværkere noget at lave, og givet dem en masse viden og erfaringer til den type opgaver.”

 

Ole Bruun roser samtidig samarbejdet med professionelle rådgivere og medarbejdere: ”Det har været fantastisk at arbejde sammen Rikke Cora Larsen fra ETN Arkitekter om energipladsen,” fortæller Ole Bruun. ”Hun har virkelig forstået at bruge vores ideer og ønsker, men det har fået en helt anden og større sammenhæng. Vi kan alle sammen sætte bord-og-bænksæt op på en græsplæne, og det er der ikke noget galt med. Det bliver bare en helt anden kvalitet, når der som her har været en dygtig arkitekt inde over.”

 

Ildsjælene i de frivillige foreninger fremhæves tit som en vigtig ressource. Men det er også vigtigt, at de mødes af kommunale ildsjæle med engagement i projekterne.

 

”Vi har været enormt heldige med Anne Pedersen, der blev vores energimedarbejder. Hun har deltaget i alt muligt og er virkelig blevet en del af Horslunde. Engagerede medarbejdere med frirum til at samarbejde med de frivillige – det er en erfaring kommunen bør bringe videre til andre projekter,” siger Ole Bruun.

 

Årets landsby

Horslunde er tidligere kåret til Regionens bedste Landsby i TV2 Øst og i 2010 til Årets landsby i Danmark af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. Konkurrencen har skabt yderligere sammenhold og bliver nu brugt i markedsføringen af Horslunde som landsbyen, der har alt hvad en aktiv familie har brug for i sin hverdag - et godt sted at bo og leve.

 

”Det betyder noget at få sådanne udmærkelser. Man ranker ryggen lidt ekstra, det giver optimisme til nye initiativer og det gør det nemmere at få opbakning til de næste projekter,” forklarer Ole Bruun. ”Vi har tænkt energilandsbyen meget bredt. For os handler det også om aktivitet og bevægelse, i godt samarbejde med et aktivt forenings- og erhvervsliv, og det har betydet, at alle har kunnet se sig selv i projektet – projektet har ført yderligere energi og sammenhold til landsbyen.”

 

Program

kl. 15.00 - 15.20 Musikalsk underholdning af børn fra Ravnsborgskolens SFO, Realskolens SFO og Lolland Musikskoles afd. i Horslunde

kl. 15.20 Velkommen til Energilandsby Horslunde, Ole Bruun formand for Horslunde og Omegns Borgerforening

kl. 15.30 Officiel indvielse af "Energipladsen", Karen Skou, projektleder, Realdania - "den grønne snor klippes"

kl. 15.40 Tillykke med "Energipladsen", Vibeke Grave, formand for Femern Bælt, Erhvervs- og Kulturudvalg, Lolland Kommune

kl. 16.00 - 16.30 Musikalsk underholdning af børn fra Ravnsborgskolens SFO, Realskolens SFO og Lolland Musikskoles afd. i Horslunde

kl. 17.00 Tak for i dag.

Ved indvielsen serveres landsby-specialiteter fra Det Økologiske Gartneri PLANTAGEN, solbærsaft fra Jyderodsgård Solbær pølsehorn, pizzasnegle fra Restaurant Den Gamle Møllegård og kage og kaffe fra Horslunde Bageri & Cafe.

kl. 15.00 - 17.00 er der samtidig "åbent hus" i Den gamle Saftstation SAFTEN, Horslundes nye kultur og multihus. Realdanias udstilling "Projekt Mulighedernes Land", herunder Energilandsby Horslunde.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Lolland Kommune.