BAM Danmark tildeles byggeriet af landets første Europaskole
BAM Danmark er netop blevet tildelt byggeriet af den nye Europaskolen København i Carlsberg Byen. Med på teamet er tegnestuerne Vilhelm Lauritzen og Nord samt EKJ rådgivende ingeniører. Første spadestik til den nye Europaskole tages i 2016, og skolen skal stå klar i 2018 med plads til 900 elever og dermed afhjælpe behovet for internationale skolepladser i København.
København får snart sin første internationale offentlige skole, og nu er det afgjort, at BAM Danmark skal bygge skolen, som skal tages i brug i 2018. En god international skole er afgørende for at tiltrække højtkvalificeret international arbejdskraft. Derfor har en Europaskole i København længe stået højt på ønskelisten hos politikere og erhvervslivet i hovedstaden.
Bedømmelsesudvalget har lagt vægt på, at det arkitektoniske udtryk er bevidst og konsekvent og passer ind i Carlsberg Byen. Udvalget har bl.a. også vurderet, at der er en god disponering af undervisningsmiljøet, og at der er en god sammenhæng mellem skolens primære og sekundære afsnit i bedømmelsen af skolens funktioner.
”Med Europaskolen får København en endnu stærkere international identitet. Europaskolen vil være med til at sikre et dynamisk internationalt miljø ikke bare i Carlsberg Byen, men i hele København og Greater Copenhagen,” siger Københavns overborgmester, Frank Jensen.
Pia Allerslev, børne- og ungdomsborgmester siger: ”I København mangler vi internationale skolepladser. Når Europaskolen står færdig har vi plads til 900 nye elever, og dermed får vi langt bedre muligheder for at fastholde international arbejdskraft i København. Med en meget større kapacitet af internationale skolepladser kan vi også i langt højere grad tiltrække internationale virksomheder, som er vigtige for den fortsatte udvikling af hovedstaden. Jeg glæder mig til at se BAM Danmarks flotte byggeri, når vi om tre år kan tage skolen i brug.”
Studerende skaber mangfoldighed og liv
Europaskolen bliver opført som et 14.000 m2 nybyggeri i Carlsberg Byen og bliver nabo til de to fredede bygninger, Maskincentralen og Kedelhallen. Foruden undervisningslokaler vil byggeriet også omfatte fritidstilbud, idrætshal og udearealer.
”Undervisnings-, kultur- og fritidstilbud er en vigtig del af det fremtidige byliv i Carlsberg Byen, og Europaskolen er med til at understøtte vores ambition om at skabe et bykvarter med masser af liv. Foruden Europaskolen kommer Carlsberg Byen også til at rumme en af landets største uddannelsescampus, Carlsberg Campus, og dermed bliver Carlsberg Byen centrum for mange af Københavns studerende,” siger Jens Nyhus, adm. direktør i Carlsberg Byen P/S.
Med sin placering i Carlsberg Byen skal Europaskolen tiltrække elever fra hele hovedstadsområdet og være et særligt tilbud i Ørestadsregionen.
”Vores verden bliver mere og mere globaliseret, og det stiller krav til vores store byer i forhold til at kunne levere internationale skoler. Europaskolen er også et eksempel på, hvordan de rigtige arkitektoniske rammer både kan skabe et godt skoleliv for børnene og på samme tid bidrage til udviklingen af en helt ny bydel som Carlsberg Byen,” siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania, der har bidraget med 150 mio. kroner til byggeriet af den nye skole.
Efter en totalentreprisekonkurrence i omvendt licitation er det BAM Danmark A/S, der er blevet udpeget til at løfte opgaven. Foruden BAM Advies & Engineering består teamet af tegnestuerne Vilhelm Lauritzen og Nord Architects Copenhagen samt EKJ rådgivende ingeniører.
Flere fonde bag Europaskolen
Carlsberg Byen er bygherre, og byggeriet finansieres af Københavns Kommune, Realdania, Novo Nordisk Fonden, Nordea-fonden og Industriens Fond.
”Novo Nordisk Fonden vil gerne lykønske Københavns Kommune med, at realiseringen af Europaskolens nye faciliteter nu er kommet et skridt nærmere. Med sin støtte til etableringen af skolen ønsker Novo Nordisk Fonden at gøre det lettere at tiltrække internationale arbejdstagere og at understøtte, at børn og unge kan få en international uddannelse med fokus på naturvidenskab på højt niveau. Fondens bevilling er givet til medfinansiering af udgifter til faglokaler og skolens engelske spor,” siger Birgitte Nauntofte, CEO i Novo Nordisk Fonden.
”Nordea-fonden er glad for at skabe gode rammer for leg og bevægelse for Europaskolens elever og lokalområdets beboere, som alle får adgang til de nye idrætsfaciliteter,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer det gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.
”Dansk konkurrenceevne er blandt andet afhængig af, at virksomhederne kan tiltrække den nødvendige internationale arbejdskraft. Det kræver et ambitiøst internationalt akkrediteret skoletilbud i København. Også for dem der ikke har en arbejdsgiver, der kan betale skolepenge. Det har vi med Europaskolen. Som medinitiativtager til etableringen af Europaskolen ser vi frem til, at der kan indvies nye, permanente, lokaler i en ikke så fjern fremtid,” siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond.
Første spadestik til Danmarks første Europaskole tages i 2016, og i efteråret 2018 kan de første elever gøre sig klar på at flytte ind i de nye lokaler i Carlsberg Byen.