x

Bjarke Ingels Groups danske Expo-pavillon i Shanghai byder på cykelstier og bycykler

Pressemeddelelse 10. september 2008

Følgende pressemeddelelse er udsendt af Økonomi- og Erhvervsministeriet: Kronprins Frederik afslørede i dag, at arkitektfirmaet BIG - Bjarke Ingels Group har vundet konkurrencen om at opføre Danmarks pavillon på verdensudstillingen 2010 i Shanghai.

Når Expo Shanghai 2010 er slut kender hele verden til de cyklende, miljøbevidste danskere.
 
Det stod klart, da Kronprins Frederik i formiddag offentliggjorde det danske vinderprojekt for den danske pavillon.
 
Vinderprojektet er udformet som et stort dobbelt-spiralformet bånd, der fører den besøgende fra grunden og med to sving op i tyve meters højde - og ned igen. Hele bygningen er forsynet med cykelstier og bycykler til fri afbenyttelse for publikum. Centralt i pavillonen er der et bassin med vand fra Københavns Havn. Her kan de besøgende få en forfriskende dukkert. Den lille Havfrue bliver placeret i søen.
 
Københavns overborgmester er positiv overfor projektet og idéen om at flytte Den Lille Havfrue til Kina. Der vil således nu være en dialog med Københavns Kommune om projektets gennemførelse. Projektet vil desuden blive videreudviklet i tæt samarbejde mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet, Københavns Kommune, Wonderful Copenhagen og andre væsentlige interessenter. 
 

Formand for dommerkomitéen, EXPO2010, departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet:

- Vinderprojektet tager udgangspunkt i relationerne mellem Danmark og Kina og indfanger præcist en række positive elementer, som kineserne forbinder med Danmark. Den danske pavillon kommer til at sætte et markant præg på verdensudstillingen som et enestående udstillingsvindue for bæredygtige danske løsninger på klima- og energiområdet. Vores deltagelse er et naturligt led i regeringens strategi for at brande Danmark og danske værdier i udlandet.
 
Projektet består også af forslag til en udstilling, der under navnet ”Welfairytales” beretter om danskernes opfattelse af det gode liv. Udstillingen benytter sig af elementer fra eventyrets verden i en diskussion af begrebet velfærd. Meningen er, at den danske befolkning skal inddrages i udstillingen blandt andet gennem konkurrencer.
 
Teamet bag vinderprojektet består af arkitektfirmaet BIG - Bjarke Ingels Group, kommunikationsbureauet 2+1 Idébureau, ingeniørfirmaet Arup AGU samt designvirksomheden Studio Louise Campbell.
 
I alt otte arkitekt- og designkonsortier var prækvalificeret til konkurrencen. Samtlige projektforslag kan de næste to uger opleves i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27 B i København. De indgår desuden i den danske udstilling på Arkitektur Biennalen i Venedig, der indledes i morgen.
 

Flemming Borreskov, adm. direktør i Realdania:

- Vinderprojektet vil helt håndgribeligt vise, at Danmark i den grad har noget at bidrage med på den internationale scene i forhold til at finde overbevisende løsninger på fremtidens bydesign og byudvikling. BIG’s projekt lever efter min mening flot op til EXPO-temaet: ”Better City – Better Life.”
 
World Expo 2010 Shanghai kører 1. maj-31. oktober 2010, og det forventes, at 70 mio. gæster besøger udstillingen.
 

Yderligere oplysninger:

Økonomi- og Erhvervsministeriet, Pressesekretær Erik Ljunggren,
tlf. 4018 4346, email: elj@oem.dk