x

Havfruen er vendt hjem til Danmark

Pressemeddelelse 22. november 2010

Den Lille Havfrue er tilbage på Langelinie efter en flot præstation på EXPO 2010 i Shanghai, hvor hun var med til at gøre den danske pavillon til en succes.

Havfruen var midtpunktet på den danske pavillon, som opnåede over 5,5 millioner besøgende, hvilket svarer til den samlede danske befolkning.

I dag kan danskere på Langelinie i København atter hilse på Den Lille Havfrue, som er på plads igen efter knap otte måneders ophold i Shanghai. Havfruen forlod Shanghai umiddelbart efter EXPO'ens afslutning og blev fragtet sikkert hjem med fly til København.

Brian Mikkelsen, økonomi- og erhvervsminister: "Det glæder mig at se Den Lille Havfrue godt hjemme fra Shanghai. Men jeg glæder mig endnu mere over de flotte resultater, som hun har været med til at skabe i Kina. Hun har været med til at skærpe interessen for den danske pavillon, hvor de besøgende har kunnet opleve, den måde vi har indrettet Danmark på og som giver opskrifter på elementer, der efter danskernes opfattelse er med til at skabe et bedre liv i en storby. Der er tale om en helt enestående markedsføring af Danmark, hvor budskabet om de danske værdier er kommet ud til mange millioner kinesere, heriblandt kinesiske myndigheder og beslutningstagere."

Frank Jensen, Københavns overborgmester: "Den Lille Havfrue har været savnet, mens hun var på eventyr i Kina. Men hendes rejse mod øst har været det hele værd, og vi har ikke kunnet ønske os en bedre ambassadør for Danmark og København. Udlånet af hende til Kina er med til at cementere Danmarks ry som en åben og moderne nation, der er villig til at udveksle med andre lande. Den danske EXPO deltagelse var resultatet af et samarbejde mellem den danske stat og det private erhvervsliv, som hver stod for halvdelen af budgettet på 150 millioner kroner.
Hovedsponsoren var Realdania, som bidrog med ikke mindre end 50 millioner kroner.

Flemming Borreskov, administrerende direktør, Realdania: "Den danske EXPO-deltagelse har efter min mening levet flot op til verdensudstillingens tema 'Better City, Better Life', som handlede om at finde løsninger på storbyens udfordringer i en tid, hvor tilflytningen til byerne er stigende. Med den danske pavillon har vi vist, at den danske model har meget at byde ind med, når det gælder om at skabe de bedst mulige fysiske rammer for moderne menneskers liv og samfund."

På den danske pavillon var Havfruen sammen med over 200 bycykler, picnicområde, havnebassin med rent vand samt en udstilling, udviklet af nogle af Danmarks bedste unge kunstnere, med til at give de besøgende en oplevelse af dansk livsstil, hvor der er en fornuftig balance mellem økonomisk vækst og hensyn til miljøet. 190 lande og 56 organisationer deltog i, hvad der blev den hidtil største verdensudstilling med 73 millioner besøgende.

Historien om Havfruen og den danske pavillon nåede ud i selv de fjerneste afkroge af Kina, og det blev til langt over 1000 indslag i de kinesiske medier, som strakte sig fra små notitser i aviserne til lange dokumentarer og interviews i de landsdækkende TV-kanaler.

På det globale plan nåede historien frem til alt fra New York Times til Malaysia Star. Pavillonen vandt desuden en bronzepris for sin banebrydende arkitektur. Publikumsevalueringer viste, at den danske pavillon blev godt modtaget af de mange besøgende. Mere end 70.000 gæster evaluerede pavillonen, og næsten 80 procent bedømte pavillonen som meget god.

Fakta om den danske deltagelse i EXPO 2010 Shanghai:

  • Det samlede besøgstal på den danske pavillon nåede ved afslutningen af EXPO 2010 op på 5.585.855. Forventningen var 3 millioner gæster.
  • Cirka 30.000 mennesker besøgte hver dag den danske pavillon i løbet af de 184 EXPO dage.
  • EXPO 2010 i Shanghai havde 73.084.400 besøgende. 7,64 procent af disse besøgte den danske pavillon.
  • Den samlede presseomtale af den danske pavillon i Kina nåede op på 1180 unikke historier fordelt på 282 webnyheder, 770 trykte nyheder og 128 TV- og radionyheder.
  • Den danske pavillon var afsæt for en af Danmarks største musiksatsninger i Kina - "Mermaid Music". I de 26 uger, udstillingen varede, spillede over 30 danske bands, kor og orkestre på pavillonen, der efterfølgende turnerede videre rundt i Kina.
  • Den danske pavillon vandt en bronzepræmie i kategorien 'Pavillon Design' for de typer af EXPO pavilloner, som de deltagende lande selv har designet og bygget på et areal mellem 2000-3999 m2. Prisen blev uddelt af en jury af internationale fagfolk udvalgt af BIE (Det Internationale Verdensudstillingsbureau), der tildeler værtskab for verdensudstillinger og som præmierer de bedste pavilloner ved udstillingens afslutning.
  • Den danske pavillon var designet af et projektteam bestående af Bjarke Ingels Group Arkitekter (BIG), 2+1 Idébureau og ARUP ingeniører.
  • Med et budget på 150 mio. kr. var deltagelsen i EXPO 2010 Danmarks hidtil største. Økonomi- og Erhvervsministeriet bidrog med 75 millioner kroner, mens Realdania var den største private bidragyder med 50 millioner kroner. A.P. Møller-Mærsk, Grundfos, Vestas Wind Systems A / S og Landbrug & Fødevarer (Arla Foods, Kopenhagen Fur og Carlsberg) bidrog med 20 millioner kroner, mens Ny Carlsbergfondet stod for den kunstneriske udsmykning af pavillonen.
  • 190 lande og 56 organisationer deltog i EXPO 2010 Shanghai.

Om Den Lille Havfrue:

  • Den 12. marts 2009 godkendte Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune udlånet af Den Lille Havfrue til Økonomi- og Erhvervsministeriet til EXPO 2010 i Shanghai.
  • Den Lille Havfrue forlod København den 25. marts 2010 og var på plads igen den 20. november.
  • Udlånet af Den Lille havfrue var et led i en kulturel udveksling mellem Danmark og Kina. Den verdenskendte kinesiske kunstner Ai Weiwei (kendt for den Olympiske Stadiums "Bird's Nest" i Beijing) skabte en video installation, som stod ved Den Lille Havfrues plads i København, mens hun var bortrejst. Installationen var en livetransmittering af Den Lille Havfrue i den danske pavillon i Shanghai.
  • Den lille Havfrue er en af Danmarks største turistattraktioner. Statuen, der illustrerer H.C. Andersens eventyr af samme navn, er skabt af billedhuggeren Edvard Eriksen og blev skænket til Københavns Kommune af kunstmæcenen, brygger Carl Jacobsen.
  • Den Lille Havfrue blev afsløret på Langelinie 23. august 1913.
  • Den Lille Havfrue er lavet af bronze, er 125 centimer høj og vejer 175 kilogram.

Pressemeddelelsen er udsendt af Erhvervs- og Byggestyrelsen.