x

FÆNGSLET har fået nye ambitiøse fremtidsplaner

Pressemeddelelse 4. november 2016

FÆNGLSET i Horsens er med en ny plan kommet et skridt nærmere på vejen mod at blive en kulturel dynamo. Realdania har støttet analysearbejdet, der nu er blevet til tre konkrete indsatsområder.

Det gamle Horsens Statsfængsel blev oprindeligt bygget til at spærre inde. Nu er det for alvor tid til at åbne op. På få år er det lykkedes at vende FÆNGSLET 180 grader fra et negativt vartegn for Horsens til et kulturelt og erhvervsmæssigt fyrtårn. Men ambitionerne for FÆNGSLET er endnu større. I 2014 modtog FÆNGSLET en bevilling på 2,5 mio. kr. fra Realdania til, at analysere hvordan det gamle fængselsanlæg kan forvandles til en kulturel dynamo. Nu ligger planerne for de næste store skridt klar. 

En undersøgelse i to dele

Først har en forundersøgelse afdækket, hvordan det omfattende bevaringsværdige bygningskompleks kan omdannes med respekt for dets historie. Der er set på, hvilke funktioner og indhold som kan styrke aktiviteterne på FÆNGSLET og tiltrække flere borgere og besøgende. Samlet giver de et bud på, hvordan en både nænsom og strategisk udvikling af de fysiske rammer kan gøre FÆNGSLET til en økonomisk bæredygtig kulturinstitution i fremtiden. 

På baggrund af resultaterne fra forundersøgelsen har FÆNGSLET besluttet sig for at arbejde videre med tre udvalgte indsatsområder: Værkstedsbyen, Den grønne ring og Vestsalen. 

Iværksætteri, rekreative muligheder og kulturelle arrangementer

De gamle værksteder, hvor de indsatte plejede at arbejde, danner til sammen en hel lille landsby. I fremtiden skal den huse et unikt miljø, hvor regionens iværksættere, kreative aktører og kunstnere i fællesskab kan arbejde, udstille, sælge og mødes. 
Rundt om FÆNGSLET ligger i dag en grøn ring, nemlig det område, der før i tiden gjorde det muligt at se, hvis fanger forsøgte at flygte. I dag bliver området kun anvendt 10-15 dage om året til store kulturelle arrangementer. I fremtiden skal Den grønne ring også kunne anvendes de resterende 350 dage om året som et rekreativt område for hele Horsens by med plads til både haver, leg, bevægelse og park.
Endelig vil FÆNGSLET arbejde for at få overdækket den ene fængselsgård, så der kan skabes et nyt stort indendørs rum kaldet Vestsalen, en professionel multiscene, hvor forskellige former for kulturarrangementer og koncerter kan blive afholdt – omgivet af fængslets helt særlige stemning.  

Projektet er gennemført af FÆNGSLET, med støtte fra Realdania, i et samarbejde med Horsens Kommune, Freja Ejendomme og carlberg/christensen og med bidrag fra Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører og Møller & Grønborg arkitekter, CUBO arkitekter, Survivor, Conceptura, Ikonoform og Peter Lyngby.