x

To team videre i konkurrencen om Fremtidens Forstad i Nykøbing Falster

Pressemeddelelse 9. oktober 2012

Byskov, æbleplantager, pontoner i Guldborgsund, et Miljøcenter og tiltag, der skal reducere energiforbruget i bydelen. Det er nogle af de nytænkende ideer, som to tværfaglige team mener, kan gøre forstadskvarteret Ydre Østerbro i Nykøbing Falster til en bæredygtig forstad. Arkitektkonkurrencen er en del af Realdanias initiativ ”Fremtidens Forstæder”.

Guldborgsund Kommune og Realdania har nu gennemført første fase af arkitektkonkurrencen om, hvordan Ydre Østerbro i Nykøbing Falster kan komme til at se ud i fremtiden.

Dommerkomiteen har valgt:

  • Team SLA, TRANSFORM ApS, TRANSSOLAR GmbH, KUBEN MANAGEMENT A/S
  • Team Elkiær + Ebbeskov arkitekter, Gottlieb Paludan Architects, GHB Landskabsarkitekter, Hundsbæk & Henriksen rådgivende ingeniører, Rekommanderet, DEAS

Begge team skal nu arbejde videre med deres forslag, før den endelige vinder udpeges til februar næste år. I alt var fem team prækvalificeret i konkurrencens første runde.

Arkitektkonkurrencen sætter fokus på, hvordan et forstadskvarter i en provinsby uden for de store vækstregioner kan fremtidssikres – miljømæssigt, socialt og økonomisk.

De tværfaglige team har blandt andet skullet vurdere, hvilke målgrupper for bosætning, der skal planlægges for i fremtiden. Konkret er der sat fokus på energirigtige boliger samt bedre stier og adgangsveje og rekreative muligheder i boligområder. Kvaliteter, som til sammen skal skabe gode rammer for hverdagslivet og bedre sammenhæng mellem bydelen og resten af Nykøbing Falster. Ydre Østerbro ligger attraktivt placeret, tæt på forskellige faciliteter: indkøb, institutioner og skoler – og ikke langt fra skov og vand.

Projektleder i Guldborgsund Kommune, Pernille M. Nielsen siger: ”Vi har med denne konkurrence sat skub i debatten om, hvad vi ønsker fremadrettet ikke alene for vores hovedby Nykøbing F., men for hele Guldborgsund Kommune. Ideoplæggene fra de fem projekter har åbnet vores øjne for nye løsninger og veje at gå. Vi er meget spændte på det videre forløb og den nærmere bearbejdning af de to vinderprojekter i fase 2.”

Projektleder i Realdania, Astrid Bruus Thomsen siger: ”De indkomne forslag i konkurrencen har alle repræsenteret et højt fagligt niveau. Det har især været interessant at se, hvor forskellige de fem teams har vurderet grundlaget for bosætning i Ydre Østerbro i fremtiden. Meget tyder på, at det kan være vanskeligt at forudse lige nu. Derfor har det også været væsentligt at vælge de forslag, som repræsenterer en robust strategi for den langsigtede udvikling.”

Alle fem konkurrenceforslag er udstillet på Nykøbing Falsters Hovedbibliotek fra midt i oktober til slutningen af november 2012.

FAKTA

De to vinderteam består af:

Team 1

SLA a/s

TRANSFORM ApS

TRANSSOLAR GmbH

KUBEN MANAGEMENT A/S

Team 2

Elkiær + Ebbeskov arkitekter

Gottlieb Paludan Architects

GHB Landskabsarkitekter

Hundsbæk & Henriksen rådgivende ingeniører

Rekommanderet

DEAS

Øvrige prækvalificerede team: 

Team 1

Arkitema K/S Holscher Arkitekter

Rambøll Social Action

Institut for Fremtidsforskning ved Niels Bøttger-Rasmussen

Team 2

Henning Larsen Architects A/S

Alectia A/S Thing & Wainø ApS

Mag.art. i etnografi og ph.d. i antropologi Mark Vacher

Team 3

Svendborg Architects Aps BBP

Arkitekter AS

1:1 landskab aps Buro Happold

Om Fremtidens Forstæder

Realdanias initiativ ”Fremtidens Forstæder” skal skabe debat om og visioner for en fremtidig, bæredygtig byudvikling i forstæderne. Initiativet bliver gennemført i 2011-2013 og omfatter seks kommunale arkitektkonkurrencer, debat og udstillinger. De seks arkitektkonkurrencer bliver afholdt af følgende kommuner: Aalborg, Albertslund, Furesø, Glostrup, Guldborgsund, Vejle og Aalborg.

Læs mere om Fremtidens Forstæder på www.forstaden.dk