x

Konkurrencen starter - Søndermarken som Fremtidens Forstad

Pressemeddelelse 17. januar 2012

Søndermarken i Vejle går en meget spændende fremtid i møde. Vejle Kommune og Realdania har prækvalificeret fem stærke teams med arkitekter, ingeniører m.fl. til at komme med forslag til Søndermarken - Fremtidens Forstad. Resultatet skal blive en bæredygtig, arkitektonisk visionsplan for Søndermarken.

Det skal være en plan, der virkelig kan begejstre og fortrylle beboerne og alle andre, så forstaden Søndermarken i Vejle får et bedre image og blive et attraktivt sted at bo. I et usædvanlig skarpt felt bestående af 21 interesserede og kvalificerede teams har Vejle Kommune og Realdania udvalgt:

TRANSFORM APS,
JDS / Julien De Smedt Architects,
COBE Aps,
Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur
Rambøll Danmark A/S,

RAVNARKITEKTUR.

Konkurrencen for Søndermarken er den anden af i alt seks konkurrencer i Realdanias projekt: Fremtidens Forstæder, som skal skabe debat om og visioner for en fremtidig bæredygtig udvikling i forstæderne.


Ådale skal integreres i bydelen
De fem teams skal udvikle arkitektoniske visioner for et bæredygtigt Søndermarken, og der skal komme forslag til at gøre områdets to ådale til en integreret og rekreativ del af bydelen og Vejle.

Grønlandsvej skal udvikles til en flot bygade. Der skal også arbejdes med forslag til en stærkere kulturel, social og erhvervsmæssig udvikling med udgangspunkt i Søndermarkens beboere, institutioner og erhvervsliv. 

De fem teams går nu videre til selve konkurrencen, som udskrives den 30. januar 2012.

Store forventninger til konkurrencen
- Jeg er meget imponeret over niveauet blandt de teams, der har budt ind på at deltage. Derfor har jeg store forventninger til, at denne konkurrence kan give noget helt nyt og spændende til Søndermarken, så bydelen virkelig bliver fremtidens gode forstad, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard. I Vejle Kommune har vi en lang tradition for at arbejde ambitiøst med arkitektur og byudvikling. Derfor er jeg særligt glad for, at vi her kan invitere et så stærkt felt, der både repræsenterer unge talenter, erfarne danske arkitekter, lokale kræfter og frisk inspiration fra udlandet, siger Arne Sigtenbjerggaard.

- Søndermarken er et eksempel på et forstadsområde på grænsen mellem by og land i en større provinsby, siger Astrid Bruus Thomsen, projektleder hos Realdania. Vi er spændte på at se de stærke deltagende teams bæredygtige forslag til, hvordan de nærliggende store naturkvaliteter kan aktiveres for at "løfte" et stort, alment boligområde. Samtidig bliver

det interessant at se visionære bud på koblinger på tværs af byområdet samt omdannelsen af områdets mindre bycenter, som i dag har mistet sin funktion og identitet. For blot at nævne nogle blandt flere temaer i konkurrencen, siger Astrid Bruus Thomsen.

Konkurrencen gennemføres i tæt samarbejde med boligforeningen AAB.
Formand Hans Helge Andersen glæder sig over den fokus, der nu kommer på bolig-, erhvervs- og naturområder ved og omkring Grønlandsvej.

- Det er mit håb, at de 5 teams ikke kun kommer med meget ”vidtløftige” forslag, men at forslagene både er visionære løsninger samtidig med, at de også er mulige at føre ud i livet. Det er min opfattelse, at konkurrencen vil bidrage til at Søndermarken vil få et løft, så Søndermarken ikke mere et ”udkants Vejle”, men en naturlig del af Vejle By. Jeg ser frem til de 5 forslag, der offentliggøres omkring 1. juni – i / ved det nye Kvartershus i Løget, siger Hans Helge Andersen.

Vinder udpeges 1. december
Konkurrencens 1. fase er færdig omkring 1. juni. De fem forslag vil herefter blive udstillet et sted i Søndermarken, så alle kan se visionerne for Søndermarken. Der vil blive udpeget to teams til at arbejde videre med deres forslag til Søndermarken.

Den endelige vinder bliver fundet omkring 1.december.

Realdania-initiativ om forstadsudvikling
Initiativet ”Fremtidens Forstæder” bliver gennemført i 2011-2012 og omfatter seks kommunale arkitektkonkurrencer, debat og udstillinger.

De seks arkitektkonkurrencer bliver holdt af følgende kommuner: Aalborg, Albertslund, Furesø, Glostrup, Guldborgsund, Vejle og Aalborg. Læs mere om Realdanias initiativ ”Fremtidens forstæder” på www.forstaden.dk 

Fakta:

De fem teams består af:

Team 1

TRANSFORM APS

SLA A/S

GRONTMIJ A/S

Social Action aps

Team 2

JDS / Julien De Smedt Architects

Mr François LECLERCQ Architecte Urbaniste

KLAR Aps

Kuben Management

ARUP

Jens Kvorning

Team 3

COBE Aps

Kragh & Berglund Landskabsarkitekter A/S,

Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S

Sloth Møller A/S

ICP A/S

Hans Kristensen

Team 4

Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur

grassat+MIST

AART architects A/S

Midtconsult P/S

Team 5

Rambøll Danmark A/S

R AV N A R K I T E K T U R

2+1 Idébureau

POLYFORM arkitekter ApS