x

Den nordlige hærvejsrute er nu klar til at byde velkommen

Pressemeddelelse 4. maj 2016

Den 1. juni i år er herbergerne på den nordjyske Hærvejsrute klar til åbning af sæsonen 2016. Den nordjyske Hærvejsrute går fra Viborg til Års, hvorefter ruten deler sig i to. En gren over Aggersund til Hirtshals samt en gren over Aalborg til Frederikshavn. Ruten er en forlængelse af Hærvejsruten mellem Padborg ved den dansk-tyske grænse og Viborg.

Projektet med herberger langs Hærvejen startede med en idékonkurrence, som blev udskrevet af Realdania i 2004 om udnyttelse af gamle tomme landbrugsbygninger. konkurrencen omfattede den sydlige del af Hærvejen, og i 2008 åbnede Hærvejsherbergerne langs denne del for alle de vandrere og cyklister, der færdes flere dage på ruten. Og nu er 16 herberger på den nordlige rute også klar til at byde vandrere og cyklister velkommen. Realdania har i samarbejde med Friluftsrådet støttet koordinering og etablering af disse herberger. 

De 16 nye herberger er alle indrettet med mindst 10 sengepladser, og prisen for overnatning er 100 kr. i fællesrum for vandrere og cyklister. Det er muligt, men ikke nødvendigt at reservere plads på herbergerne, hvor der stilles senge og madrasser til rådighed mens gæsterne selv skal medbringe sovepose og lagen. Herbergerne har desuden køkkenfaciliteter med kogegrej samt toilet og bad. Der kan købes mad i begrænset omfang på nogle af stederne. 

De nordjyske Hærvejsruter forbinder Hærvejen fra Viborg med de norske og svenske pilgrimsruter, der går mod hhv. Nidaros i Trondheim via færgeforbindelse fra Hirtshals – og Vadstena via færgeforbindelse fra Frederikshavn. Ruterne følger eksisterende mindre veje og stier i terrænet. Ruterne er skiltet og kortlagt i et samarbejde mellem Rold Skov Naturcenter og de nordjyske kommuner. Der er kun få spor, der viser ruter, som i Middelalderen gik fra Nordjylland til Viborg og videre mod syd ad Hærvejen. Ruteforløbene kan derfor mere ses som principforløb, da der har været flere parallelle spor, som antagelig har samlet sig i Viborg, der lå centralt i Middelalderens infrastruktur. 

Europarådet udpegede i 2010 Hærvejen som del af de Europæiske kulturruter, der bl.a. har forbindelser til de store pilgrimsmål Rom og Santiago de Compostela.  

Kort over ruterne i Nordjylland kan ses på hjemmesiden ”haervej.dk” . 

Information om hærvejsherbergerne kan ses hjemmesiden "haervejsherberger.dk" og på facebook "haervejsherberger".